Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2022 17:30
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Mezi banány se v českých supermarketech našlo 840 kilo kokainu za více než 2 miliardy korun (Aktualizováno)

Mezi banány se v českých supermarketech našlo 840 kilo kokainu za více než 2 miliardy korun (Aktualizováno)
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI DROGY POLICIE ČR
Uložit Uložené

Zajímavý nález objevili pracovníci supermarketů v Královéhradeckém kraji.

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji našli v zásilce s banány lisované kostky kokainu. O nálezu informovala policie na Twitteru v pátek odpoledne. Policie tvrdila, že zboží stejné šarže bylo distribuováno na několik dalších míst v Česku, což se potvrdilo. Mluvčí policie Kateřina Rendlová později dodala, že se našlo celkem 840 kilogramů drogy, což je největší záchyt drogy u nás.

Doporučeno
Kanada zkouší dekriminalizaci tvrdých drog. Lidé budou moci držet malé množství kokainu, MDMA a dalších látek Kanada zkouší dekriminalizaci tvrdých drog. Lidé budou moci držet malé množství kokainu, MDMA a dalších látek 1. června 2022 17:14

K odpolednímu nálezu přivolali pracovníci obchodů policisty, kteří okamžitě začali s pátráním. Kriminalisté vzápětí zjistili, že zboží stejné šarže bylo ještě distribuováno na několik dalších míst v České republice. To mohlo znamenat jediné, tedy že by se zelené lisované kostky mohly objevit i v jiných obchodech. A to se potvrdilo.

„Proto v součinnosti s Celní správou České republiky a dalšími subjekty provádíme v tuto chvíli prohlídky těchto míst a další úkony. Informace o zásilkách vedou mimo území Česka a z toho důvodu využijeme institut mezinárodní policejní a justiční spolupráce,“ dodala k případu policie.

Bližší informace než skutečnost, že si případ převzala Národní protidrogová centrála, policie nejprve neposkytla. V pátek kolem 18. hodiny se ale začaly objevovat další informace. „Kriminalisté na všech doposud zkontrolovaných místech zajistili 840 kg kokainu. V koncové distribuci, při ceně 3 tisíce za gram, by tato zásilka vydělala prodejcům více než 2 miliardy korun,“ uvedli strážci zákona.

Dle mluvčí policie Kateřiny Rendlové se tak jedná o historickou událost a doposud největší zabavenou zásilku drogy v České republice. 

Kokain v banánech Česko nevidí poprvé

Podobný případ se již v České republice stal, když do supermarketu Lidl v pražské Zbraslavi dorazila v roce 2015 podobná dodávka banánů z Kolumbie. Celkově zde bylo nalezeno 100 kilogramů kokainu. Podle tehdejšího vyjádření policie, jak uvádí Lidovky.cz, to byla logistická chyba pašeráků. Pachatele se ale dopadnout nepovedlo.

Domů
Sdílet
Diskuse