Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2022 12:28
Čas čtení 0:50
Ema Stanovská

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko dobylo celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Ukrajina to popírá

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko dobylo celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Ukrajina to popírá
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Informaci převzala BBC z ruské tiskové agentury TASS, která citovala tamní ministerstvo obrany.

Ruské a separatistické jednotky údajně dobyly město Lysyčansk a celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Oznámil to ruský ministr obrany Šojgu. Informaci převzala stanice BBC z ruské tiskové agentury TASS, která citovala tamní ministerstvo obrany.

Ministerstvo obrany dříve oznámilo, že jeho jednotky obklíčily oblast v okolí Lysyčansku a nyní bojují s ukrajinskými jednotkami uvnitř města.

V prohlášení ruského ministra obrany se uvádí, že Sergej Šojgu informoval vrchního velitele ozbrojených sil Ruské federace Vladimira Putina o „osvobození“ Luhanské lidové republiky.

Doporučeno
Vězněný Alexej Navalnyj: Několik hodin musím sedět pod portrétem Vladimira Putina. Tvrdí, že je to „osvětová aktivita“ Vězněný Alexej Navalnyj: Několik hodin musím sedět pod portrétem Vladimira Putina. Tvrdí, že je to „osvětová aktivita“ 1. července 2022 21:49
Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Ukrajinské ministerstvo to popírá

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak však pro BBC řekl, že město Lysyčansk není pod „úplnou kontrolou“ ruských sil, přestože Moskva tvrdí opak.

Dodal však, že situace ve městě byla „již delší dobu velmi intenzivní“ a ruské pozemní síly „nepřetržitě útočily na město“.

„Pro Ukrajince je hodnota lidského života nejvyšší prioritou, takže někdy můžeme ustoupit z určitých oblastí, abychom je v budoucnu mohli znovu získat,“ dodal.

Lysyčansk byl poslední město v Luhanské oblasti, které bránily ukrajinské jednotky. Ruské síly minulý víkend dobyly sousední Severodoněck, který od Lysyčansku odděluje pouze řeka Severní Doněc.


Poradce ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v noci na neděli připustil, že město Lysyčansk by mohlo padnout do rukou Rusů. Podle Arestovyče totiž ruské jednotky překročily řeku Severní Doněc a blížily se k městu ze severní strany.

Domů
Sdílet
Diskuse