Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 18:25
Čas čtení 1:09
Tereza Šnajdrová ČTK

Andrej Babiš se musí omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech, rozhodl soud

Andrej Babiš se musí omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech, rozhodl soud
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
NEWS ANDREJ BABIŠ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Bývalý premiér použil výrok o zaplacených demonstrantech vícekrát. V září ho čeká další soud, a to v souvislosti s možným dotačním podvodem.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se musí omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Dnes tak pravomocně rozhodl pražský krajský soud, informuje ČTK. Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Babiš se k rozsudku zatím nevyjádřil, avšak jeho právník uvedl, že je přesvědčen o tom, že je žaloba nedůvodná a podá proti ní dovolání. Babiš ale podle něj bude pravomocný rozsudek respektovat.

Doporučeno
Andrej Babiš půjde v září k soudu Andrej Babiš půjde v září k soudu 7. června 2022 12:28

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš následně uvedl, že demonstranti byli zaplacení, jsou to „stále stejní lidi“ a je nemyslitelné, že by někdo protestoval 16 hodin.

Znovu pak Babiš mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze.

Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli. Prý se pouze bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

Krajský soud sice předloni v září ženě nárok na omluvu odepřel, ale jeho rozsudek v únoru zrušil Nejvyšší soud, podle kterého Babiš do práv ženy skutečně zasáhl. Bývalý premiér se nyní ženě za výrok musí omluvit.

Babiše v září čeká další soud. Bývalý premiér je totiž obžalován z dotačního podvodu, kdy měl neoprávněně čerpat dotaci 50 milionů korun na výstavbu areálu Čapí hnízdo. Předseda hnutí ANO vinu odmítá, avšak v případě, že soud rozhodne v jeho neprospěch, mu hrozí až 10 let za mřížemi. 

Domů
Sdílet
Diskuse