Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. října 2023 10:01
Čas čtení 0:51
Anna Koucká

Ve 25 letech zemřela známá česká operní a muzikálová zpěvačka. Podlehla karcinomu prsu

Ve 25 letech zemřela známá česká operní a muzikálová zpěvačka. Podlehla karcinomu prsu
Zdroj: Instagram/Patricia Janeckova
ČESKO HUDBA
Uložit Uložené

V neděli zemřela ostravská operní a muzikálová zpěvačka Patricia Burda Janečková. V pouhých 25 letech.

Janečková se zpěvu věnovala od 4 let, poprvé na sebe ale výrazněji upozornila před 13 lety, kdy vyhrála soutěž Talentmania. V posledních letech působila převážně v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.


Na začátku minulého roku jí lékaři diagnostikovali karcinom prsu. I přesto, že nedávno oznámila, že se její stav po náročné léčbě zlepšil, a začala opět vystupovat, nakonec nemoci podlehla. 


Patricia Janečková se narodila 18. června 1998 v německém Münchbergu slovenským rodičům, ale většinu svého života prožila v Ostravě. Začínala se zpěvem v Operním studiu Národního divadla moravskoslezského a už jako desetiletá zvítězila v konkurzu Janáčkovy filharmonie a dostala poprvé možnost zpívat se symfonickým orchestrem. Poté vystudovala Janáčkovu konzervatoř a také navštěvovala soukromé hodiny zpěvu u operní pěvkyně a pedagožky Evy Dřízgové-Jirušové.


Mezi její nejvýraznější umělecké úspěchy patří například vítězství v mezinárodní pěvecké soutěži Concorso Musica Sacra v Římě. V Národním divadle moravskoslezském v Ostravě účinkovala například v muzikálech West Side Story, kde ztvárnila roli Marie, v Květinách pro paní Harrisovou, kde účinkovala ve dvojroli Pamely a Nathalie, a její poslední rolí byla Johanna v muzikálovém thrilleru Sweeney Todd Ďábelský lazebník z Fleet Street.


Letos se provdala za herce Vlastimila Burdu. V listopadu měla zpívat hlavní roli v připravovaném komorním muzikálu Národního divadla moravskoslezského Interview, kde se měla stát hereckou a pěveckou partnerkou Tomáše Savky.

Domů
Sdílet
Diskuse