Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. dubna 2023 12:30
Čas čtení 4:15
Vojtěch Vanda

Kdo je Jakub Jankto? Popsali jsme jeho cestu na vrchol, veřejný coming out a exces s policií

Kdo je Jakub Jankto? Popsali jsme jeho cestu na vrchol, veřejný coming out a exces s policií
Zdroj: Profimedia
SPORT AC SPARTA PRAHA ČESKO FOTBAL LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Předpovídala se mu zářná kariéra, mluvilo se o něm v superlativech. A je nutno říct, že co se fotbalu týče, Jakub Jankto dělal dosud vše pro to, aby byl úspěšný a posunul se v kariéře dál. Eskapáda ze začátku týdne mu však renomé kazí.

Supertalent Jankto, psalo se o levém křídelníkovi a fotbalovém reprezentantovi v jeho osmnácti letech, kdy ještě jako neúplný člen pražské Slavie přestupoval do severoitalského Udinese Calcia. Klub z Furlánsko-Julského Benátska se pro něj tehdy jevil jako příhodná destinace. V roce 2014 se poukazovalo na to, jak se odchovanec klubu Alexis Sánchez odtud vypracoval až do Arsenalu.

Všichni doufali, že to bude i jeho cesta, a pokud ne, že se ve světovém fotbalu udrží minimálně jako krajánci Marek Jankulovski, Tomáš Sivok či Matěj Vydra. Jako nováček se první sezónu rozkoukával v druholigovém Ascoli, kde se i díky gólovým příspěvkům hned zařadil do základní sestavy, a dokázal, že je vhodným hráčem pro Apeninský poloostrov. Proto nebyl důvod jej od následující sezóny nezařadit do prvního týmu z Udine.

Rozkvět

Svůj první gól v Sérii A vstřelil legendárnímu Gianluigimu Buffonovi v dresu Juventusu Turín, a přestože Janktovo Udinese prohrálo 1:2, se svým výkonem mohl být spokojen. Byla to jeho teprve druhá účast v základní sestavě a čtvrtý zápas v Sérii A. Celkově nasbíral ve 29 zápasech 5 gólů a 4 asistence. Co však bylo ještě důležitější, byla konzistentní forma, kterou musel potvrdit.

Doporučeno
Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme 9. května 2024 16:00

A přece si další sezónu body vyměnily pozice a ve 36 zápasech skóroval čtyřikrát a pětkrát na gól přihrál. Jen pak přišly neshody a velmi hlasitě si řekl o kariérní posun, ve který doufal v janovské Sampdorii. Jankto nejspíš doufal v podobný raketový vzestup, jaký zažil jeho krajan Patrik Schick, jenž za jeden rok v Janově skóroval jedenáctkrát. Bezgólovou sezónu 2018/2019 na hostování nakonec skutečně proměnil v přestup a zařadil se mezi stálice v sestavě.

Ve stejném roce, kdy nastoupil v Sampdorii, tedy v září roku 2018, taktéž založil e-sportový klub Team Sampi, s nímž měl velké ambice „ovládnout domácí trh a zařadit se mezi nejlepší e-sportové týmy v Evropě“. Proto se do jeho dresu oblékli například Martin „Kappa“ Krompolec, jenž získal světový titul ve hře TrackMania, nebo Fin Erik „Eki“ Tammenpää, mistr světa v NHL 19. Dnes má tým kromě trenérů a manažerů i svůj gaming house v Tuchoměřicích za Prahou.

V Janově nakonec prolomil střeleckou smůlu v druhé sezóně, během níž se zabydlel na levé straně. Společně s veteránem Quagliarellou či Gabbiadinim, zejména ve své třetí sezóně v týmu, vypomohl šesti brankami. V roce 2021 navíc spolu s českým reprezentačním týmem předvedl skvělou jízdu Eurem, která jeho cenu samozřejmě zvedla. Sampdoria mu tak nejspíš začínala být malá a přišlo jednání, které skončilo přestupem do madridského Getafe za 6 milionů eur.

Jakub Jankto
Zdroj: Getty Images/Photo by James Williamson - AMA

„Jsem homosexuál, už se nechci skrývat“

Štace ve španělské La Lize se však minimálně v první sezóně ukázala jako krok vedle. Janktovi, podobně jako celému týmu, se úplně nedařilo a po čtyřech prohrách se zranil. Musel vynechat 11 soutěžních zápasů, než se do sestavy vrátil jako střídající hráč. Po prohrané baráži na mistrovství světa nakonec nedostával možnost ani nastupovat z lavičky, což volalo po změně. Pomyslné pomocné lano mu v srpnu 2022 hodil trenér aspiranta na český titul, Brian Priske, a Sparta Praha.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

Vzkříšení se nekonalo. Jankto dokázal vstřelit pouze jeden gól a dát jedinou asistenci. Navíc jej potkalo další zranění. Vnitřní nepohoda byla znát a možná za tím vším byla i jistá psychická nevyrovnanost pramenící z toho, že chtěl konečně ukázat, kým vlastně je. Asi i proto se v únoru rozhodl pro veřejný coming out jako první český fotbalista. 

„Jako všichni ostatní mám svoje silné stránky, mám svoje slabiny, mám rodinu, mám přátele. Mám práci, kterou dělám tak nejlépe, jak to jen umím. Už mnoho let, se vší vážností, profesionálně a s vášní,“ uvedl Jankto na sociálních sítích. „Jsem homosexuál. A už se nechci déle skrývat,“ řekl sedmadvacetiletý fotbalový reprezentant.

Záložník se setkal s masivní domácí i mezinárodní podporou, kterou mu vyjádřily nejen známé fotbalové osobnosti z České republiky, ale i ze zahraničí, známé osobnosti a další. Pozitivní vzruch kolem něj ale nevydržel dlouho.

Exces

V úterý večer byl Jankto totiž zadržen policií. Řidič jedoucí za ním si totiž myslel, že je za volantem osoba pod vlivem omamné látky. Fotbalista nenadýchal, sám ale odmítl podstoupit test na drogy. To ale nebylo všechno. Situace se začala ještě více zhoršovat, protože Jankto řídil, přestože mu bylo v minulosti odebráno řidičské oprávnění. Za to by mohl v krajním případě skončit na dva roky za mřížemi.

Ve středu ráno, podle prohlášení klubu, musel místo tréninku podstoupit jednání s vedením Sparty. „Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost. Příprava mužstva Briana Priskeho tak byla ve středu dopoledne po dvoudenním volnu obnovena už bez zapojení Jankta,“ stálo v textu „Jakub Jankto mimo tým“.

Doporučeno
KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? 4. května 2024 11:00

„Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A mužstvem ACS a bude řešit svoji osobní situaci,“ dodala Sparta. Další komentář k případu ze strany Janktova nynějšího zaměstnavatele údajně nepřijde. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jakub Jankto (@jakubjanktojr)

Jankto, jenž je velmi aktivní na sociálních sítích, k tomu vydal vlastní prohlášení na Instagramu. „V posledních letech, a hlavně poslední rok se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví. Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky. O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem,“ napsal v příspěvku.

Tím však naštval fanoušky Sparty, kteří byli s jeho výkony nespokojení. Zdálo se jim, že se vymlouvá. „Že jsi jinej, respektuju. To, že jsi zapomněl hrát fotbal a jen hejkáš na rozhodčí, bych ještě ten měsíc a něco přežil, než ti skončí hostování v klubu, na který, bohužel, nemáš. Ale že předvedeš tohle…“ káral jej jeden z fanoušků.

„Ty máš být vzor pro mladý kluky. Vzhledem k tomu, že jsi reprezentant ze Sparty, a tohle je tvoje odpověď? Předvedl jsi stejný h*vno, jako předvádíš na hřišti. S kecy o mentálním nastavení se jdi v**rat. Máš napsat: Jsem č**ák, udělal jsem kravinu a nechal jsem v boji o titul spoustu lidí v klubu,“ uzavřel.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Co teď s Janktem bude, je otázka. Do konce ligové sezóny se ve Spartě neobjeví. Jak zjistil web TN.cz, Getafe, jehož je stále hráčem, nechává řešení situace na letenském celku. Janktovo hostování nicméně na jaře skončí a bude se muset vrátit do Španělska. Kam dále povedou jeho kroky, zjistíme nejspíš až tehdy.

Domů
Sdílet
Diskuse