Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 18:08
Čas čtení 1:00
Adam Novosad TASR

Válka na Ukrajině se může brzy zvrátit ve prospěch Kyjiva, předpovídají Macron a Johnson

Válka na Ukrajině se může brzy zvrátit ve prospěch Kyjiva, předpovídají Macron a Johnson
Zdroj: TASR/AP
NEWS BORIS JOHNSON EMMANUEL MACRON VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na setkání představitelů G7 padly odvážné předpovědi.

Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli prohlásili, že na Ukrajině, která bojuje proti ruským invazním silám, vidí příležitost ke zvrácení vývoje války. Londýn však zároveň varoval před okamžitými pokusy o urovnání vojenského konfliktu mezi Moskvou a Kyjivem.

Mluvčí Downing Street uvedl, že lídři Británie a Francie, kteří se setkali v neděli na zámku Elmau v bavorských Alpách, kde se koná summit G7, „se shodli, že jde o rozhodující okamžik pro průběh konfliktu a existuje příležitost zvrátit vývoj války“. Johnson však Macrona varoval, že „jakýkoli pokus o urovnání konfliktu nyní způsobí jen trvalou nestabilitu“.

Doporučeno
Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví 25. června 2022 11:30

Ruský prezident Vladimir Putin by podle jeho slov mohl takto získat „oprávnění k věčné manipulaci suverénních států a mezinárodních trhů“. Macron na setkání s Johnsonem ocenil přetrvávající vojenskou podporu Ukrajiny ze strany Londýna a oba lídři se shodli na posílení tohoto úsilí a pokračující blízké spolupráci v oblastech obrany a bezpečnosti.

emmanuel macron
Zdroj: TASR/AP

Macronova prezidentská kancelář kromě toho uvedla, že Johnson projevil nadšení ohledně myšlenky širšího evropského politického společenství, kterou navrhla Paříž. Tato struktura by zahrnovala i nečlenské země EU, jako je Británie.

Na rozdíl od šéfa Elysejského paláce, který dialog s ruským prezidentem nepřerušil, Johnson další rozhovory s Putinem odmítl. Od doby, kdy Kreml rozhodl o spuštění útoku na Ukrajinu, nazývá Johnson Putina diktátorem.

Johnson novinářům po příchodu na summit G7 také řekl, že světoví lídři musí počítat s tím, že podpora Ukrajiny znamená i nárůst cen energií a potravin, avšak pokud by Rusku dovolili ve válce zvítězit, cena, kterou by zaplatili, by byla mnohem vyšší.

Domů
Sdílet
Diskuse