Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. března 2024 14:20
Čas čtení 0:58
Anna-Marie Hanzlíková

Zdraží mi Banksy nájem? Obyvatel posprejovaného domu sdílel své obavy

Zdraží mi Banksy nájem? Obyvatel posprejovaného domu sdílel své obavy
Zdroj: Freepik/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI BYDLENÍ STREET CULTURE VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Minulý týden se v Londýně objevil nový mural od Banksyho. Obyvatel domu, na kterém malba je, teď sdílel obavy ze zvýšení nájemného.

Banksy v neděli vytvořil nový mural znázorňující strom. K dílu na severu Londýna se pak sám přihlásil na svém Instagramu, více o jeho novince se můžeš dočíst v našem článku tady.

Doporučeno
Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? 21. března 2024 7:45

Uživatel @jamestroe na sociální síti X teď sdílel své obavy: „Banksy se v noci stavil a můj nájem teď raketově vystřelí,“ napsal. Ve vláknu pak ještě dodal, že se bojí, aby mu jeho domácí nezvětšil nájem až trojnásobně.

Deník The Daily Mail se pak rozhodl obavy ověřit. Majitel domu Alex Georgiou řekl, že by bytový dům klidně prodal. Podle záznamů ho koupil v roce 2012 za čtyři sta tisíc liber, tedy necelých dvanáct milionů českých korun. „Víte co, kdyby mi někdo nabídl miliony, mohl by si barák i s byty vzít, klidně,“ řekl deníku. Trval ale na tom, že se nájemcům nájem nezvýší. James tak zatím může být klidný.

Řekl také, že by dům prodal za nejvyšší nabídku, a odhadl hodnotu tříbytového činžáku na 1,3 milionu liber (tedy asi 38 a půl milionu českých korun).

Je třeba také dodat, že na Banksyho jde o poměrně velké dílo, co se týče velikosti. Potenciální kupec má také jistotu, že mu dílo nikdo neukradne, jak se u Banksyho tvorby často stává. Mural je totiž spjat s přilehlým stromem, a jak řekl pro BBC znalec Banksyho James Peak: „Nemyslím si, že by byl někdo schopen tohle šlohnout... jak byste chtěli ukrást strom?“ 

Domů
Sdílet
Diskuse