Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
8. května 2023 v 12:34
Čas čtení 0:50
Martina Havranová

Tento nápoj je nejlepší pro dlouhodobou hydrataci našeho těla, tvrdí věda. Překvapivě to není čistá voda

Tento nápoj je nejlepší pro dlouhodobou hydrataci našeho těla, tvrdí věda. Překvapivě to není čistá voda
Zdroj: Unsplash/Giorgio Trovato
ZDRAVÍ GASTRONOMIE VĚDA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nejstarší univerzita ve Skotsku testovala, jak dobře dokáží naše tělo hydratovat jednotlivé druhy nápojů.

University of St. Andrews, nejstarší univerzita ve Skotsku, přišla se zajímavým zjištěním. Ve svém výzkumu testovala, jak dobře dokážou naše tělo hydratovat jednotlivé druhy nápojů. Čistá voda, ať už s bublinkami, nebo bez, dokáže našemu tělu zajistit rychlou hydrataci. Chceme-li však tělo hydratovat na delší dobu, lepší efekt udělá jiný druh nápojů, informuje portál CNN Health.

Doporučeno
Vědci můžou přinutit sarančata, aby se požírala navzájem. Nový objev z nich udělá kanibaly Vědci můžou přinutit sarančata, aby se požírala navzájem. Nový objev z nich udělá kanibaly 7. května 2023 v 19:02

Při dlouhodobější hydrataci velmi dobře fungují nápoje, které obsahují trochu cukru, tuku a bílkoviny. Všechny zmíněné živiny obsahuje mléko, které podle vědeckého týmu dokáže udržovat tekutiny v žaludku déle, a tak i zajišťuje dlouhodobější hydrataci těla. Mléko navíc obsahuje i sodík, který v těle působí jako houba, tedy zadržuje vodu, což má za následek méně vyprodukované moči.

mlieko
Zdroj: Unsplash/Elizabeth Dunne

„Tato studie nám říká hodně z toho, co jsme již věděli: elektrolyty jako sodík nebo draslík přispívají k lepší hydrataci, zatímco kalorie v nápojích vedou k pomalejšímu vyprazdňování žaludku, a tedy k pomalejšímu uvolňování moči,“ vysvětlila pro CNN Melissa Majum, poradkyně zdravé výživy.

Doporučeno
Zapomeň na rady influencerek. Toto bys měl*a podle vědy dělat každé ráno Zapomeň na rady influencerek. Toto bys měl*a podle vědy dělat každé ráno 6. května 2023 v 10:00

Studie dále vysvětluje, že nápoje s vyšším obsahem cukru, jako jsou ovocné šťávy nebo koly, nefungují tak dobře v rámci hydratace jako varianty nápojů s jeho nižším obsahem. Mohou sice strávit více času v žaludku, když se však dostanou do tenkého střeva, jejich vysoká koncentrace cukrů nastartuje proces zvaný osmóza, který ve skutečnosti „táhne“ vodu z těla.

Domů
Sdílet
Diskuse