Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. srpna 2023 11:00
Čas čtení 0:13
Tereza Patočková

GALERIE: Barevná historie Pride pochodů na fotografiích s jedinečnou atmosférou

GALERIE: Barevná historie Pride pochodů na fotografiích s jedinečnou atmosférou
Zdroj: Getty Images
HISTORIE FOTOGRAFIE Z HISTORIE HISTORIE LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Vrať se v čase a prohlédni si galerii, která tě provede historií queer pridů. Každá fotka zachycuje střípek z oslav lásky a boje za rovnoprávnost, který ti ukáže nezdolnost LGBT lidí.

Už desítky let jsou s námi pochody oslavující queer komunitu a zároveň protestující za její aktuální problémy. I přesto, že se v některých zemích práva LGBTQ lidí povedlo narovnat, v jiných, včetně Česka, se to ještě stále nedaří. Podívej se na aktivismus i oslavy jedinečnosti, které dělaly generace před námi a od kterých se můžeme inspirovat. 

Doporučeno
Stonewallské nepokoje: Noc, kdy queer lidé vytáhli do boje za svá práva Stonewallské nepokoje: Noc, kdy queer lidé vytáhli do boje za svá práva 10. srpna 2019 18:31
Pridy začaly jako protesty proti bezdůvodným policejním raziím v gay klubech. Událost, která pochody odstartovala, byla razie v klubu Stonewall Inn v Greenwich Village. Marsha P. Johnson na pridu v roce 1982. Marsha byla trans aktivistkou a ústřední postavou stonewallských nepokojů. V roce 1992 se nalezlo její tělo plující po řece Hudson. Policie případ uzavřela jako sebevraždu.   Trans ženy mají v historii bolestné postavení. Velmi často se stávaly a stále stávají oběťmi trestných činů. Policie mnohdy navíc nebyla vůbec nápomocna a jejich vraždám často nevěnovala dostatek pozornosti, stejně jako u dalších minorit, které byly historicky na okraji společnosti. .New York v 90. letech na pochodu hrdosti.
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse