Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2022 14:12
Čas čtení 1:21
Ondřej Jarůšek

Na Robloxu spolu mohly děti válčit jako Rusové a Ukrajinci. Kontroverzní hry byly odstraněny

Na Robloxu spolu mohly děti válčit jako Rusové a Ukrajinci. Kontroverzní hry byly odstraněny
Zdroj: Roblox Corporation/propagační materiál
TECH ROBLOX VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mluvčí herní společnosti uvedl, že hry porušovaly přísná komunitní pravidla, proto byly z platformy odstraněny.

Z globální herní platformy Roblox zmizely dva tituly, které v kontextu probíhající války na Ukrajině vyvolané agresí Ruské federace budily kontroverzi. Konkrétně se mělo jednat o hry s názvem War on Larkiv: Ukraine a Battle for Ukraine. Hráči v nich proti sobě válčili v roli ukrajinských a ruských vojáků. Informovala o tom stanice BBC, která vývojáře na problematické herní zážitky upozornila.

„Vyberte si stranu, za kterou budete bojovat“ 

Z Robloxu se stal v posledních letech obrovský fenomén. Platformu vytvořilo studio Roblox Corporation a hráčům dává možnost vytvořit si vlastní hru a následně ji sdílet s ostatními. Cílí zejména na dětské hráče, dle serveru Gamestop počet aktivních hráčů za jeden měsíc přesáhl i 200 milionů. Významný nárůst popularity zaznamenala platforma v době pandemie koronaviru.

Doporučeno
Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her 21. září 2022 6:00

První ze jmenovaných her – War on Larkiv: Ukraine – měla být volně inspirovaná ukrajinským městem Charkov, kde při ruském ostřelování zemřely stovky lidí. Za necelé dva týdny hru vyzkoušelo 90 tisíc hráčů. Když ji ale stanice BBC nahlásila za porušování komunitních pravidel, během několika hodin byla z platformy smazána.

„Vezměte zbraně a vyberte si stranu, na které budete ve War on Larkiv: Ukraine bojovat. Ve fiktivním městě Larkiv probíhají těžké boje a vojáci bojují za naději a svůj osud,“ stálo v popisku hry.

Roblox
Zdroj: Roblox Corporation

Ostřelování Mariupolu

Druhá z odstraněných her – Battle for Ukraine – zase podle BBC hráčům nabízela pohled na ostřelování měst jako Mariupol, který se ocitl pod útokem ruské armády krátce po začátku invaze v únoru tohoto roku. Na herní platformě měl být titul dostupný několik měsíců.

Samotná společnost k odstraněným hrám řekla, že porušovaly komunitní pravidla. „Máme přísné komunitní standardy ohledně vykreslování reálných událostí. Po vyhodnocení našim týmem byly obě hry odstraněny kvůli porušení našich pravidel,“ řekl mluvčí herní firmy.

S dětskou herní platformou Roblox, která vývojářům za rok 2021 vynesla téměř 2 miliardy dolarů, se kontroverze pojily již v minulosti. Ve hře se totiž objevily například i hry nebo „zážitky“ se sexuálním obsahem. V jedné místnosti například tančily striptérky, jeden muž měl kolem krku psí obojek, další měl oblečenou nacistickou uniformu a objevil se zde i souložící pár. 

Domů
Sdílet
Diskuse