Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2022 20:03
Čas čtení 0:46
Jakub Paulík

Rakouská lékařka, kterou šikanovali odpůrci očkování, spáchala sebevraždu

Rakouská lékařka, kterou šikanovali odpůrci očkování, spáchala sebevraždu
Zdroj: TASR/AP/Arne Dedert
ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU RAKOUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kvůli výhrůžkám nejprve ukončila lékařskou praxi, poté si sáhla na život.

Rakouská lékařka Lisa-Maria Kellermayr, která kvůli podpoře očkování proti koronaviru čelila šikaně od antivaxerů, spáchala sebevraždu. Političtí představitelé v Rakousku po tragickém úmrtí lékařky volají po národní jednotě a kritizují rozšířenou mezilidskou nenávist, uvádí ORF. „Udělejme konec tomuto zastrašování a šíření strachu. Nenávist a intolerance nemají v našem Rakousku místo,“ prohlásil prezident Alexander Van der Bellen.

Doporučeno
Děti očkovaných žen mají menší šanci, že skončí v nemocnici. Riziko se snižuje přibližně o 60 % Děti očkovaných žen mají menší šanci, že skončí v nemocnici. Riziko se snižuje přibližně o 60 % 16. února 2022 12:48

Prezident na Twitteru napsal, že lékařka ve své praxi prosazovala vědu, a proto neměla problém podpořit vakcinační kampaň, která zachránila řadu životů. Neváhala také poskytovat rozhovory pro média, čímž se stala mnohem snazším terčem útoků.

Anketa:
Setkal/a ses ve svém okolí s nenávistným přístupem kvůli podpoře očkování?
Ano.
Ne.
Ano.
79 %
Ne.
21 %
očkovanievakcína
Zdroj: TASR/AP

Odpůrci očkování, kteří uvěřili konspiracím a nechali se unést vlnou nenávisti, začali rakouské lékařce vyhrožovat nejen na internetu, ale také v osobním životě. Mnohé případy šikany tak musela řešit policie a ve věci nadále probíhá vyšetřování. Za bezpečnostní opatření kvůli výhrůžkám utratila více než 100 000 eur. Lékařka po tomto tlaku nakonec ukončila lékařskou praxi a v pátek ji našli mrtvou s dopisem na rozloučenou. Jeho obsah však policie nezveřejnila.

Prezident lékařské asociace Johannes Steinhart řekl, že komunita lékařů je smrtí jejich kolegyně šokována. Poukázal také na to, že sebevražda doktorky je jasným příkladem toho, kam může vést lidská nenávist zaměřená vůči zaměstnancům ve zdravotnictví.

Zpět
Sdílet
Diskuse