Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2022 16:46
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Samice hadů mají klitoris, zjistila vědkyně z Austrálie. Vědci před ní jej nebyli schopni najít

Samice hadů mají klitoris, zjistila vědkyně z Austrálie. Vědci před ní jej nebyli schopni najít
Zdroj: Unsplash/David Clode/volně k užití
NEWS VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Nález podle ní může změnit perspektivu, se kterou vědci nahlíží na hadí sex.

Vědecký tým přišel s novým poznatkem ohledně samic hadů. Podle jeho výzkumu mají samice klitoris. Zjištění nabourává dlouho přijímané představy o těchto druzích. O objevu Univerzity v Adelaide informuje BBC. Podle výzkumného týmu toto zjištění může změnit pohled na hadí sex.

O existenci penisu hadů se ví již poměrně dlouhou dobu. Genitálie samic ale zůstávaly dlouho přehlíženy. Podle výzkumnice Megan Folwell to způsoboval fakt, že pro vědce byly ženské orgány tabu v kombinaci s neschopností vědců je najít.

Doporučeno
Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu 14. prosince 2022 8:30

Folwell dle jejích slov připadalo zvláštní, že by hadí samice neměly klitoris, na rozdíl od řady ostatních zvířat, která ho mají. Při svém bádání zjistila, že se u hadů nachází na jejich ocasu. „Musela jsem se podívat, jestli jej náhodou někdo nepřehlédl,“ přiblížila Folwell. Genitálie našla celkem u devíti druhů hadů.

Tento objev může přispět k lepšímu porozumění sexu, který hadi provozují. Doposud se zdálo, že u plazů plní pouze reprodukční funkci, navíc je v něm prý dominantní samčí agrese a samice bývají dost často k sexu donucené. To podle Folwell nyní nemusí být zcela pravda a nový objev naznačuje, že by samice měly být schopné cítit rozkoš.

„Nyní se díky objevu klitorisu můžeme začít více zabývat sváděním a stimulací jako další formou ochoty a pravděpodobnosti, že se samice bude chtít se samcem vyspat,“ řekla Folwell.

Zpět
Sdílet
Diskuse