Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
V Praze si můžeš užít rande i zadarmo, ukážeme ti nejlepší místa na budgetu

Botanická zahrada

Není nad to strávit den mezi rostlinami. Pokud si na rande chceš trochu odpočinout a podívat se i na něco jiného než svoje pokojovky, vyrazit můžeš do botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde za venkovní expozici nezaplatíš ani korunu a za prohlídku skleníků dáš jako dospělý stovku a jako student*ka padesát korun.

Doporučeno
Kvíz: Poznáš oblíbené pokojovky Čechů a Češek? Otestuj se v kvízu Kvíz: Poznáš oblíbené pokojovky Čechů a Češek? Otestuj se v kvízu 4. května 2023 v 19:30

„Z venkovních expozic je významný unikátní exemplář jinanu dvoulaločného, Ginkgo biloba ‚Praga‘, ve skutečnosti jakási někdejší obří bonsaj, jejíž stáří se odhaduje na přibližně 130 let, dále jedna z prvních do Evropy introdukovaných metasekvojí a další dřeviny. Nejcennější expozicí je kolekce Středoevropské květeny, založená v roce 1904 a kontinuálně udržovaná po celých předchozích sto let,“ uvádí botanická zahrada na svých stránkách.

Areál botanické zahrady je velký 3,5 ha a uvnitř najdeš stálou expozici tropů a suchých subtropů plnou kaktusů a sukulentů. Líbit se ti může i výstava cykasů, kamélie nebo myrty. Odpočinout si pohledem na rostliny můžeš od dubna do srpna v čase 10:00–16:30 pro vnitřní a 10:00–19:30 pro venkovní výstavy.

Muzea a výstavy zdarma

Přestože za vstup do velkých pražských muzeí dáš stovky korun, najdeš i místa, kam se dostaneš zdarma nebo za minimální poplatek. Pokud tebe a tvůj protějšek baví objevování historie a vzdělávání se v různých odvětvích, odpoledne nebo víkend v muzeu se může hodit přímo pro vás.

Zdarma se dostaneš třeba do muzea Pražského Jezulátka, Armádního muzea Žižkov nebo třeba Leteckého muzea v Kbelích. 

museum muzeum
Zdroj: Unsplash/Klaudia Piaskowska/volně k užití (ilustrační foto)

Na řadu výstav se ale můžeš podívat za pár korun. O prázdninách probíhá například expozice Lubomír Typlt: Levitace ve Ville Pellé v pražském Bubenči. Za tuto výstavu v příjemném prostředí zaplatíš od 90 do 150 korun za vstupenku a kromě umění si můžeš odpočinout v kavárně v areálu vily.

Doporučeno
Největší české vynálezy: Zachraňují životy i tvoje zuby a vyrábí vodu v poušti Největší české vynálezy: Zachraňují životy i tvoje zuby a vyrábí vodu v poušti 16. června 2023 v 6:00

Doporučujeme také navštívit nekomerční galerii Prostora v pražských Vinohradech, kde právě probíhá výstava MOJE, MOJE… od Jiřího Petrboka. 

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 3 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse