Nejstarší univerzita ve Skotsku testovala, jak dobře dokáží naše tělo hydratovat jednotlivé druhy nápojů.
University of St. Andrews, nejstarší univerzita ve Skotsku, přišla se zajímavým zjištěním. Ve svém výzkumu testovala, jak dobře dokážou naše tělo hydratovat jednotlivé druhy nápojů. Čistá voda, ať už s bublinkami, nebo bez, dokáže našemu tělu zajistit rychlou hydrataci. Chceme-li však tělo hydratovat na delší dobu, lepší efekt udělá jiný druh nápojů, informuje portál CNN Health.
Při dlouhodobější hydrataci velmi dobře fungují nápoje, které obsahují trochu cukru, tuku a bílkoviny. Všechny zmíněné živiny obsahuje mléko, které podle vědeckého týmu dokáže udržovat tekutiny v žaludku déle, a tak i zajišťuje dlouhodobější hydrataci těla. Mléko navíc obsahuje i sodík, který v těle působí jako houba, tedy zadržuje vodu, což má za následek méně vyprodukované moči.
„Tato studie nám říká hodně z toho, co jsme již věděli: elektrolyty jako sodík nebo draslík přispívají k lepší hydrataci, zatímco kalorie v nápojích vedou k pomalejšímu vyprazdňování žaludku, a tedy k pomalejšímu uvolňování moči,“ vysvětlila pro CNN Melissa Majum, poradkyně zdravé výživy.
Studie dále vysvětluje, že nápoje s vyšším obsahem cukru, jako jsou ovocné šťávy nebo koly, nefungují tak dobře v rámci hydratace jako varianty nápojů s jeho nižším obsahem. Mohou sice strávit více času v žaludku, když se však dostanou do tenkého střeva, jejich vysoká koncentrace cukrů nastartuje proces zvaný osmóza, který ve skutečnosti „táhne“ vodu z těla.