3. místo: České pivo
České pivo je hodně obecný pojem, pod kterým se skrývají piva vařená na celém území Česka s chráněným zeměpisným označením (CHZO). Tuto značku používá asi 14 pivovarů pro 80 značek piv. „Ve většině případů obsahuje české pivo zbytky (nezkvašeného) extraktu, což je jedna z typických vlastností českého piva. Dalšími jsou pak v porovnání se zahraničními pivy intenzivnější barva, vyšší hořkost a hodnota pH,“ píše web BeerResearch.
Hodnocení: 4,4 z 5
2. místo: Lambik
Tradiční belgický pivní styl má kořeny v Bruselu a v oblasti Pajottenland. Základem je minimálně 30 procent pšenice a mladina, která je vždy spontánně kvašena místními a přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami. Díky různým místním mikroorganismům mají tato piva vždy jedinečný a často nepředvídatelný charakter. Vzhledem k divoké povaze lambiku se někdy mnohé várky míchají, což je styl známý jako gueze, aby vznikla chutnější verze.
Hodnocení: 4,3 z 5