Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2022 12:30
Čas čtení 5:03
Kuni Nguyenová

Zimní dovolená u moře: Kolik stojí bydlení, internet či pivo v Thajsku, na Maledivách nebo Tenerife?

Zimní dovolená u moře: Kolik stojí bydlení, internet či pivo v Thajsku, na Maledivách nebo Tenerife?
Zdroj: Unsplash/Roberto Nickson
ZAJÍMAVOSTI CENA POTRAVIN CESTOVÁNÍ EKONOMIKA INFOGRAFIKA SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ
Uložit Uložené

Kolik stojí náklady na život v oblíbených exotických destinacích? To ukazuje naše infografika.

Prosinec nemusí být nutně spojený se zimními teplotami. Jak ukázala data internetového prodejce zájezdů Čedok, dovolená u moře a exotika během zimního období lákají řadu Čechů a Češek. Hlavní novinkou letošní sezóny je například přímé spojení z Prahy do Thajska. Od 25. prosince začne létat jeden let týdně do oblasti Krabi. Letecké společnosti od konce října rovněž nabízí spoj do ománského Maskatu. 

„Poptávka po exotických destinacích je letos přibližně o 50 procent vyšší než loni. Daří se také populární Punta Caně nebo Zanzibaru, kam už létáme druhým rokem přímo z pražského letiště,“ uvedl Miroslav Kubáč, který v Čedoku řídí letecké charterové zájezdy.

maledivy
Zdroj: Unsplash/Rayyu Maldives


Po Evropě za teplem mohou cestovatelé a cestovatelky vyrazit na Kanárské ostrovy do Tenerife, na aktivnější dovolenou pak láká portugalská Madeira. S přestupem mohou turisté letět například i na Maledivy nebo Kubu. 

Jako výhodu mnoho lidí vnímá to, že náklady na život v exotických destinacích jsou kolikrát i levnější, než jsou zvyklí v Praze. Je tomu ale skutečně tak? V redakci Refresheru jsme porovnali Prahu se zmíněnými osmi destinacemi, které jsou ideální pro zimní dovolenou u moře. Sledovali jsme výši průměrných výplat, cenu pronájmu jednopokojového bytu v centru dané destinace, ale i cenu benzinu nebo částku, za kterou si koupíš půl litru točeného piva. Ceny zboží a služeb jsme zároveň zohlednili k místním průměrným mzdám.

Jak jsme to počítali?

Pro porovnání cen a služeb v jednotlivých destinací jsme použili data projektu Numbeo, uvedená data platí ke konci listopadu 2022. Numbeo je největší databáze životních nákladů, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách. Naše data v infografikách zároveň zohledňují aktuální měnové kurzy, to znamená, že jsme všechny ceny uvedli v českých korunách.

Náklady na život jsme také přepočítali podle místních výplat. Tím jsme zohlednili takzvanou „kupní sílu obyvatel“. Kupní síla vyjadřuje, kolikrát bychom si danou věc mohli teoreticky koupit, pokud bychom za ni utratili celou měsíční výplatu. Například měsíční pronájem bytu s jednou ložnicí v centru Prahy si může Čech ze své průměrné mzdy dovolit zaplatit až 1,8krát.

Rozdíly zboží či služeb jsou zpravidla nižší než rozdíly ve mzdovém ohodnocení. Z tohoto důvodu vychází ceny vůči mzdám nejvýhodněji v zemích s nejvyššími mzdami, přestože je tam v reálných cenách relativně draho.

Průměrné mzdy

Jako první jsme zkoumali výši průměrné mzdy, kterou jsme přepočítali na české koruny. Ve většině zkoumaných destinací mají oproti lidem z Česka nižší výplatní pásky. Výjimkou jsou obyvatelé Ománu, kteří mají oproti Čechům a Češkám nadprůměrnou mzdu. Zatímco Češi a Češky si měsíčně vydělávají v průměru 38 311 korun čistého a po zdanění, obyvatelé Ománu zase 44 654 korun. Naopak nejmenší výplatu dostávají lidé ze Zanzibaru s 5892 korunami měsíčně. 

Bydlení 

Při plánování zimní dovolené v exotické destinaci většinou jako první sháníme bydlení. Ceny tě mohou překvapit. Měsíční pronájem bytu s jednou ložnicí v centru Prahy je ve srovnání s jinými světovými metropolemi nejdražší. Zatímco v Praze si tento byt pronajmeš za 21 tisíc korun, v thajském Krabi tě vyjde alespoň pětkrát levněji, tedy za necelé čtyři tisíce.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Kupní síla obyvatel ale ukazuje, že pokud se do cen bydlení promítnou průměrné tamní mzdy, Praha je oproti jiným zemím „jen“ 4. nejdražším městem. Oproti tomu nejlevnější bydlení  vůči průměrným mzdám vyjde obyvatelům Kuby, Thajska či Ománu.

V následujících grafech jsme zohlednili ceny zboží či služeb v českých korunách. V případě kupní síly platí, že čím je číslo u jednotlivé země vyšší, tím jsou životní náklady pro místní obyvatele daných zemí finančně výhodnější. 

Internet

Další důležitou položkou pro cestování do dalekých zemí je internet. Nejdražší internet na měsíc seženeš na Kubě, kde tě vyjde na necelé čtyři tisíce korun. S ohledem na tamní mzdy je připojení k internetu také drahé. Na Kubě, kde se průměrná mzda pohybuje okolo 23 412 korun, si internet může tamní obyvatel dovolit pouze 6,1krát ze své výplaty. 

Levné internetové připojení seženeš v Thajsku, cena je přitom srovnatelná s tarifem v Česku. Zatímco v Thajsku tě vyjde na 482 korun měsíčně, v Česku je to jen o zhruba 40 korun víc, tedy 521 korun. V poměru ceny internet ku mzdě je ale internet nejlevnější v Česku, kde si ho za celou výplatu můžeme dovolit 73,5krát. 

Taxi 

Ať už jedeme z letiště na hotel, nebo se chceme dopravovat po dané metropoli pohodlněji než veřejnou dopravou, většinou si zavoláme taxi. V databázi Numbeo ovšem chyběly údaje o cenách taxi na Madeiře, do grafu jsme je proto nezahrnuli.

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

Na Tenerife je taxi nejdražší, zaplatíme za něj alespoň 48 korun za každý kilometr, naopak nejlepší ceníky vychází na Kubě, kde se služba pohybuje kolem 12 korun za jeden kilometru jízdy. S ohledem na místní mzdy ale taxi vyjde nejlevněji v Ománu, kde si ho ze své výplaty mohou tamní obyvatelé dovolit 2448krát. Naopak méně výhodné je to pro obyvatele Zanzibaru nebo Dominikánské republiky.

Benzin

Půjčení auta v zahraničí naopak umožňuje větší flexibilitu a volnost během cestování. K tomu je ale potřeba znát ceníky pohonných hmot. Jeden litr benzinu vyjde nejdráž v portugalské Madeiře, jeho cena (49,32 koruny) je ale podobná jako v Česku (44,63 koruny). Naopak nejlevněji vychází na Maledivách (20,64 koruny) a v ománském Maskatu (14,86 koruny).

To, že je v Ománu palivo skutečně nejlevnější, potvrzuje také kupní síla, kde si tamní obyvatelé mohou dovolit litr benzinu až 3005krát. Naopak nejdražší benzin po zohlednění místních mezd je opět na Zanzibaru. 

Jídlo v běžné restauraci

Na cestování je skvělé to, že můžeme vyjít z komfortní zóny a ochutnávat nová jídla, která jsou zároveň tradiční pro danou zemi. Pokud si ale nepotrpíme na přepych a stačí nám jídlo z běžně dostupných restaurací, obzvláště ceny v Thajsku jsou velmi příznivé. Za takový pokrm zaplatíš pouze 46 korun, což je čtyřikrát méně než v Praze, kde stojí běžně 200 korun. Thajské jídlo je levné nejen pro běžné Čechy, ale i místní obyvatele. Za svoji celou výplatu si jej mohou dovolit až 393krát. 

Doporučeno
V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR 2. března 2024 8:00

Naopak hlouběji do kapsy si sáhneš při placení obědu či večeře v Punta Caně nacházející se v Dominikánské republice, kde tě vyjde na necelých 254 korun.

Pivo

Když už jsme „zakotvili“ u tradičních jídel, nemělo by nám uniknout ani tradiční pivo v tamních destinacích. Půl litru českého piva stojí v průměru 50 korun, což je srovnatelné se Zanzibarem. Přesto si ale obyvatelé Zanzibaru za pivo připlatí. V přepočtu na mzdy zde vyjde pivo dokonce nejdráž ze srovnaných destinací. 

Pivo nejlevněji vychází v portugalské Madeiře, kde stojí v průměru 24,32 koruny. Je cenově velmi výhodné i pro tamní Portugalce, kteří si jich mohou dovolit ze své výplaty koupit až 1100.

Cappuccino

Pokud pití alkoholu omezuješ, tak nezoufej. Abys na poznávání nových destinací měl*a dostatek energie, spíše ti k tomu pomůže „doping“ místní kávou. Konkrétně šálek cappuccina je cenově velmi dostupný na Madeiře, kde tě vyjde na necelých 28 korun. Což je zhruba čtyřikrát méně než v ománském Maskatu, kde za něj zaplatíš 114 korun.

Káva je ovšem drahou záležitostí pro obyvatele Zanzibaru. Za svou celou výplatu si mohou koupit pouze 121 šálků cappuccina, zatímco v Thajsku, kde je cena cappuccina obdobná, si jich ze své mzdy může tamní občan dovolit minimálně třikrát víc, tedy 392 šálků. 

V předchozím článku, který je též bohatý na infografiky, jsme poukázali na nájemné bytů v Evropské unii. To jsme porovnali s výplatami obyvatel. Na základě těchto dvou faktorů jsme zjišťovali, pro které občany EU je pronájem bytu skutečně nejlevnější. Například lidé z Česka a lidé z Belgie si pronajímají byt v průměru za 22 tisíc, ale vzhledem k vyšší mzdě se více vyplatí občanům Belgie. 
 
S průměrnými mzdami jsme srovnávali také ceny nemovitostí v EU. Výpočty ukázaly, že na byt v centru o rozloze 100 m² si Češi musí vydělávat 38 let, avšak Irové o polovinu méně. 
Domů
Sdílet
Diskuse