Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 17:47
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Kokain v banánech přijel do Česka pravděpodobně z Hamburku, nejspíš je velmi kvalitní, tvrdí šéf protidrogové centrály

Kokain v banánech přijel do Česka pravděpodobně z Hamburku, nejspíš je velmi kvalitní, tvrdí šéf protidrogové centrály
Zdroj: Policie ČR
NEWS DROGY POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ředitel české policejní Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych promluvil v rozhovoru pro Novinky o historicky největší zabavené zásilce kokainu, kterou česká policie na našem území objevila minulý týden v supermarketech na Královéhradecku.

Kokain, který byl minulý týden nalezen v krabicích s banány v supermarketech v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou, se do České republiky dostal pravděpodobně z přístavu v Hamburku. V rozhovoru pro Novinky.cz to uvedl ředitel české policejní Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Dle jeho mínění se jedná o vysoce kvalitní drogu, která by našla odbytiště v západních zemích. Jenže kvůli možné chybě v proclení ji zabavili čeští policisté.

Doporučeno
Mezi banány se v českých supermarketech našlo 840 kilo kokainu za více než 2 miliardy korun (Aktualizováno) Mezi banány se v českých supermarketech našlo 840 kilo kokainu za více než 2 miliardy korun (Aktualizováno) 10. června 2022 17:30

Jak jsme tě informovali minulý týden v pátek, kriminalisté na všech doposud zkontrolovaných místech zajistili 840 kg kokainu. V koncové distribuci, při ceně 3 tisíce za gram, by tato zásilka vydělala prodejcům více než 2 miliardy korun. Frydrych v rozhovoru uvedl, že z tak kvalitní zásilky by dealeři byli schopní vytvořit z jednoho gramu rovnou tři.

„A to si ještě musíte uvědomit, že v úplné koncové distribuci, v tzv. pouličním gramu kokainu, bývá obvykle jen 0,6 či 0,7 gramu. Oni ještě šidí na hmotnosti,“ uvedl.

Spousta otazníků

Zásilka se měla do České republiky dostat z Německa, kam nejspíše dorazila z Jižní Ameriky – konkrétně z Kolumbie, Bolívie nebo Peru. Odtud drogy prý často cestují do velkých evropských přístavů. Tedy nejen do Hamburku, ale také například do Rotterdamu. Čeští policisté si prozatím nejsou jisti, kterou cestu rekordní počet zabavené drogy podnikl, a snaží si ji zjistit. Jasné je to, že se zásilka v posledních 14 dnech dostala lodí do Hamburku.

Jak je ale možné, že se droga dostala do Česka, zatím stále neví. „Musím říct, že možnosti, kde může dojít k chybě, jsou na více místech a nemáme zatím dost informací, abychom řekli, kde se stala chyba. Máte jedno proclení do schengenského prostoru, které nastalo v Německu, a tím to skončí. Dál už se nikde nic v schengenském prostoru nekontroluje,“ uvedl Frydrych v rozhovoru.

Doporučeno
Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce 2. dubna 2024 11:00

Čí zásilka to mohla být, prý také není jednoduché určit. „Není možné se na to dívat jako na jednu strukturu, která by to ovládala od produkce až po koncovou distribuci. Je to spíš tak, že jsou specializované zločinecké skupiny, které drogu umí dopravit do Evropy, a tady si ji přebírají jiné zločinecké skupiny, které s ní následně v různých patrech a objemech obchodují,“ dodal.

Český trh by ale nebyl schopen takovou velkou zásilku kokainu pojmout. Číslem jedna je zde podle šéfa protidrogové centrály pervitin.

Domů
Sdílet
Diskuse