Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
12. prosince 2022 v 16:53
Čas čtení 0:59
Kuni Nguyenová

Američané potřebují 4,6 milionu korun ročně, aby se cítili bohatí. O kolik více si vydělá 1 % nejbohatších?

Američané potřebují 4,6 milionu korun ročně, aby se cítili bohatí. O kolik více si vydělá 1 % nejbohatších?
Zdroj: Pexels/Alexandr Mills/volně k užití
EKONOMIKA EKONOMIKA FINANCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Co je pro tebe synonymem bohatství? Američané v tom mají jasno.

Ke spokojenému životu je tučná výplata pro mnoho lidí klíčová. Jak ale Američané definují bohatství, zjišťoval nedávný průzkum serveru CNBC ve spolupráci s Momentive. Na otázku, kolik peněz by museli ročně vydělat, aby se cítili bohatí, většina Američanů odpověděla, že nejméně 200 000 dolarů, což je v přepočtu 4,6 milionu korun. Uvedlo to tak 60 procent mužů a 53 procent žen.

Nejoblíbenější odpovědí v průzkumu byl roční příjem jeden milion dolarů (23 milionů korun) nebo více. Sedmiciferná suma je přitom pro pětinu (22 procent) dotazovaných víc než přijatelná.

Co je ale zajímavé, je fakt, že i Američané, kteří již nyní mají vysoké příjmy, si postěžovali, že by k bohatství potřebovali vydělat ještě více. Z průzkumu totiž dále vyplývá, že ti, kteří již nyní vydělávají alespoň 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun), chtějí minimálně dvojnásobně vyšší mzdu. Také 57 procent lidí, kteří vydělávají méně než 100 tisíc, uvedli stejnou hranici 200 tisíc dolarů (4,6 milionu korun).

Doporučeno
Průzkum odtajnil mzdy českých manažerů. V průměru berou 128 tisíc a na bonusech 2 miliony Průzkum odtajnil mzdy českých manažerů. V průměru berou 128 tisíc a na bonusech 2 miliony 27. října 2022 v 15:33

Jak ale CNBC upozorňuje, na bohatství má vliv nejen výplatní páska, ale i jiné faktory, jako je rodinná situace, osobní majetek a cíle. Institut pro hospodářskou politiku však definuje bohatství tím, zda lidé patří do jednoho procenta nejlépe vydělávajících v USA. Zmíněné jedno procento nejbohatších v roce 2020 pobíralo průměrnou roční mzdu 823 763 dolarů, což je v přepočtu 18,9 milionu korun. Pro menší srovnání, čeští manažeři v průměru berou 128 tisíc měsíčně, takže 1,5 milionu ročně, a na bonusech 2 miliony korun.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse