Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Samsung.
23. května 2024 14:30
Čas čtení 3:28
Sponzorovaný obsah

Poslední zlato jsme získali před 14 lety. Začíná play-off, tady je přehled úspěchů Čechů na MS v hokeji

Poslední zlato jsme získali před 14 lety. Začíná play-off, tady je přehled úspěchů Čechů na MS v hokeji
Zdroj: TASR/AP
SPORT HOKEJ MS V HOKEJI 2024
Uložit Uložené

Česká hokejová reprezentace má za sebou celou řadu úspěchů. Pamatuješ si je všechny?

Nervydrásající nájezdy, góly v posledních vteřinách i nečekané zvraty. To všechno jsme v průběhu let prožívali s českým hokejovým týmem. Někdy přišla výhra, někdy zklamání – ale o těch se dneska bavit nebudeme. 23. května 2024 začíná play-off mistrovství světa v hokeji. A to je nejlepší příležitost připomenout si momenty, kdy skoro celý český národ v jeden moment nadšeně řval „góól“.

Ještě než se do toho pustíme, pro tebe máme tipy, jak si užít hokejovou atmosféru naplno. K hokeji patří domácí pohodička, kámoši a něco dobrého. A ideálně také kvalitní televize, díky které si užiješ každou minutu sledování. Televize Samsung Neo QLED 8K má procesor s integrovanou umělou inteligencí, která zajišťuje perfektní podívanou v 8K rozlišení. 240Hz obrazovka se zase postará o nejrychlejší zobrazení pohybu, takže ti neuteče žádná střela. Umělá inteligence navíc dokáže vytáhnout řeč komentátora, díky čemuž porozumíš každému slovu, aniž bys rušil*a sousedy.

Jestli patříš ke šťastlivcům, kteří se dostanou na stadion, bude se ti hodit nadupaný Samsung Galaxy S24 Ultra s až 100násobným zoomem, díky němuž si užiješ zápas i z posledních řad, jako bys seděl*a přímo na střídačce. Zaznamenáš si důležité momenty, a když ti zrovna někdo vleze do záběru, AI funkce ti pomohou upravit fotky podle tvých představ.

samsung, hokej
Zdroj: Samsung

6× zlato pro české hokejisty

Čeští hokejisté si dosud z mistrovství světa přivezli celkem 6 zlatých, 1 stříbrnou a 6 bronzových medailí. Blíže si zavzpomínáme hlavně na roky, kdy jsme si odvezli titul mistrů světa. Od poslední zlaté medaile už uplynulo 14 let.

Česko vs. Kanada v roce 1996 s výsledkem 4:2

První zlato jsme si vybojovali v roce 1996 ve Vídni, kde nás ve finále čekala Kanada. Zápas to byl napínavý, až do poslední minuty trval nerozhodný stav a vypadalo to na prodloužení. Ale jen do chvíle, než Martin Procházka prostřelil kanadského brankáře Curtise Josepha a poslal Česko do vedení. Výhru čtvrtým gólem zpečetil Jiří Kučera.

Česko vs. Finsko v roce 1999 s výsledkem 3:1

Druhou zlatou medaili jsme si odvezli z Norska, kde jsme vyhráli utkání proti Finům. V play-off se tehdy rozhodovalo na dva zápasy, z nichž první jsme vyhráli 3:1. V druhém jsme dostali od Finů čtyři góly, přičemž do jejich brány přistál pouze jediný. O vítězi pak rozhodlo prodloužení, ve kterém Jan Hlaváč stvrdil, že se mistry světa stanou čeští hokejisté.

Česko vs. Slovensko v roce 2000 s výsledkem 5:3

Na přelomu tisíciletí jsme se ve finále střetli s hokejisty ze Slovenska. Měli jsme od začátku navrch. Na konci první třetiny jsme vedli 3:0, krátce před koncem byl stav zápasu 4:1. Slováci se nemínili vzdát a nastříleli nám do branky další dva góly. Robert Reichel však nenechal náš tým na holičkách a pátým gólem potvrdil vítězství.

Česko vs. Finsko v roce 2001 s výsledkem 3:2

Také o rok později se nám podařilo uhájit první příčku, výsledek však už byl těsnější. Finové se nechtěli snadno vzdát, koneckonců nám dlužili odvetu z roku 1999. Češi však vítězství obhájili a připsali si tak na konto třetí zlatou medaili v řadě. Stali jsme se teprve třetím národem, který takový triumf dokázal.

Česko vs. Kanada v roce 2005 s výsledkem 3:0

S krásným výsledkem 3:0 porazila česká reprezentace v roce 2005 mužstvo z Kanady a dopřála nám tak po čtyřech letech opět zlato. V bráně exceloval neprůstřelný Tomáš Vokoun a skvěle se předvedli i Jaromír Jágr, Václav Prospal, Martin Ručinský nebo Josef Vašíček. Svými akcemi potvrdili, že jsou hokejovou špičkou, a přivezli nám domů další, už pátou zlatou medaili.

Česko vs. Rusko v roce 2010 s výsledkem 2:1

Zatím poslední „majstrštyk“ se našim hokejistům podařil v roce 2010, kdy v Německu zvítězili nad Ruskem a zabránili tak ruskému týmu získat zlatý hattrick. Vítězství to však bylo celkem překvapivé. Na začátku mistrovství se nám příliš nedařilo, převálcovalo nás Norsko i Švýcarsko. V zápase s Ruskem nás opět zachraňoval v bráně Tomáš Vokoun a odolával prudké útočné síle. Vedli jsme 2:0, poslední gól jsme dostali v přesilovce 6 na 3. Víc nám jich však naštěstí Rusové dát nestihli, a tak jsme si připsali zatím poslední vítězství.

hokej
Zdroj: TASR/AP

Vybavil*a sis zpětně všechny ty nervy, ale i radost u obrazovek? Byla by velká škoda přijít o to, že se našim hokejistům tuhle krásnou sbírku možná povede rozšířit. S tabletem Galaxy Tab S9 Ultra máš jistotu, že uvidíš všechny momenty ve špičkové kvalitě i v případě, že zrovna nebudeš v době vysílání zápasu doma. 14,6palcový displej připomíná velikostí klasický notebook. Obrazovka Dynamic AMOLED 2X nabízí křišťálově čistý obraz a plynulost, která je u hokeje zásadní. Nezapomeň si k němu sluchátka Galaxy Buds FE s funkcí potlačení okolního zvuku, aby tě při sledování nic nerušilo.

Samsung, ms
Zdroj: Samsung

Stříbrné a bronzové medaile

Společně jsme si připomněli především ty zlaté úspěchy, za zmínku však stojí i stříbrné a bronzové příčky. Druhé místo jsme si odnesli z finálového zápasu proti Švédsku v roce 2006, kde nás Švédi porazili s výsledkem 4:0 a vyhráli zlatou medaili. Seznam zápasů, které pro nás skončily třetím místem, pak vidíš níže:

  • Česko vs. Kanada v roce 1993 s výsledkem 5:1
  • Česko vs. Rusko v roce 1997 s výsledkem 4:3
  • Česko vs. Švýcarsko v roce 1998 s výsledkem 4:0
  • Česko vs. Rusko v roce 2011 s výsledkem 7:4
  • Česko vs. Finsko v roce 2012 s výsledkem 3:2
  • Česko vs. USA v roce 2022 s výsledkem 8:4 
Domů
Sdílet
Diskuse