Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2023 18:43
Čas čtení 0:38
Radim Šlechta

Navštiv o víkendu zdarma Národní galerii a oslav s ní výročí založení

Navštiv o víkendu zdarma Národní galerii a oslav s ní výročí založení
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/ Packa/volně k užití
NEWS KULTURNÍ AKCE PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Národní galerie Praha slaví výročí založení. V rámci toho si můžeš užít návštěvu některých výstav zdarma.

Oslav 227. výročí založení Národní galerie Praha návštěvou zdarma. O víkendu můžeš bezplatně navštívit všechny sbírkové expozice a doprovodný program. Pokud tedy nevíš, kam během volna vyrazit za kulturou, Národní galerie může být příjemným zpestřením víkendu.

„Právě 5. února 1796 se skupina významných představitelů vlastenecky zaměřené české šlechty společně s několika vzdělanci z řad měšťanů rozhodla pozvednout upadající veřejný vkus. Vznikla Společnost vlasteneckých přátel umění, jež záhy založila hned dvě instituce, které Praha do té doby postrádala a na jejichž základech stojí dnešní Národní galerie Praha ⁠–⁠ Akademii umění a veřejně přístupnou Obrazárnu,“ popisují organizátoři na stránkách.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Národní galerie Praha (@ngprague)

V rámci doprovodného programu najdeš přednášky a komentáře o tom, jak probíhal v historii nákup umění, co vyprávějí skryté symboly a náměty v obrazech, nebo můžeš nahlédnout do výtvarného života Josefa Čapka. K dispozici bude také dětská dílna s autorkami knihy pro děti a rodiče Jakou barvu má nejdelší století? Kompletní program najdeš na stránkách Národní galerie.

Domů
Sdílet
Diskuse