Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2022 12:08
Čas čtení 1:09
Ema Stanovská

Šéf NATO Stoltenberg: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Šéf NATO Stoltenberg: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky
Zdroj: Getty Images/Scott Olson
NEWS NATO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Musíme se připravit na skutečnost, že to bude trvat roky. Nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ řekl Stoltenberg.

Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga může válka Ruska na Ukrajině trvat roky. Proto by se podle něj nemělo polevit v podpoře Ukrajiny, řekl v rozhovoru v týdeníku Bild am Sonntag. Informuje o tom i BBC.

„Musíme se připravit na skutečnost, že to bude trvat roky. Nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ řekl Stoltenberg v rozhovoru pro Bild am Sonntag. „I když náklady jsou vysoké, nejen z důvodu vojenské podpory, ale také kvůli růstu cen energií a potravin.“

Doporučeno
Kyjiv byl v neděli ráno znovu terčem vzdušného útoku. Protivzdušná obrana sestřelila ruské rakety Kyjiv byl v neděli ráno znovu terčem vzdušného útoku. Protivzdušná obrana sestřelila ruské rakety 19. června 2022 13:13

To však podle něj nelze srovnávat s cenou, kterou Ukrajina denně platí mnoha lidskými životy.

Stoltenberg tento týden uvedl, že na červnovém summitu NATO v Madridu by měl být schválen balíček pomoci pro Ukrajinu, který zemi pomůže s přechodem ze staré, sovětské výzbroje ke standardnímu vybavení NATO.

nato, generalny tajomnik
Zdroj: TASR/AP Olivier Matthys

Šéf NATO očekává, že Ukrajina bude schopna znovu vytlačit ruské jednotky z Donbasu za pomoci dalších dodávek zbraní ze Západu. Zopakoval však, že Aliance nebude zasahovat do samotných bojů a na Ukrajinu vojáky NATO nepošle.

Náčelník generálního štábu britské armády Patrick Sanders svým vojákům řekl, aby se opět připravili na boje v Evropě ve snaze porazit ozbrojené síly ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko se bude zotavovat desetiletí

Dlouhotrvající válka však poznamená i Rusko. Šéf největší ruské banky Sberbank German Gref prohlásil, že ruské ekonomice může trvat deset let, než se zotaví ze zdrcujících sankcí uvalených Západem.

Doporučeno
Ruské ekonomice bude trvat 10 let, než se vrátí na úroveň z roku 2021, obává se šéf Sberbank Ruské ekonomice bude trvat 10 let, než se vrátí na úroveň z roku 2021, obává se šéf Sberbank 18. června 2022 7:07

Upřesnil, že návrat na úroveň v období před sankcemi může trvat téměř deset let, protože Rusko přišlo o polovinu svého obchodování.

Šéf Sberbanky odhadl, že země, které přerušily vztahy s Ruskem, se podílely na jeho vývozu 56 procenty a na jeho dovozu 51 procenty, což ochromuje ruskou ekonomiku.


„Toto ohrožuje 15 procent hrubého domácího produktu Ruska, většina ekonomiky je pod palbou,“ řekl výkonný ředitel Sberbanky Gref na výročním mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu.

Zpět
Sdílet
Diskuse