Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2023 12:53
Čas čtení 0:41
Kristýna Dobiášová

Vědci pojmenovali nové druhy motýlů po Sauronovi z Pána prstenů. Podívej se, v čem je mu motýl podobný

Vědci pojmenovali nové druhy motýlů po Sauronovi z Pána prstenů. Podívej se, v čem je mu motýl podobný
Zdroj: New Line Cinema
ZAHRANIČÍ VĚDA VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Neobvyklé jméno má přitáhnout pozornost lidí. Motýl má na křídlech černá kolečka, která připomínají Sauronovo oko. Název po slavném padouchovi nesou i jiní tvorové, jako jsou třeba druhy žáby nebo hovnivála.

Vědci pojmenovali novou skupinu motýlů po hlavním záporákovi ze série Pán prstenů. Odborníci zvolili jméno Saurona, protože hmyz má černé kroužky na oranžových křídlech, což připomíná tzv. „Sauronovo oko“. Informuje o tom stanice BBC.

Doporučeno
Lidé přispěli přes 500 tisíc na vznik sochy slavné mrožice. Úřady loni nechaly zvíře utratit Lidé přispěli přes 500 tisíc na vznik sochy slavné mrožice. Úřady loni nechaly zvíře utratit 30. dubna 2023 17:17

Neobvyklé jméno má přitáhnout pozornost

Londýnské muzeum doufá, že neobvyklý název přitáhne pozornost lidí. Do nového rodu motýlů vědci zařadili dva druhy, konkrétně Saurona triangular a Saurona aurigera. Jméno vybrala Blanca Heurtas, kurátorka motýlů z Přírodovědného muzea v Londýně, informuje The Guardian

„Tím, že jim dáme neobvyklá jména, můžeme upozornit na to, co se děje s motýly, kteří jsou dnes na celém světě ve skutečných problémech,“ upozornila Huertas na stav životního prostředí.

Nejedná se však o první stvoření, která nesou název po černém mágovi z fantasy série. Odkazují na něj také jména dinosaura, žáby nebo hovnivála.

Domů
Sdílet
Diskuse