Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2023 11:00
Čas čtení 2:36
Adriana Královičová

Juraj postavil mobilní domek: Ušetřili jsme hlavně za materiál, hodně pomohla i ruční práce, říká

Juraj postavil mobilní domek: Ušetřili jsme hlavně za materiál, hodně pomohla i ruční práce, říká
Zdroj: Búda Komjatná
KULTURA ARCHITEKTURA DESIGN INTERIÉRU KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Ranní sprchu si užiješ s panoramatickým výhledem, na terase tě bude čekat vířivka.

V malebné slovenské obci Komjatná stojí chatka, kterou postavil Juraj s pomocí své rodiny. Nevěnuje se architektuře, ale jednoho dne si ve 3D programu navrhl mobilní dům, který by mohl stát na jejich rodinném pozemku. Z myšlenky vznikl „tiny house“, který zkrášluje malebnou přírodu. V interiéru najdeš jedinečný „handmade“ nábytek z masivu, který zaujme každé oko.

„Projekt vznikl před rokem. Často jsem brouzdal po internetu, kde jsem viděl podobné stavby, a připadalo mi to jako fajn nápad. Rozhodl jsem se postavit mobilní stavbu, která nepotřebuje stavební povolení, takže může stát klidně i v lese. Celý objekt jsme s rodinou postavili svépomocí. Co se týče financí, pomohla právě ruční práce, ale i dostatek materiálu. Ten nám zůstal doma ze staré stavby,“ popisuje nám proces Juraj. Jak ale sám přiznal, rozpočet přesto překročil. Myslel si, že takový domeček postaví za 250 až 400 tisíc korun, realita byla ovšem jiná.

Zajímáš-li se o architekturu a baví tě sledovat proces stavby tiny domků či jiných objektů u nás i v zahraničí, máme pro tebe zajímavé příběhy. V Malých Karpatech si pár zrekonstruoval čtyřicet let starou chatku, kamarádi zrekonstruovali staré vojenské kryty a přetvořili je na ubytování, v Jizerských horách zase došlo k unikátní přestavbě horské chaty.
architektúra, interiérový dizajn, dizajn
Zdroj: Búda Komjatná

Domeček lze přesouvat

Dům nestavěli přímo na místě, kde chatku najdeš nyní. Pozemek patří Jurajově rodině, ale tím, že je domeček mobilní, jej mohli postavit u sebe doma na dvoře a finální „produkt“ tam jen přemístit. Ušetřilo jim to hodně času, protože se nemuseli po práci přesouvat, a tak mohli začít hned „makat“ na projektu. I když se to na první pohled nezdá, dům se nachází poměrně blízko vesnice. Na místě se však hosté cítí, jako by byli v srdci odlehlé přírody.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Celý pozemek byl pokryt kameny, které rodina odvezla pryč už před dvěma lety. Rozhodli se ale, že pár kamenů nechají, protože se jim někdy mohou hodit. „Kameny jsme využili opravdu skvěle. Perfektně ‚pasují‘ k terase, kterou jsme na ně vlastně ukotvili. Spolu to vytváří opravdu dobrý estetický dojem,“ říká Slovák z obce Komjatná.

První náčrt si vymyslel sám v grafickém programu, ale vše, co původně naplánoval, se v realitě změnilo. Jedná se o atypickou stavbu, kde rozhodoval každý centimetr. Nechtěl, aby se hosté v chatce mačkali, promyslet rozložení místností proto bylo podle jeho slov nejtěžší. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený BÚDA (@buda_komjatna)

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse