Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 18:02
Čas čtení 0:57
Tereza Šnajdrová

Písmeno Z: Nejedná se o zakázaný symbol, ale nesmí být použito k propagaci agrese, zní z Centra proti terorismu

Písmeno Z: Nejedná se o zakázaný symbol, ale nesmí být použito k propagaci agrese, zní z Centra proti terorismu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Českem se šíří zpráva, že písmeno Z, které ve válce na Ukrajině používá ruská armáda, patří mezi zakázané symboly. Podle Centra proti terorismu a hybridním hrozbám to není pravda a písmeno Z se pouze nesmí používat k propagaci agrese.

Ruská obrněná vozidla, která působí na Ukrajině, jsou často označena písmenem Z a velkou kontroverzi jím vyvolal i ruský gymnasta Ivan Kuljak. V Česku proto začala kolovat informace, že se jedná o zakázaný symbol, což nyní vyvrátilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. „Není žádný seznam zakázaných symbolů. Zakázané může být pouze použití se specifickým úmyslem,“ zní z CTHH.

Doporučeno
Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině? Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině? 7. března 2022 13:48

Důvod, proč ruská armáda označuje svá vozidla písmenem Z, je nejasný a jeho vysvětlení jsme se věnovali v samostatném článku. Mnozí se však domnívali, že se jedná o zakázaný symbol, což nyní vyvrátilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. 

V ČR nejsou žádné konkrétní symboly trestné. Není žádný seznam zakázaných symbolů. To, co ale může být trestné, je použití symbolu k podpoře nebo propagaci nějakého autoritářského hnutí nebo ke schvalování nějakého trestného činu,“ uvádí CTHH.

Pokud má tedy čerstvý řidič na svém vozidle samolepku s písmenem Z, které značí, že je začátečník, ničím se neprovinil. V případě, že by však písmeno Z někdo používal k propagaci ruské agrese proti Ukrajině, mohou na jeho počínání úřady reagovat kritičtěji.

Například ruskému gymnastovi Ivanu Kuljakovi, který si symbol nalepil na dres během ceremoniálu na Světovém poháru, nyní hrozí, že kvůli propagaci ruské agrese nebude moci soutěžit na dalších závodech.

Domů
Sdílet
Diskuse