Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
23. prosince 2022 v 14:55
Čas čtení 0:47
Radim Šlechta

Rostlinou týdne je podle Guardianu vánoční kaktus. Znáš tuto krásnou květinu?

NEWS
Uložit Uložené

Jak se o vánoční kaktus starat?

Květinou vánočního týdne podle serveru The Guardian je (symbolicky) vánoční kaktus. Tyto rostlinky kvetou především ke konci podzimu a na začátku zimy a dokážou ozdobit tvůj byt nebo dům. Květy vánočního kaktusu s latinským názvem Schlumbergera truncata jsou uhrančivě krásné a dodají tvému domovu skvělou vánoční atmosféru. I proto představují podle serveru The Guardian nejen skvělou dekoraci, ale také vhodný vánoční dárek.

Pokud se rozhodneš pořídit si vánoční kaktus, měl*a bys jej udržovat na nepřímém slunečním světle, nebo alespoň částečně ve stínu. Přímé sluneční světlo totiž může způsobit, že se květy vysuší nebo že kaktus začne odkvétat.

Vánoční kaktus
Zdroj: Pixabay/Schwoaze/volně k užití

Aby vánoční kaktus co nejlépe prosperoval, je potřeba mu od nového roku snížit příděl vody a udržovat teplotu vyšší než 18 °C. Je to sice neobvyklé, ale tato rostlina potřebuje odpočívat. První období odpočinku přichází právě na začátku roku a trvá přibližně do března. Druhá fáze probíhá od září až do chvíle, kdy začne kvést.

Nejlépe ti kaktusy, které pochází z Brazílie, kde jejich barevné květy lákají kolibříky, budou prosperovat na západní straně bytu, kde bude sluneční svit už umírněný. Kaktusy zalévej odstátou vodou a v době květu přibližně jednou týdně. Dávej pozor, ať to se zaléváním nepřeženeš, aby se kaktusy „neutopily“.

Domů
Sdílet
Diskuse