Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2024 v 8:30
Čas čtení 0:41
Barbora Adamkovičová

Tohle je žebříček nejbohatších zemí světa. Jak se umístilo Česko?

Tohle je žebříček nejbohatších zemí světa. Jak se umístilo Česko?
Zdroj: Unsplash/Alice/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FINANCE
Uložit Uložené

V žebříčku figuruje 190 zemí.

Světoznámý časopis Global Finance každoročně zveřejňuje žebříček nejbohatších zemí světa podle hodnoty hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele. Stejně jako loni se na prvním místě umístila země Evropské unie Lucembursko. 

Doporučeno
Mrazivý příběh českých sériových vrahů míří na Netflix Mrazivý příběh českých sériových vrahů míří na Netflix 16. května 2024 v 17:21

Podle ekonomického časopisu činí HDP na jednoho Lucemburčana více než 140 tisíc amerických dolarů (USD). Největší podíl na ekonomice má místní finanční sektor a soukromé bankovnictví.

Na druhém místě je zvláštní administrativní oblast Čínské lidové republiky Macao, jejíž HDP na obyvatele činí 131 000 USD. Na třetím místě skončilo Irsko s HDP na obyvatele ve výši přibližně 130 000 USD. V první desítce se umístily také země jako Singapur, Spojené arabské emiráty, Švýcarsko a Spojené státy.

Doporučeno
Vědci popsali nejzdravější způsob, jak strávit den Vědci popsali nejzdravější způsob, jak strávit den 20. května 2024 v 17:26

Česko skončilo s HDP na obyvatele ve výši přes 50 000 USD na 42. místě. Z našich sousedů je na tom lépe Rakousko (19. místo) a Německo (24. místo). Naopak Polsko je těsně za námi (43. místo), Slovensko je dokonce až na 50. místě.

Časopis Global Finance sestavil žebříček „pouze“ 190 zemí – Afghánistán, Eritrea, Srí Lanka, Sýrie, Libanon, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy časopisu údaje neposkytly.

rebricek najbohatsich krajin
Zdroj: Global Finance Magazine
Domů
Sdílet
Diskuse