Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2023 13:34
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Burning Man je prý o propojení s přírodou. Akorát že burneři jsou pěkně nepořádná prasátka

VIDEO: Burning Man je prý o propojení s přírodou. Akorát že burneři jsou pěkně nepořádná prasátka
Zdroj: Unsplash/Bry Ulrick/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TIKTOK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Black Rock Desert, na které se každoročně koná festival Burning Man, po jeho skončení vypadá jako skládka odpadu.

Ve dnech 27. srpna až 4. září se v nevadské poušti Black Rock Desert uskutečnil další ročník alternativního festivalu Burning Man, kterého se zúčastnilo na 73 000 lidí. Burning Man není pouze o elektronické hudbě, ale hlavně o komunitě, umění, spojení s přírodou... Avšak právě vztah burnerů k přírodě se letos dostal do hledáčku kritiků a kritiček.

Doporučeno
Adam byl na festivalu Burning Man: Lidé si obvázali boty igelitem a tancovali v bahně. Vedle mě se bavil i Channing Tatum Adam byl na festivalu Burning Man: Lidé si obvázali boty igelitem a tancovali v bahně. Vedle mě se bavil i Channing Tatum 12. září 2023 11:00

Poušť Black Rock Desert přes rok zeje prázdnotou a festival, který se na ní koná, vzniká komunitní prací. Před zahájením festivalu na ní nenajdeš stánky s občerstvením, výzdobu, stage, nic. Vše přiváží až burneři, kteří na poušť přijíždí na týdenní pařbu, a jak sami hlásají, co si přivezou, to si také odvezou. Údajně po nich na Black Rock Desert nezůstane ani smítko.

Jenže jak nyní na TikToku ukázali lidé stojící za profilem EWU Crew, poušť po nájezdu burnerů zůstává v otřesném stavu. Je plná kol, automobilů, přístřešků, bordelu i kanystrů s močí.

@ewucrewofficial

The Burning Man they don’t want you to see…

♬ original sound - EWU Crew

„Burneři už se o okolí vůbec nezajímají. Duch Burning Mana se vytratil, teď už je to jen festival,“ píší lidé v komentářích pod videem. „To jsou tedy přátelé země,“ přidávají se další.

Co víc, po festivale není znečistěná „pouze“ poušť, na níž se Burning Man koná, ale také její okolí, příjezdové cesty a další. I na to ostatně upozornili lidé v komentářích, kteří v těchto oblastech žijí. „Tohle je každý rok. Burneři odhazují odpadky také ve Fernley, Sparksu a Renu,“ napsala jedna z diskutujících. Jak se zdá, burneři kážou vodu a pijí víno. 

Domů
Sdílet
Diskuse