Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2023 19:14
Čas čtení 2:01
Tereza Šnajdrová

Tiktokerka zdarma uklízí domácnosti lidem, kteří na to nestačí. Její videa se stala virálními

Tiktokerka zdarma uklízí domácnosti lidem, kteří na to nestačí. Její videa se stala virálními
Zdroj: Unsplash/JESHOOTS.COM/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK TIPY NA TIKTOKOVÉ ÚČTY
Uložit Uložené

Tiktokerka Brogan se stala virální poté, co na TikToku začala sdílet videa, v nichž lidem zdarma uklízí jejich domovy.

Protože Brogan studuje psychologii, uvědomuje si, jak je čistý domov důležitý pro psychické zdraví, a záměrně tak pomáhá především lidem, kteří na úklid nestačí – ať už po fyzické stránce, nebo duševní. Některé domácnosti má uklizené za den, na jiných pracuje i týden a ty můžeš být u toho. 

Doporučeno
Jedenáctiletá dívka má vyšší IQ než Einstein nebo Hawking. Brzy získá magisterský titul Jedenáctiletá dívka má vyšší IQ než Einstein nebo Hawking. Brzy získá magisterský titul 13. května 2023 14:27

Brogan na TikToku vystupuje pod profilem Not the worst cleaner, který k dnešnímu dni sleduje na 5,5 milionu lidí a jehož videa si vysloužila více než 90,9 milionu lajků. Původně natáčela videa, ve kterých svým sledujícím dávala tipy na úklid, ale v průběhu času začala i ona sama pomáhat v jiných domácnostech.

Tiktokerka je studentkou psychologie, a tak si víc než kdokoli jiný uvědomuje, jak velký vliv má čistý domov na psychiku. Pomáhá proto lidem, kteří na úklid vlastní domácnosti nestačí, a to buď z fyzických důvodů, nebo těch psychických. 

„Během posledních osmi let studia psychologie na univerzitě jsem si rychle uvědomila obrovskou souvislost mezi duševním zdravím a úklidem. Upřímně si myslím, že je nedostatečně studovaná, málo diskutovaná a má obrovský nedostatek povědomí. Nepořádek podvědomě ovlivňuje náš mozek způsobem, který si neuvědomujeme. Náš mozek přijímá všechny okolní podněty, a pokud žijeme v nepořádku, může to ve skutečnosti spustit nízký stupeň režimu boje nebo útěku,“ popsala tiktokerka pro Buzzfeed.

„Důsledky života v nepořádku jsou mnohem závažnější. Takové prostředí zvyšuje hladinu kortizolu, což je stresový hormon. To může způsobit, že se snadné úkoly zdají být nemožné, může to vzít motivaci a vede to k prokrastinaci,“ dodala.

@nottheworstcleaner I can’t wait to spend the week deep cleaning this home and bringing it back to life again. Everyone deserves a clean comfortable home ❤️ #cleantok ♬ original sound - Not the Worst Cleaner

Její videa pak často začínají vyklízením většího nepořádku a všeho, co je podle Brogan „sběratelské nebo se dá zachránit“. Nejednou se stalo, že u svých klientů našla například vzácné kartičky pokémonů, které mohou být prodány za nemalé peníze. Pak už následuje další krok, kdy tiktokerka odpadky naloží do pytlů, kterých je mnohdy i více než 30, a následně celý domov důkladně vydrhne. 

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Některé práce jsou náročnější než jiné a například v jednom z domů musela sama uklidit více než 1000 kilo použitého kočkolitu. V jiném se zase musela vypořádat s myší rodinkou, která se zabydlela ve sporáku. Liší se pak i doba, kterou musí úklidu věnovat. Někdy má byt uklizený za den, jindy to zabere i týden. Na její služby navíc čeká více než stovka lidí, kterým Brogan přislíbila pomoc. Často se jedná o matky samoživitelky, lidi se zdravotním postižením nebo ty, kteří bojují s duševními problémy.

Nejen okamžitá pomoc

I přes všechny nástrahy Brogan ke svým klientům přistupuje s laskavostí, respektem a snaží se z jejich bydlení udělat hezčí místo. Rodinám pak navíc kupuje potraviny, úklidové prostředky nebo hračky pro děti. Snaží se jim tak poskytnout nejen okamžitou pomoc, ale také je připravit na další péči o domácnost.

„Jakmile odejdu, nechávám klientům dostatek zásob, aby mohli začít s celkovou údržbou. V závislosti na situaci jim nechávám tabulky a rozvrhy úklidu, tabulky s povinnostmi pro děti a kontakt na pomoc,“ doplnila tiktokerka. 

Domů
Sdílet
Diskuse