Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
6. května 2023 18:30
Čas čtení 1:20
Richard Balog

FOTO: Prohlédni si 130 let starou chatu v Jizerkách s betonovou saunou zapuštěnou v zemi a moderním interiérem

FOTO: Prohlédni si 130 let starou chatu v Jizerkách s betonovou saunou zapuštěnou v zemi a moderním interiérem
Zdroj: BoysPlayNice
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Ateliér Mjölk architekti vsadil na kontrasty a zároveň harmonii mezi klasickou stavbou a moderní přístavbou. Výsledek je skvělý.

Je neuvěřitelné, kolik krásných architektonických projektů na území České republiky v posledních letech vzniklo. Těší nás, že jsme řadu z nich představili a v nastoleném trendu pokračujeme i dnes díky rekonstrukci 130 let staré chaty v Jizerských horách, která je prací architektů z ateliéru Mjölk architekti.

Architekti hledali ve staré stavbě různé kvality, materiály a místa, která zpřístupnili a zviditelnili. Do prostoru za chatou, kde stál altán, přidali prosklenou hmotu, která rozšiřuje obytný prostor spodního podlaží. Při tvorbě návrhů vsadili na kontrasty a zároveň harmonii mezi klasickou stavbou a moderní přístavbou. Výsledek je opravdu originální.

Dům se nachází na pozemku o výměře více než 3 350 čtverečních metrů. Užitná plocha činí 121 čtverečních metrů a architekti ji rozdělili do dvou pater včetně zmiňované prosklené přístavby.

Doporučeno
FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné 31. března 2023 17:00

Hlavní vizí rekonstrukce byly myšlenky na budoucnost, ale architekti zároveň neplánovali přijít o všechny krásné, divoké a nepohodlné vlastnosti, kterými dům disponoval v minulosti. Zachovali vše, co bylo možné, a ostatní doplnili novou kvalitou, která nesoutěží s původním vybavením.

Například vyměnili a doplnili dřevěné prvky konstrukce, přidali nový obklad obvodových stěn ze sibiřského modřínu a nová je i střešní krytina ze šindele.

Středobodem domu jsou kachlová kamna společně se sporákem v obývacím pokoji, který se nachází u schodiště a vizuálně propojuje celý spodní prostor s jídelnou i oddechovou částí pro majitele. Horní patro patří spánku a nabízí čtyři ložnice, přičemž velký dětský pokoj je zároveň hernou, kde mohou nejmenší členové rodiny trávit čas v případě nepříznivého počasí.

Při zařizování interiéru vsadili architekti na decentnost a jednoduché prvky, což uzavírá celkovou filozofii jejich přístupu k rekonstrukci. Zbytečně neumisťovali známé designérské kousky. Většinu nového vybavení tvoří autorský nábytek a doplňky z dílen ateliéru Mjölk architekti. Starý nábytek vybírali společně s klienty.

Bonusem je nová, téměř neviditelná sauna z betonu, která leží mírně zapuštěná v zemi několik desítek metrů od chaty a čeká na to, až majitelům zpříjemní večer po dni stráveném na běžkách.

Nyní si vychutnej detailní pohled na exteriér i interiér tohoto víkendového útočiště v Libereckém kraji prostřednictvím galerie fotografií od BoysPlayNice.

KořenovKořenovKořenovKořenov
Zobrazit galerii
(35)
Domů
Sdílet
Diskuse