Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2022 8:30
Čas čtení 5:39
Ondřej Jarůšek

10 tipů na skvělé hry, se kterými můžeš strávit vánoční svátky

10 tipů na skvělé hry, se kterými můžeš strávit vánoční svátky
Zdroj: CD Projekt RED/propagační materiál/volně k užití
TECH GAMING TIP NA HRY
Uložit Uložené

Hledáš jednu obří hru na více dní? Nebo spíš krátkou jednohubku, kterou pohodlně zhltneš za víkend? A co třeba skvělé hry pro více hráčů, které si užiješ s rodinou? Máme tipy pro každého.

Vánoční svátky jsou tady a ty stále váháš, se kterou hrou je strávit? Nezoufej. Máme pro tebe 10 tipů na senzační hry, jejichž koupí neprohloupíš a se kterými můžeš trávit aktuální dny volna, ať už chceš hrát sám, nebo i s někým dalším na gauči.

Nejedná se o hry, které jsou nutně spjaty s vánoční tematikou (ačkoliv i pár takových zde máme), ale spíše o všehochuť titulů, z nichž by si měl vybrat pokud možno každý hráč, který chce volný čas o svátcích strávit s co nejlepšími hrami.

Vybrali jsme něco pro hráče, kteří chtějí strávit několik dní u jedné velké hry, dál něco pro ty, již hledají spíše kratší hry, které se dají bez problému dokončit za jeden víkend, ale máme také tipy pro někoho, kdo chce hrát s více lidmi, třeba s rodinou v obýváku. Jdeme na to! 

Doporučeno
Rok 2023 bude plný velkolepých her! Toto je 20 nejočekávanějších herních pecek Rok 2023 bude plný velkolepých her! Toto je 20 nejočekávanějších herních pecek 18. prosince 2022 6:00

Zaklínač 3: Divoký hon (next-gen upgrade)

witcher 3
Zdroj: CD Project Red/propagační metriál

Pravděpodobně žádnému fanouškovi her neuniklo, že v polovině prosince vyšel vysoce očekávaný next-gen upgrade pro legendární RPG Zaklínač 3: Divoký hon. Na konzole i PC přinesl vylepšenou grafiku s ray-tracingem, detailnější textury, fotorežim nebo pár obsahových novinek včetně jedné mise a možnosti změnit si vzhled některých postav tak, aby odpovídal jejich podobě v seriálu od Netflixu.

Zaklínač 3: Divoký hon je i po letech mistrovským dílem, a i když už jsi hru hrál*a v době vydání a všechny dějové linky si pamatuješ zpaměti, nyní se ti díky next-gen upgradu naskýtá ideální možnost si průchod hrou ještě jednou zopakovat. A ti, kteří hru třeba nikdy nehráli, nyní mají tu nejlepší příležitost prožít Geraltovo poslední dobrodružství poprvé. Popravdě jim trochu závidíme!

Vánoční svátky přímo vybízí k tomu, opět se naplno ponořit do tohoto nádherného, ale nebezpečného světa.

God of War Ragnarök

God of War ragnarok
Zdroj: Playstation/propagační materiál

Nejnovější díl letité série God of War s podtitulem Ragnarök patřil mezi největší herní události letošního roku. Hra exceluje po všech stránkách od příběhu a hereckých výkonů až po akční souboje s monstry a prozkoumávání říší severské mytologie. Není vůbec divu, že z nedávných The Game Awards, kterým se přezdívá „herní Oscary“, si God of War Ragnarök odnesl ze všech titulů nejvíce cen. Pokud vlastníš PlayStation 5 a tato hra ti ve sbírce dosud chybí, doporučujeme ti to o svátcích napravit. Odměnou ti bude brutální a zároveň emotivní zážitek, na který rozhodně jen tak nezapomeneš.

It Takes Two

It Takes Two
Zdroj: Hazelight Studio/propagační materiál

Hledáš-li hru, kterou bys mohl o svátcích hrát s partnerem, partnerkou nebo třeba sourozencem, velmi vřele můžeme doporučit titul od Hazelight Studios. Ve hře se dva hráči chopí manželského páru, který se chystá rozvést. Poté, co se to ale dozví jejich dcerka, se manželé záhadným způsobem převtělí do dvou panenek a tím začíná dobrodružství, o kterém se jim nesnilo ani v nejdivočejších snech.

Doporučeno
Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička 23. dubna 2024 9:00

Hrát je možné i online, ale doporučujeme přizvat někoho dalšího na gauč a hru si užít na rozdělené obrazovce. Titul jednoznačně patří mezi vůbec nejlepší co-op multiplayery na trhu, a pokud chceš vyzkoušet velmi neotřelou a bravurně zpracovanou hru pro dva hráče, zřejmě neexistuje lepší volba. Důkazem ti může být už jen to, že už v roce 2021 bylo It Takes Two na The Game Awards vyhlášeno vůbec nejlepší hrou roku.

Overcooked 2

overcooked 2
Zdroj: Team17/propagační materiál

Je libo poměrně jednoduchou, ale o to víc návykovou hru pro více hráčů? Pak pro tebe máme tip na Overcooked 2 od týmu z Team17 a Ghost Town Games. V tomto bláznivém simulátoru vaření je tvým úkolem připravovat v restauraci pokrmy pro zákazníky a plnit jejich objednávky. Ty se množí jedna za druhou, a z vaření se tak stává chaotický boj o čas. Hru lze hrát v co-opu na gauči nebo v online multiplayeru až pro čtyři hráče. Pokud máš možnost, znovu doporučujeme určitě hraní společně na gauči, které zážitek ze hry umocňuje a dělá jej ještě zábavnějším.

Stray

Stray hra o mačke
Zdroj: Annapurna Interactive/propagační materiál

Nehoduješ-li obřím hrám na desítky hodin ani hrám pro více hráčů a místo toho máš chuť spíše jen na kratší titul, který se dá klidně dohrát za víkend, pak si pořiď Stray. Roztomilý titul od BlueTwelve Studio dobyl srdce fanoušků a na prestižních The Game Awards získal několik ocenění včetně prvenství v kategorii pro nejlepší nezávislou hru roku.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš hry vytvořené podle slavných filmů? KVÍZ: Jak dobře znáš hry vytvořené podle slavných filmů? 4. dubna 2024 11:00

Ve hře se vydáváš na pouť v těle kočky, která se nedopatřením dostane do ponurého města obývaného roboty a musí se dostat ven. V tom jí pomáhá drobný dron B-12, díky kterému se dokáže vylízat z nejedné šlamastiky. Hra vyniká originalitou, příjemným pocitem z hraní i designem a atmosférou zdejšího světa a patří k tomu nejlepšímu, co jsme si letos mohli zahrát.

Beat Saber

beat saber
Zdroj: Beat Games/propagační materiál/volně k užití

Co takto rozpumpovat zábavu během dlouhého večera s rodinou pomocí VR headsetu? Pokud jej vlastníš, titul Beat Saber by určitě měl být součástí tvého katalogu. Hra od českého studia Beat Games prověří tvé reakce při sekání kostek do rytmu hudby. Z poměrně jednoduchého konceptu se týmu povedlo vytvořit zcela výjimečnou VR hru, při které zábava na party rozhodně chybět nebude. Skvěle se u ní samozřejmě zabavíš i sám, ale zároveň se jedná o parádní alternativu pro ty, kteří chtějí večery o svátcích s přáteli nebo rodinou místo deskových her ozvláštnit virtuální realitou.

Animal Crossing: New Horizons

animal crossing
Zdroj: Nintendo/propagační materiál

Tip máme i výhradně pro majitele konzole Switch od Nintenda. Pro ty jsme vybrali hit Animal Crossing: New Horizons, který je hojně označován jako nejlepší díl série. A získal si i nás. V této „simulaci života“ hráč na ostrově sbírá důležité materiály k výrobě předmětů, sází stromy, chytá ryby a prakticky vše další, co si zamane.

Doporučeno
KVÍZ: Zombíci, šikana i horor. Jak dobře znáš videohry ze školního prostředí? KVÍZ: Zombíci, šikana i horor. Jak dobře znáš videohry ze školního prostředí? 30. března 2024 15:30

Hra se totiž vyvíjí nelineárně a je jen na nás, co se na pustém ostrově rozhodneme dělat. Hra podporuje také lokální multiplayer a v rámci ročních období reflektuje to, zda se hráč reálně nachází na severní nebo jižní polokouli. Nenech se zmást „dětskou“ grafikou. Hra je extrémně návyková a věř, že jakmile ji jednou zkusíš, získá si i tebe. 

Bully

bully
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál

Studio Rockstar Games udělalo díru do světa zejména díky svým světově úspěšným sériím Grand Theft Audo a Red Dead Redemption. Ve svém portfoliu ale mají tvůrci řadu dalších titulů, které by se neměly opomíjet. Jedním z nich je i Bully, který se v době vydání dočkal vřelých reakcí a vzpomenou na něj asi hlavně hráči narození koncem osmdesátých nebo začátkem devadesátých let.

Děj hry sleduje mladého výrostka Jamese „Jimmiho“ Hopkinse, který se v nové škole pokouší vydobýt si popularitu a učinit přítrž tamní šikaně. Jak už tomu ale u her studia Rockstar Games bývá zvykem, titul vyvolal kontroverzi a podle části veřejnosti hra zlehčovala téma šikany. Jiní zase naopak namítali, že mladík se v tomto prostředí snaží hlavně „přežít“ a jeho cílem je s šikanou na škole skoncovat.

Kromě nostalgického zavzpomínání na 16 let starou klasiku může hráče potěšit fakt, že se hra chvíli odehrává právě i kolem vánočního období. Příběh je totiž rozložen napříč jednotlivými ročními obdobími a ve třetí kapitole se dočkáme zimy. V roce 2008 vyšel remaster Scholarship Edition a v roce 2016, tedy 10 let po původním vydání, vyšel v updatované Anniversary Edition.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Marvel's Spider-Man: Miles Morales
Zdroj: Insomniac Games/propagační materiál

Na vysoce očekávaný druhý díl série Marvel's Spider-Man od studia Insomniac Games si počkáme do příštího roku, čekání si ale můžeme zpříjemnit předloňským spin-offem k povedené jedničce z roku 2018, v němž se hlavní role místo Petera Parkera chopí Miles Morales.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti 27. března 2024 11:00

Tomu do klína spadne povinnost zachránit New York City a jeho obyvatele před novou hrozbou, ačkoliv se své čerstvě nabyté pavoučí schopnosti teprve učí ovládat. Hra je více než důstojným navázáním na skvělý první díl a žádný milovník pavoučího muže by si ji neměl nechat ujít.

Příjemným plusem je pak i to, že se hra odehrává právě i během Vánoc. Pokud ti tedy hra dříve z nějakého důvodu utekla, je nejvyšší čas to napravit!

Elden Ring

Elden Ring
Zdroj: From Software/propagační materiál

Vánoce jsou sice o pohodě a klidu, ale jsou i tací, kteří holdují hrám, jež důkladně prověří jejich nervy a trpělivost. Pro ty je ideální volbou Elden Ring, nejlepší hra roku 2022. Mistři žánru akčních RPG z japonského studia From Software v letošním roce přišli s titulem, který by se dal označit za jejich magnum opus. Hra sbírala ovace ze všech stran, dveře do soulsborne žánru otevřela novým hráčům, ale zároveň potrápila i mnoha lítými boji zocelené veterány.

V tajuplné říši zvané Lands Between, jejíž mytologii pomáhal vytvářet spisovatel George R. R. Martin, číhá smrt na každém rohu a za chyby se zde platí životem. Tvůrci vzali prověřené základy svých předchozích her a vystavěli na nich nemilosrdnou řežbu, poprvé zasazenou do masivního otevřeného světa. Zde na tebe číhá nepřeberné množství nepřátel a bossů, kteří jen čekají na to, až je skolíš (nebo oni tebe). Chceš-li o svátcích čelit pořádné herní výzvě, vydej se do Lands Between.

Domů
Sdílet
Diskuse