Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2023 14:32
Čas čtení 1:09
Kateřina Viková

Nové vydání knižních bondovek odstraní obsah, který by byl dnes považován za rasistický

Nové vydání knižních bondovek odstraní obsah, který by byl dnes považován za rasistický
Zdroj: MGM/Universal
FILMY A SERIÁLY JAMES BOND KNIHY RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Vlastník práv na knihy Iana Fleminga o agentu Jamesi Bondovi oznámil, že v nových vydáních, které vyjdou v dubnu tohoto roku, bude provedena řada úprav tak, aby z nich byl odstraněn rasistický obsah.

Reedice knižních bondovek, která vyjde v dubnu při příležitosti sedmdesátiletého výročí od vydání prvního dílu Casino Royale, bude upravena tak, aby „neobsahovala rasistický obsah“. Rozhodli se tak držitelé práv Ian Fleming Publications Ltd, kteří zadali přezkoumání od takzvaných „sensitivity readers“. Ti mají posoudit, jaký obsah je nevhodný. Informuje o tom Variety.

Každá kniha bude obsahovat prohlášení: „Tato kniha byla napsána v době, kdy označení a postoje, které by moderní čtenáři mohli považovat za urážlivé, byly běžné. V tomto vydání byla provedena řada aktualizací se snahou co nejvíce zachovat původní text a časové období, do kterého je dílo zasazeno,“ uvedl The Telegraph.

Úpravy vycházejí i ze změn, které schválil sám autor

Ian Fleming, jehož knihy o Jamesi Bondovi vycházely v letech 1951 až 1966, běžně používal pejorativní termín pro Afroameričany, který byl téměř úplně odstraněn a v anglickém originále nahrazen výrazy „black person“ nebo „black man“. 

James Bond Sean Connery
Zdroj: United Artists

V několika knihách, včetně Thunderball (1961), Quantum of Solace (1960) a Goldfinger (1959), byla odstraněna etnická příslušnost některých postav. Úpravy amerického vydání Žít a nechat zemřít autorizoval i sám Fleming, který zemřel v roce 1964.

Doporučeno
Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči 8. dubna 2024 15:00

Server Variety cituje zástupce Ian Fleming Publications: „Přezkoumali jsme text původních Bondových knih a rozhodli jsme se, že nejlepším postupem bude následovat Ianův příklad. Udělali jsme změny v ‚Žít a nechat zemřít‘, které on sám povolil. Podle Ianova přístupu jsme se podívali na případy několika rasových výrazů napříč knihami a odstranili jsme řadu jednotlivých slov nebo jsme je zaměnili za výrazy, které jsou dnes přijatelnější, ale v souladu s obdobím, ve kterém byly knihy napsány.“

Filmy o Jamesi Bondovi jsou jednou z nejúspěšnějších franšíz všech dob. Dohromady vydělaly 7,8 miliardy dolarů. Poslední film Není čas zemřít z roku 2021 byl posledním dílem, kde si agenta 007 zahrál Daniel Craig.

Domů
Sdílet
Diskuse