Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. února 2024 8:50
Čas čtení 0:32
Magdalena Trajerová

VIDEO: Jak vidí pes nebo včela? Vyzkoušet si to můžeš i ty

VIDEO: Jak vidí pes nebo včela? Vyzkoušet si to můžeš i ty
Zdroj: Unsplash/Balmer Rosario/volně k užití
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Napadlo tě někdy, jak vidí pes nebo třeba včela? S novým vynálezem si to můžeš vyzkoušet i ty.

Britští vědci z University of Sussex společně s kolegy z George Mason University vytvořili novou kameru a software, které umožňují nahrávat videa z pohledu jednotlivých zvířat. Každé zvíře má totiž unikátní set fotoreceptorů, díky čemuž vnímá barevné spektrum jinak. Nová kamera tak zaznamenává nejen běžné světlo, ale i to ultrafialové, jejichž spojením pak dokáží vědci s přesností 92 procent simulovat vidění vybraného zvířete.

Doporučeno
Záhadný pes v pláštěnce na Grammy: Víme, odkud se vzal Záhadný pes v pláštěnce na Grammy: Víme, odkud se vzal 6. února 2024 11:23

Tento vynález pomůže biologům pochopit, jak se zvířata orientují v prostředí a jak mezi sebou jednotlivé druhy komunikují. Odhalit by mohl i detaily hledání partnera či potravy.

Set se skládá z běžně dostupné kamery a softwaru. Ten nabídli vědci k dispozici zdarma na Githubu. Pokud tedy vládneš technologiím, můžeš si svou vlastní kameru upravit, naistalovat si do ní zmíněný software a sám*sama si vyzkoušet, jak tě vidí tvůj vlastní pes nebo tvá andulka.

Domů
Sdílet
Diskuse