Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2024 18:58
Čas čtení 1:36
Veronika Ábelová

Začalo to potápěčským výletem, pár potom už nikdy nikdo neviděl. O smutném příběhu vznikl i film

Začalo to potápěčským výletem, pár potom už nikdy nikdo neviděl. O smutném příběhu vznikl i film
Zdroj: Lions Gate Films Inc.
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE
Uložit Uložené

Děsivý příběh manželského páru, který se jel potápět. Z výletu se ale ani jeden nevrátil. Z tohohle příběhu tě zamrazí.

Výlet dvojice Toma a Eileen Lonerganových skončil tragicky. Pár se jel potápět do Austrálie a od té doby už jej nikdy nikdo nespatřil. Smutný příběh má i filmovou adaptaci režiséra Chrise Kentise Otevřené moře. Tragickou událost připomněl server LADbible.

Doporučeno
„Voda byla plná krve.“ Kameraman se podělil o detaily smrti legendárního Stevea Irwina „Voda byla plná krve.“ Kameraman se podělil o detaily smrti legendárního Stevea Irwina 18. března 2024 17:50

Děsivý příběh se odehrál 25. ledna 1998, kdy se dvojice vydala na jednodenní prozkoumávání Velkého bariérového útesu. Pro potápění ve velkých vodách se rozhodla po cestě domů z dovolené na Fidži a Tuvalu. Eileen byla sama zkušenou potápěčkou a přesvědčila svého manžela, aby s ní její zálibu vyzkoušel. Slavný korálový útes v Austrálii je zároveň mezi potápěči velmi oblíbený.

 

Eileen a Tom vyrazili společně s dalšími 24 nadšenci. Nastoupili na loď jménem Outer Edge, která je odvezla 60 kilometrů daleko od pobřeží. Kapitánem na palubě byl Geoffrey „Jack“ Nairn. Po celodenním potápění se všichni cestující přepočítali a vrátili se zpět na pevninu. Při přepočítávání se ale stala chyba, která byla pro pár osudnou. Pár totiž nebyl na palubě lodi, která se s ostatním vracela zpátky do doku. Nejvíce pravděpodobné je, že se pár vynořil jako poslední ze tří konečných ponorů.

O dva dny později se na palubě našly tašky manželského páru a začalo rozsáhlé letecké i námořní pátrání. Pár se ale bohužel nikdy nepodařilo najít.

Po měsíci od jejich zmizení byl na pobřeží vyplaven neopren velikosti Eileen. Zanedlouho se objevily i potápěčské bundy, nádrže a jedna z ploutví Eileen. Nic nenasvědčovalo tomu, že by manželský pár zemřel v důsledku násilí, jako je tomu ve filmu Otevřené moře. Tam je pár obětí žraločího útoku, což se neprokázalo.

Doporučeno
Tohle jsou nejlépe placení zpěváci a zpěvačky současnosti. Taylor Swift překvapivě není první Tohle jsou nejlépe placení zpěváci a zpěvačky současnosti. Taylor Swift překvapivě není první 19. března 2024 15:02

O několik měsíců později našel náhodný rybář 160 kilometrů daleko od místa činu potápěčskou břidlici, na které byl vyrytý vzkaz. Ve vzkazu stálo: „Pondělí, 26. ledna 1998, osm hodin ráno. Komukoliv, kdo nám může pomoct. Byli jsme opuštěni na útesu Agincourt lodí Outer Edge 25. ledna 1998 v 15 hodin. Prosím, přijeďte nás zachránit, než zemřeme. Pomoc!!!“ Jejich vzkaz dokazuje, že pár byl naživu ještě den poté, co byl opuštěn.

Kapitán lodi byl nakonec obviněn z vraždy Toma a Eileen. Vysvětlil také, že jednomu členovi posádky nařídil, aby cestující přepočítal. Ke zmatkům údajně došlo, když dva cestující v průběhu počítání skočili do vody. Později byl kapitán zproštěn viny. Společnost, ve které pracoval, s ním kvůli nedbalosti ukončila spolupráci.

Domů
Sdílet
Diskuse