Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2022 12:32
Čas čtení 6:30
Adéla Švehlíková

MBPFW SS23: Podívej se, jak se známé osobnosti oblékly první den na největší módní akci v Česku

MBPFW SS23: Podívej se, jak se známé osobnosti oblékly první den na největší módní akci v Česku
Zdroj: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week/Petr Vágner
MÓDA MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK MÓDA
Uložit Uložené

Mercedes-Benz Prague Fashion Week je v plném proudu. Co nám na největší módní události řekly známé osobnosti, které si tuto akci nenechaly ujít?

V sobotu 3. září odstartoval v Mystic Skateparku na Štvanici Mercedes-Benz Prague Fashion Week. V rámci krátkých rozhovorů jsme vyzpovídali známé osobnosti. Ptali jsme se na jejich názory na MBPFW, mladé designéry a samozřejmě také outfity. 

Mercedes-Benz Prague Fashion Week je považován za největší módní událost na území České republiky, na které jsou prezentovány designérské talenty nejen lokálnímu publiku.

Jako první představil svou premiérovou kolekci student Ateliéru módní tvorby na UMPRUM Tobias Schubert se svým brandem Tobias.equipment, pro který je specifická inspirace fiktivními světy a práce s různorodými materiály.

Mohli jsme se setkat taktéž s přehlídkou ZOOT.lab by ZOOT, která nám představila kvalitně zpracované oděvy a nový přístup ve vnímání stylingu. První den byl zakončen přehlídkami od španělské eco-friendly značky Rubearth a české designérky Dominiky Kozákové, která ve své kolekci taktéž volila udržitelné materiály. 

Takto vypadal první den na Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

Mercedes-Benz Prague Fashion WeekMercedes-Benz Prague Fashion WeekMercedes-Benz Prague Fashion WeekMercedes-Benz Prague Fashion Week
Zobrazit galerii
(16)

S originálními looky jsme se kromě přehlídkového mola mohli setkat i v prostředí Mystic Skateparku na Štvanici. K vidění byly nejrůznější variace a pojetí od chic elegance až po rockovou extravaganci. Z celé řady povedených outfitů jsme pro tebe vybrali naše nejoblíbenější a při té příležitosti jsme vytvořili krátké rozhovory, v nichž jsme se snažili proniknout více do hloubky.

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

Osobnosti jako Míra Romaniv, Alex Sedláčková a mnoho dalších se s námi podělily i o to, co pro ně představuje móda a koho by v následujících letech v rámci MBPFW chtěly vidět prezentovat své kolekce. Celý den jsme samozřejmě zdokumentovali a přinášíme ti fotografie outfitů, kterými se i ty můžeš inspirovat. 

Ema Fajnorová @emafajnor

Jako první jsme ze známých osobností vyzpovídali influencerku Emu Fajnorovou, která dorazila na přehlídku Tobias.equipment a podělila se s námi o to, co ji na tvorbě tohoto mladého designéra nejvíc baví. „Baví mě, že si vytvořil svůj vlastní svět, kde obléká nějaké své virtuální postavy, je to hravé, je to jiné a jedinečné na česko-slovenské scéně.“

Ema dorazila v celočerném outfitu, který tvořil síťovaný top v kombinaci s mini sukní a síťovanými punčochami. Jako doplňky zvolila Diesel opasek, kovové řetízky, rukavice, sluneční brýle s barevnými sklíčky, hvězdice na prsou a Chanel kabelku. Celý look pojala dle svých slov jako stylizaci do fiktivní postavy, kdy komfort dává stranou.

Na otázku, zdali ji módní trendy ovlivňují, reagovala: „Módní trendy mě ovlivňují v tom smyslu, že mi dovolují přesahovat nové módní hranice, dodávají mi volnost, nesvazují mě. Móda pro mě představuje uměleckou formu, lifestyle, způsob života a kouzelnou možnost se prezentovat,“ netají se svou vášní k této sféře. 

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Sharlota @sharlotaofficial 

Jednou z dalších zúčastněných na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku byla i česká rapperka Sharlota, která jeho přínos pro českou kulturu vnímá v tom, že se lidi z různých spekter scházejí na jednom místě a mají zájem o módu. „Mě jako mladého člověka to formovalo v tom se víc zajímat o udržitelnost, kdy se i skrze toto médium člověk dozví novinky,“ dodává.

Doporučeno
Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem 22. dubna 2024 16:00

Její outfity na fashion weeky tvoří již několik sezón kousky ze second handů, z druhé ruky nebo z dílny českých či slovenských designérů. Letošní rok nebyl výjimkou a Sharlota vynesla kousky od designérky Moniky Parolkové, která patří mezi její oblíbené tvůrkyně.

„Jsem člověk, který má hodně rád monochrom a uniformní záležitosti, a Monika dělá printové sety, které se mně strašně líbí, a věřím tomu, že by byla schopna nabídnout velmi zajímavou show,“ líčí svůj zájem o lokální tvorbu návrhářů. „Na módu se neumírá, módní policie v Česku mě hrotí úplně za všecko, ale já si stojím za tím, že můj super power je v tom, že se obléknu tak, jak to cítím ze srdce,“ reaguje na otázku týkající se jejího nahlížení na módu a trendy. 

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Ester Tušilová a Alois Martínek @tusilovaester @lojzamartinek

Dvojice mladých influencerů Ester a Lojza, pro které je móda jednou z velkých zálib, nemohla na akci Mercedes-Benz Prague Fashion Week chybět a my jsme jí položili několik otázek, včetně prvních dojmů po přehlídce Tobias.equipment. „Přehlídka byla úplně skvělá, líbilo se mi, jak se stupňovala, kdy začátek tvořily jednodušší looky a pak přišel final boss, motorky a skvělá show,“ říká Lojza.

Ester na přehlídku reagovala slovy: „Super! Ze začátku mi sice některé modely přišly trochu podobné, ale pak se to vyvinulo a bylo to nádherné. I'm speechless.“ Na tvorbě brandu Tobias.equipment je baví odlišnost a nekonvenční přístupy v práci s materiály a vzory a taktéž celý koncept vycházející z her a virtuálního světa.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Tobias.equipment není jediný lokální brand, který Ester s Lojzou podporují. Prozradili nám, koho by rádi v následujících letech viděli prezentovat svou kolekci v rámci pražského fashion weeku, a tím je David Altner.

Poté jsme se přesunuli na popis outfitů, kdy Ester zvolila šaty od Pavla Miklíše v kombinaci s Derza korzetem, kabelkou Jarda Praha, slunečními brýlemi a chunky boots. Lojza sáhl tematicky po topu Tobias.equipment, který zkombinoval s Derza popruhy. Outfit dotvářely kalhoty ze sekáče s botami Prestige od Jana Černého. V neposlední řadě vyzdvihujeme i výrazné oční stíny.

„Snažím se trendům nepodlehnout a myslet spíš nadčasově, aby se mi i to, co si teď koupím, líbilo za měsíc,“ říká Lojza a Ester navazuje: „Určitě mě internet v oblékání ovlivňuje, ale snažím se nosit to, v čem se cítím dobře.“

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Boris Hrivňák @borishr1vn4k 

Slovenský tikokter a youtuber zajímající se o módu s vášní pro kombinování oděvních kousků nemohl chybět u našich small talků. Zajímalo nás, jaké tvůrce by Boris rád viděl v dalších ročnících MBPFW a kdo by si dle jeho názoru zasloužil prostor. „Je hodně talentovaných designérů v Praze, takže nemůžu říct pouze jedno jméno, ale řeknu takovou neutrální odpověď, že očekávám více lidí, protože více lidí přinese odlišné pohledy na módu.“

Doporučeno
Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka 16. dubna 2024 14:00

Přínos MBPFW Boris vnímá v tom, že se jedná o event světového formátu na české scéně, díky kterému je kultura udržována a módní sféra má tím pádem prostor k projevu.

Influencer dorazil na event ve full black outfitu, který tvořily primárně kousky ze second handu jako kožená vesta a kalhoty. Celý look doplnil vintage Dior kabelkou, Vivienne Westwood opaskem a vysokými boots s kovovými komponenty. Jeho cílem bylo navodit outfitem fetišistický vibe, a to právě díky volbě kůže v kombinaci s kovem, což podtrhl i oční make-up. 

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Miroslav Romaniv @miraromaniv 

Známý český stylista s námi taktéž sdílel svůj názor na přínos MBPFW pro českou kulturu. „Toto je skvělá příležitost vyniknout pro mladé lidi, kteří mají potenciál, aby byli viděni a slyšeni,“ říká. V budoucnu by měl zájem i o častější přehlídky Jakuba Polanky, s jehož novou kolekcí se letos na fashion weeku setkáme.

Mírův outfit se podle něj nijak nelišil od jeho klasické uniformy. „Chtěl jsem něco, co souzní s mojí identitou, tak jak normálně chodím, což jsou oversized formy.“ Zvolil denimový set od Jana Černého, který sladil s bílými teniskami Nike Air Force. Stejně tak tomu bylo u jeho doprovodu na přehlídku, Marka, který vynesl od Jana Černého i sukni, v kombinaci s lodičkami na nohou.

Doporučeno
Hluboký pád Chiary Ferragni. Proč jedna z nejvlivnějších influencerek světa přichází o reputaci? Hluboký pád Chiary Ferragni. Proč jedna z nejvlivnějších influencerek světa přichází o reputaci? 15. dubna 2024 16:30

Na otázku ohledně vlivu módních trendů Míra poukazoval na sukně a crop topy, což jsou aktuálně kousky, které ho v pánském šatníku baví nejvíc. Jakožto stylista, který se v módní branži pohybuje už nějakou dobu, na závěr pronesl: „Móda je prostředek, skrze který můžeme komunikovat, což je velmi důležité a spousta lidí si to neuvědomuje.“ A my s ním nemůžeme nesouhlasit. 

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Lukáš Zachara @zachy_zacharaa

V rámci sobotních přehlídek jsme se střetli i s influencerem Lukášem Zacharou, kterého můžeme znát pod psedonymem Zachy. Zachy vnímá event pražského fashion weeku jako velmi důležitou a váženou akci, která je zajímavá jak z hlediska tvůrců, tak i z hlediska sledování looků streetstylu prostřednictvím médií.

Kdyby měl zařadit na seznam návrhářů, koho by rád v budoucnosti na tomto eventu viděl, jednalo by se o Terezu Rozálii Kladošovou, u níž věří, že se jednou na fashion week dostane.

Zachy dorazil v cozy outfitu, který tvořila mikina a výrazně růžová sukně, což je prvek, který měl na sobě poprvé na veřejnosti. „Oba kousky jsou made to measure, což znamená, že jsou na míru dělané, což je ten nejudržitelnější způsob výroby.“ Jak mikina, tak sukně jsou z dílny Sadalsuud House, což je lokální brand, který pracuje s českými látkami. Zachy na tomto outfitu spolupracoval se svou kamarádkou Nelou, se kterou propracovávali každý detail včetně výšivek i barev.

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

K looku byly zvoleny kožené boots a šperky taktéž lokální výroby od značek Antipearle a Loro Oro. Výsledný look podtrhly brýle od Hustle Value. Pro Zachyho je výběr outfitů ve většině případů intuitivní záležitostí, díky čemuž reflektuje své nálady a vnitřní rozpoložení. „Oblečení je naprosto klíčové v tom, jak se cítíme a jak působíme na lidi, takže mě baví si s ním hrát.“

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Alex Sedláčková @alexsedlackova

Na závěr nám poskytla small talk i fashion a beauty influencerka Alex Sedláčková, která s námi sdílela své pocity z přehlídky ZOOT.lab, jež předčila její očekávání. „Baví mě, jak dokázal Kuba Feranec přetvořit konfekci v něco zajímavějšího, hrozně mě bavil model, kde spojil dvě péřové bundy do sebe,“ rozplývala se Alex.

Na přehlídku od ZOOT.lab jsme navázali tím, čí tvorba ji v rámci České republiky nejvíc baví a s kým by se chtěla v následujících letech na fashion weeku potkat. „Pro mě je nejoblíbenější duo LaFormela, jejich přehlídky miluji nejvíc, ale kdybych měla vyzdvihnout někoho nového, líbí se mi poslední kolekce Venduly Šulanové, takže by mohlo být fajn vidět její celou přehlídku,“ doplnila. Alex prozradila, že se také velmi těší na nedělní přehlídku Jakuba Polanky, od něhož vynesla sakový overal oversized formy.

Outfit doladila vysokými černými boots, Céline slunečními brýlemi a vintage Balenciaga kabelkou červené barvy, která tvořila příjemný kontrast k celému outfitu. Pro Alex se jednalo o casual outfit, který se nijak podstatně nelišil od její každodenní městské uniformy. 

Doporučeno
Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit 18. března 2024 17:00

Svůj styl specifikovala jako minimalismus v kombinaci s edgy rázem, do něhož se prolínají i hudební žánry, které poslouchá. „Móda je pro mě životní styl a nedokážu si bez toho představit jediný den,“ dodává na konec a my se s tímto tvrzením maximálně ztotožňujeme. 

MBPFW 22
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
Zpět
Sdílet
Diskuse