Sezona dýňového latte je tady! Chceš ušetřit a vyzkoušet nový recept? Připravili jsme pro tebe dvě verze.
Jakmile se první listy stromů začnou zabarvovat do červených odstínů, většina kaváren vyvěšuje cedulky, které na nás ze všech koutů křičí: pumpkin spice latté. Za tento podzimní trend mnohdy zaplatíš i přes sto korun.
Doma si dýňové latté připravíš v několika jednoduchých krocích, ušetříš peníze na vánoční dárky, a navíc ti směs koření krásně provoní celý byt. V článku najdeš dvě varianty: klasickou a s kokosovým mlékem na ledu podle Ta Thuy Dung alias Chili.
Aby ti neunikl žádný článek z oblasti gastronomie, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.
Příprava dýňového pyré
Nejprve je potřeba připravit si dýňové pyré, na to se nejlépe hodí druh hokaido, který má jemnou sladkou chuť podobající se sladkým bramborám a nemusí se loupat.
Dýni opatrně rozřízni na dvě poloviny a vydlabej všechna semínka pomocí lžíce. Na latté ti bohatě postačí pyré z jedné poloviny, zbytek můžeš zužitkovat třeba do polívky.
Na kostky nakrájené hokaido vlož do hrnce, zalij vodou a vař přibližně dvacet minut do změknutí.
Uvařenou dýni slij a po vychlazení mixuj do hladka. Takto připravené pyré můžeš přelít do zavařovací sklenice. V lednici ti vydrží přibližně pět dní.
Voňavá směs koření
Pumpkin spice směs máš hotovou raz dva. Stačí smíchat všechny ingredience dohromady a na pánvičce na středním plameni velice krátce opéct (zhruba deset sekund). Vzniklá směs koření se díky opečení probudí a krásně rozvoní.
Budeš potřebovat
4 lžičky mleté skořice
1 lžičku mletého zázvoru
1 lžičku mletého muškátového oříšku
½ lžičky mletého kardamomu
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky mletého hřebíčku
Dýňové latté
Budeš potřebovat
- 150 ml teplého mléka (skvěle chutná mandlové, můžeš použít kterékoliv)
- 2 polévkové lžíce domácího dýňového pyré
- javorový sirup dle chuti
- špetku skořice
- špetku dýňového koření dle chuti
- 1 shot espressa či 60 ml překapávané kávy
Postup
Do konvičky přidej teplé mléko, dýňové pyré, javorový sirup, koření a směs dýňového koření. Pomocí ručního šlehače na mléko vyšlehej do husté pěny. Na dno svého oblíbeného hrnku nalij jednu lžičku dýňového pyré, potom kávu a nakonec vyšlehané mléko. Ozdob dle libosti šlehačkou a směsí koření.
Dýňové latté na ledu podle Chili
Talentovanou kuchařku a foodblogerku Chili, která jede gastrobomby nejen na Instagramu, můžeš znát také z pořadů MasterChef a Survivor Česko. Letos získala ocenění Foodblog roku. Svými vtipnými videorecepty si na sociálních sítích získala přes 200 tisíc odběratelů.
Na přípravu domácího pumpkin spice latté podle Chili potřebuješ jen pár ingrediencí: dýni, máslo, třtinový cukr, čerstvý zázvor, dýňové koření, kokosové mléko, espresso shot, mandlové mléko a na doslazení javorový nebo agáve sirup. Celý postup můžeš omrknout v přiloženém videoreceptu. Kokosová verze určitě stojí za vyzkoušení.