Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2022 9:04
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Očkování čtvrtou dávkou proti covidu začne nejspíše od poloviny srpna

Očkování čtvrtou dávkou proti covidu začne nejspíše od poloviny srpna
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS ČESKO KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) oznámil na páteční tiskové konferenci plány ministerstva zdravotnictví na případné zhoršení koronavirové situace na podzim. Pomoci by mělo čtvrté očkování.

Se spuštěním očkování čtvrté dávky vakcíny proti koronaviru se počítá od poloviny srpna, uvedl na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Očkování povinné nebude a podle náměstka nebude nijak vynucováno. Primárně bude nabízeno seniorům starším 80 let.

Doporučeno
Planých neštovic bylo v první polovině roku nejvíce za posledních deset let, vyplývá z dat SZÚ Planých neštovic bylo v první polovině roku nejvíce za posledních deset let, vyplývá z dat SZÚ 4. července 2022 19:00

„Primárně bude nabízena osobám starším 80 let, případně osobám starším 60 let, které mají doplňkové zdravotní problémy. Osoby starší 18 let jenom v případě, pokud mají oslabenou imunitu,“ uvedl náměstek. To, aby si člověk čtvrtou dávku dal, nebude nijak vynucováno státem. Zároveň pokud bude mít člověk závažný důvod, kvůli kterému se bude chtít nechat očkovat, bude mu to umožněno. 

„Nebude to v každém případě povinné. Je to ale rozhodně doporučeno. Nejen kvůli sobě, ale jako zodpovědnost vůči právě těmto osobám a svému okolí. To nám pomůže zvládnout ten podzim bez nutnosti zavádění jakýchkoliv opatření,“ dodal s tím, že se ministerstvo zdravotnictví spoléhá hlavně na vysokou proočkovanost, což je stále nástroj, jenž má vykazovat nejvyšší účinnost obrany.

V Česku je momentálně 6 882 501 osob s ukončeným očkováním, které se rovná dvěma dávkám vakcíny. Celkem 4 240 912 osob se nechalo očkovat posilující, třetí dávkou. 

Momentální situace

Státní rezort momentálně monitoruje vzestup počtu nakažených, situace nicméně není nijak dramatická. V České republice je to způsobenou variantou omikronu BA.5, která má vysokou nakažlivost. V Evropě se nicméně šíří i varianta BA.4. 

„Za poslední týden jsem měla hlášeny dva klastry v sociálních zařízeních, ale byly to poměrně malé počty nemocných,“ řekla na dotaz novinářů hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V jednom případě z klastrů se nakazilo 19 lidí, ve druhém pět.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

V pondělí bylo celkově identifikováno 1297 případů covidu-19, největší koncentrace nakažených je v Praze a Středočeském kraji. Kvůli nemoci muselo být hospitalizováno 219 osob, z nichž 13 je momentálně v těžkém stavu. V České republice podlehlo koronaviru od začátku pandemie 40 324 osob.

Domů
Sdílet
Diskuse