Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2022 18:44
Čas čtení 0:37
Tereza Patočková

Filmový festival Mezipatra letos nabídne také příběhy queer Ukrajinců ve válce

Filmový festival Mezipatra letos nabídne také příběhy queer Ukrajinců ve válce
Zdroj: Mezipatra
FILMY A SERIÁLY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na programu je také blok krátkých snímků z Ukrajiny, které vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Melodist.

Příští týden začíná 23. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Letošní ročník si klade za cíl prolomit ledy. Téma odkazuje k vystoupení z komfortní zóny a k odvaze, která je nutná pro překonání vlastního stínu. V Praze a Brně bude k vidění celkem 71 snímků.


Slavnostní zahájení festivalu bude 3. listopadu od 19:00 v pražském kině Lucerna. Na programu je například izraelské drama Slušný občan o individuální odpovědnosti. Vypráví o mladém páru, který je svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. 


Žánrově rozmanitá soutěž uvede celkem deset snímků, které patří k tomu nejlepšímu, co
současná queer kinematografie nabízí. Součástí letošního programu jsou dále dokumenty,
retrospektiva, distribuční filmy značky Queer Kino, krátkometrážní soutěž nebo bohatý

doprovodný program.

Letos potom bude na programu také blok krátkých snímků z Ukrajiny, které vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Melodist. Čtyři příběhy bloku Ukraine Is Queer přinášejí unikátní svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života.

Domů
Sdílet
Diskuse