Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2023 11:39
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

Kytara, kterou rozbil Kurt Cobain, se vydražila za cenu malého pražského bytu

Kytara, kterou rozbil Kurt Cobain, se vydražila za cenu malého pražského bytu
Zdroj: Getty Images/Jeff Kravitz/Filmmagic, Inc
HUDBA HUDBA NIRVANA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Původně se očekávalo, že se prodá jen za desetinu výsledné částky.

Kytara, kterou rozbil Kurt Cobain, zesnulý frontman americké rockové skupiny Nirvana, se v aukci v New Yorku prodala za téměř 600 tisíc dolarů, v přepočtu tedy za více než třináct milionů korun. Původně se přitom očekávalo, že se černý Fender Stratocaster prodá za desetinu výsledné částky.

Ohromující nabídka

Zpěvák Kurt Cobain, který spáchal sebevraždu v roce 1994, byl svými impulzivními vystoupeními znám. Během své kariéry zničil i řadu dalších nástrojů. Kytara Fender Stratocaster to „schytala“ na počátku devadesátých let, když Nirvana pracovala na svém průlomovém albu Nevermind.

Doporučeno
Zbitý Vémola musel jet do nemocnice, Kincl zůstal králem. Oktagon 43 přinesl obrovskou show Zbitý Vémola musel jet do nemocnice, Kincl zůstal králem. Oktagon 43 přinesl obrovskou show 21. května 2023 1:11

„Ten člověk byl naštvaný a na pódiu to bylo cítit. A bylo to cítit i ze způsobu, jakým zacházel se svými nástroji,“ citovalo BBC Kodyho Fredericka z aukční síně Julien's Auctions. Fender Stratocaster šel do prodeje s odhadní cenou 60 000 až 80 000 dolarů. Závěrečnou nabídku ve výši 596 900 dolarů označila aukční síň Julien's za ohromující. Totožnost kupce ale známá není.

Nástroj byl sice znovu složený, hrát se na něj ale nedá. Podepsali ho všichni tři členové kapely stříbrným fixem. Cobain, který své jméno v podpisech často psal špatně, se podepsal jako Kurdt Kobain. Na kytaře je také jeho věnování kamarádovi a kolegovi Marku Laneganovi, který zemřel v loňském roce. Cobain mu nástroj daroval v roce 1992 během severoamerické části turné Nevermind.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Před dvěma lety se za šest milionů dolarů prodala akustická kytara, na kterou Cobain v roce 1993, několik měsíců před svou smrtí, nahrál slavný akustický koncert. Do dražby šel před lety třeba i zpěvákův svetr s propálenou dírou od cigarety, který se prodal za 334 tisíc dolarů, tedy něco přes 7,7 milionu korun.

Domů
Sdílet
Diskuse