Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 13:11
Čas čtení 1:12
Tereza Šnajdrová

Ruský gymnasta, který písmenem Z na hrudi podpořil invazi na Ukrajinu, ničeho nelituje. „Udělal bych to znovu,“ řekl

Ruský gymnasta, který písmenem Z na hrudi podpořil invazi na Ukrajinu, ničeho nelituje. „Udělal bych to znovu,“ řekl
Zdroj: Wikimedia/E. Mikhailova/volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruský gymnasta Kuljak si během slavnostního ceremoniálu na Světovém poháru nalepil na dres válečný symbol Z. Pobouřil tak mnoho lidí, ale za své chování se prý nestydí. „Ničeho nelituji,“ řekl s tím, že kdyby mohl, udělal by to znovu.

Ruský gymnasta Ivan Kuljak se minulý týden zúčastnil Světového poháru v Dauhá, kde vybojoval třetí místo. Během slavnostního ceremoniálu, kde stál vedle vítěze z Ukrajiny, si pak na dres přilepil militantní symbol Z, čímž pobouřil tisíce lidí po celém světě. Svého rozhodnutí ale nelituje, nestydí se za něj a kdyby měl možnost, udělal by to znovu, informuje The Guardian.

Doporučeno
Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol Z. Na stupni vítězů stál vedle Ukrajince, který získal zlato Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol Z. Na stupni vítězů stál vedle Ukrajince, který získal zlato 6. března 2022 17:33

Politika do sportu nepatří, zní často z úst ruských sportovců, kteří se brání sankcím uvaleným na Rusko kvůli invazi na Ukrajině. Najdou se ale i tací, kteří útok ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu podporují, a jedním z nich je i dvacetiletý ruský gymnasta Ivan Kuljak.

Ten si během slavnostního ceremoniálu Světového poháru v Dauhá nalepil na dres válečný symbol, písmeno Z, které můžeš vidět například i na ruských tancích na Ukrajině či jiných vojenských vozidlech ruské armády. Vysvětlení, co písmeno Z znamená, jsme se věnovali i v samostatném článku. Třetí Rus tak navíc učinil přímo před ukrajinským sportovcem Iljou Kovtunem, který na Světovém poháru vybojoval první místo.

Doporučeno
Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině? Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině? 7. března 2022 13:48

Gestem ruský sportovec šokoval nejen sportovní svět a celým incidentem se proto ihned začala zabývat i gymnastická federace, která zvažuje Kuljakovo vyloučení ze soutěže a z dalších mezinárodních akcí. Mladý Rus si z toho ale nic nedělá a za své rozhodnutí se nestydí

Vůbec ničeho nelituju. Kdybych dostal další příležitost, tak si písmeno Z dám na hruď znovu,“ řekl Ivan Kuljak v rozhovoru pro ruskou státní televizi Russian Today. „To písmeno znamená ‚za vítězství‘ a ‚za mír‘. Nikomu nic zlého nepřeju, jen jsem vyjádřil svůj názor. Jako sportovec budu vždycky bojovat za vítězství a vždycky budu pro mír,“ dodal gymnasta.

Rozhodnutí dát si na hruď písmeno odůvodnil „hrozným chováním“ Ukrajinců. „Napadlo nás to kvůli tomu, jak hrozně se k nám gymnasté z Ukrajiny chovali. Při závodech na nás například pokřikovali ,sláva Ukrajině',“ tvrdí ruský gymnasta.

Domů
Sdílet
Diskuse