Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2023 v 15:58
Čas čtení 0:56
Radim Šlechta

Vajíčka, máslo a červené maso nejsou jen škodlivé, ale pomáhají i proti jedné vážné chorobě

Vajíčka, máslo a červené maso nejsou jen škodlivé, ale pomáhají i proti jedné vážné chorobě
Zdroj: Pexels/Los Muertos Crew
NEWS ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Studie naznačuje, že vyšší hladina triglyceridů v krvi může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce a pomáhat tak v prevenci proti demenci a Alzheimerově chorobě.

Tuky ve vejcích, máslu nebo červeném mase nemusí být vždy zdraví prospěšné. O tom asi ví většina z nás. Nová studie ale naznačila, že právě tyto potraviny mohou mít pozitivní účinek při prevenci proti demenci a Alzheimerově chorobě. Studii publikoval časopis Neurology.

Výzkumný tým se zabýval spojením mezi hladinou triglyceridů v krvi a ukázal, že starší lidé s vyšší hladinou měli o 18 procent nižší šanci, že je tyto nemoci potkají. Výzkumu se zúčastnilo přes 86 tisíc dospělých osob starších 65 let. Na začátku výzkumu netrpěl demencí nikdo z nich. U 2778 lidí se po 12,5 roku rozvinula. Nejnižší riziko demence měla ta skupina osob, která měla hladinu triglyceridů v „normálním až vysoce normálním rozmezí“.

Zmíněné triglyceridy jsou hlavní složkou rostlinných a živočišných tuků. Pohybují se v krvi a využívají se jako zásoba energie nebo se ukládají v podobě tělesného tuku. Jejich vyšší hodnota může předznamenávat riziko srdečních onemocnění, mrtvice nebo zánětu slinivky břišní.

„Naše zjištění naznačují, že hladiny triglyceridů mohou sloužit jako užitečný prediktor rizika demence a poklesu kognitivních funkcí u starší populace,“ okomentovala studii doktorka Zhen Zhou z Monashovy univerzity v Melbourne.

Doporučeno
Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? 23. července 2024 v 7:00

Podle ní může vyšší (tedy normální až vyšší normální) hladina triglyceridů znamenat zdravější životní styl. V budoucnu ale bude podle ní třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, které konkrétní složky těchto látek mohou mít pozitivní vliv na kognitivní funkce. Toto poznání by pak mohlo sloužit ke zlepšení prevence Alzheimerovy choroby.

Domů
Sdílet
Diskuse