4. Třešně Nadwiślanka (Polsko)
Nadwiślanka je třešeň, která se od 20. století pěstuje v Mazovském, Svatokřížském a Lubelském vojvodství v Polsku pro přímou spotřebu i zpracování. Jedná se o třešně z přísušku třešně sokówka. Slovo odkazuje na polský výraz pro šťávu, sok, a třešně se používají především k výrobě ovocných šťáv.
Třešně jsou malé, kulaté a velmi aromatické. Jejich dužina má intenzivní červenou barvu, zatímco pecka je tmavá a slupka má intenzivní tmavě červenou až vínovou barvu. Jejich barva je výsledkem vysokého obsahu antokyanů, které jsou známé jako antikarcinogenní látky, což z třešní činí zdraví mimořádně prospěšný produkt.
3. Jahody Truskawka kaszubska (Polsko)
Truskawka kaszubska, známá také jako Kaszëbskô malëna, jsou jahody odrůd Elsanta, Honeoye a Senga Sengana, pěstované v okresech Kartuski, Kościerski a Bytowski v Polsku.
Odrůdy Elsanta a Honeoye jsou určeny k přímé spotřebě, jsou světle červené až intenzivně červené, kulaté a malé, se šťavnatou a pevnou dužinou. Jejich chuť je sladká, aromatická a vyvážená, podobná chuti lesních jahod. Odrůda Senga Sengana je určena ke zpracování, má pevnou, šťavnatou a tvrdou dužinu a dodává se v různých velikostech a tvarech.
2. Pomeranče Portokalia Maleme Chanion Kritis (Řecko)
Tyto pomeranče odrůdy Washington Navel se pěstují v pobřežních oblastech prefektury Chania na ostrově Kréta. Sklízí se ručně od poloviny prosince do poloviny května. Tyto výjimečně šťavnaté a chutné pomeranče mají výraznou vůni.
Jsou poměrně velké, mírně protáhlé a poměrně pevné, což usnadňuje jejich přepravu. Často se říká, že krétské pomeranče jsou nejlepší na světě. Podle řecké mytologie byly tyto pomeranče uchovávány v zahradách Esperidů, daleko od lidí.
1. Broskve Rodakina Naoussas (Řecko)
Tyto chutné broskve rostou v řecké oblasti Střední Makedonie. Přestože tyto odrůdy broskví pocházejí původem z Číny, díky vynikajícím klimatickým a půdním podmínkám v kombinaci se systematickým pěstováním se rychle přizpůsobily Středomoří a staly se jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce v Řecku.
Sklízejí se v době zralosti a ihned se kontrolují a balí, aby si zachovaly svou čerstvost. Pro své bohaté aroma a sladkou chuť jsou velmi vyhledávané spotřebiteli v Řecku i mimo něj, zejména na trzích v Evropě a na Arabském poloostrově, kde se prodávají od konce května do konce října.