Studie naznačuje, že vyšší hladina triglyceridů v krvi může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce a pomáhat tak v prevenci proti demenci a Alzheimerově chorobě.
Tuky ve vejcích, máslu nebo červeném mase nemusí být vždy zdraví prospěšné. O tom asi ví většina z nás. Nová studie ale naznačila, že právě tyto potraviny mohou mít pozitivní účinek při prevenci proti demenci a Alzheimerově chorobě. Studii publikoval časopis Neurology.
Výzkumný tým se zabýval spojením mezi hladinou triglyceridů v krvi a ukázal, že starší lidé s vyšší hladinou měli o 18 procent nižší šanci, že je tyto nemoci potkají. Výzkumu se zúčastnilo přes 86 tisíc dospělých osob starších 65 let. Na začátku výzkumu netrpěl demencí nikdo z nich. U 2778 lidí se po 12,5 roku rozvinula. Nejnižší riziko demence měla ta skupina osob, která měla hladinu triglyceridů v „normálním až vysoce normálním rozmezí“.
„Naše zjištění naznačují, že hladiny triglyceridů mohou sloužit jako užitečný prediktor rizika demence a poklesu kognitivních funkcí u starší populace,“ okomentovala studii doktorka Zhen Zhou z Monashovy univerzity v Melbourne.
Podle ní může vyšší (tedy normální až vyšší normální) hladina triglyceridů znamenat zdravější životní styl. V budoucnu ale bude podle ní třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, které konkrétní složky těchto látek mohou mít pozitivní vliv na kognitivní funkce. Toto poznání by pak mohlo sloužit ke zlepšení prevence Alzheimerovy choroby.