Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:53
Lucie Kotvalová

Tipy na Liberec a okolí: lesní koupaliště, kavárny, umění a lokše. Kudy jít, co jíst, pít a vidět?

Tipy na Liberec a okolí: lesní koupaliště, kavárny, umění a lokše. Kudy jít, co jíst, pít a vidět?
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER KAM NA VÝLET LIBERECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Naše oblíbená místa v Jizerkách a Liberci.

Liberec je živé, zábavné a vizuálně přitažlivé město, ve kterém najdeš nespočet skvělých míst k jídlu i pití. Jeho největší výhodou je ovšem jeho umístění – z centra se dostaneš do hor a lesů rychle a snadno. V podstatě tramvají.

Pod Ještědem.
Pod Ještědem. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Chození

Nádech; svoboda, les, léto. Výdech.

Jizerské hory jsou malebné a půvabné, plné nespočtu různých cest a možných výletů či procházek.

Opomenout nelze Ještěd, stavbu architekta Karla Hubáčka. Z centra Liberce můžeš jet tramvají až na konečnou stanici do Horního Hanychova, odkud se na vrchol můžeš vydat buď pěšky, nebo lanovkou. Doporučujeme se projít. Byť je cesta příkrá a člověk se u ní rychle zadýchá, chuť borůvkového koláče na vrcholu má pak ještě o něco hlubší dimenzi než obvykle.

Připravujeme pro tebe spoustu letních tipů! Vydali jsme se třeba i do jižních Čech, sepsali pro tebe seznam těch nejlepších koupališť, kempů i cyklostezek.
Ještěd.Ještěd. Ještěd.Ještěd.
Zobrazit galerii
(5)

Z Ještědu jde také sejít na vyhlídku Červený kámen, která odhaluje nádherný panoramatický výhled do okolních lesů a na vrcholky Českého středohoří – a na samotný Ještěd.

Červený kámen.Červený kámen.Červený kámen.Červený kámen.
Zobrazit galerii
(6)

Když pak sejdeš opět do Horního Hanychova a nasedneš na tramvaj číslo 3, dojedeš do poslední stanice Lidové sady-zoo. Odtamtud můžeš dojít k lesnímu koupališti, které je dostupné nonstop a bezplatně. Koupaliště, dokončené ve válečném roce 1940, od roku 2021 opravuje architektonické studio Mjölk.

Lesní koupaliště.
Lesní koupaliště. Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
Lesní koupaliště.
Lesní koupaliště. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Dalším jizerským tipem jsou pak například impozantní vodopády Jedlové. Cesta k nim od rozcestí Lesní brána v Jedlovém dole zabere i s přestávkami na kochání se zhruba hodinu.

Doporučeno
Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku 4. května 2024 8:30

Projít se můžeš taky kolem vodní nádrže Josefův Důl. Největší vodní nádrž v Jizerských horách poskytuje prostor pro zažití takzvaného „blue mind“ stavu, tedy stavu modré mysli.

Už tě někdy uklidnil pohled na poklidné převalování vln či tmavě modrou plochu jezera či moře? Právě to je stav modré mysli. Jedná se o meditativní stav, do kterého se lidé mohou dostat, pokud pozorují vodní hladinu nebo jsou ve vodě, pod vodou nebo blízko vody. Zkus to příště u této vodní nádrže. Mysli ovšem na to, že je zásobárnou pitné vody pro Jablonec, Liberec a Českolipsko. Koupání je tedy zakázáno. Postupuj tedy následovně: stačí se zastavit, zaměřit zrak na modrou hladinu a začít zhluboka dýchat.

Každopádně, ať už se v Jizerkách vydáš kamkoli, po cestě věnuj čas přírodě. Na nebi pozoruj lovící káňata či jiné ptáky. Když půjdeš kolem luk, pozoruj barevné květy nebo skákající kobylky. Když půjdeš lesem, vyhlížej žáby nebo zvířectvo v korunách stromů.

Připomínáme radu Roberta Fulghuma: „A nikdy nezapomeň na dětské obrázkové knížky a první slovo, které ses naučil  největší slovo ze všech DÍVEJ SE.“

LiberecLiberecLiberecLiberec
Zobrazit galerii
(4)

Jídlo, káva a jiné lahodnosti

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse