Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2015 11:17
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Kličko skoro přišel o opasky, ale nakonec Jenningse zdolal v napínavém souboji

SPORT
Uložit Uložené

V Madison Square Garden se Kličko postavil proti Jenningsovi a jak očekávaný souboj dopadl, uvidíte v článku.

Další hodina pravdy, další netrpělivé čekání na očekávaného přemožitele Vladimira Klička. Já osobně Vladovi fandím už pěkných pár let a od zápasu s Povetkinem si nepamatuji soupeře, který by stál Vladovi za rozcvičku. Pár kol na zahřátí, pár kol pro diváky a následně technické nebo bezchybné KO.

Dr. Steel Hammer ale musí i nadále odpovídat na výzvy mladých talentů, kteří někdy s až příliš odvážnými předzápasovými tvrzeními šokují nejednoho fanouška. Šokují, respektive pobaví. Vždy se v koutku duše bojíme, aby nám naše fórky na adresu Kličkova oponenta náhodou nevyšli, kdyby nadešla situace a někdo by ho skutečně porazil, no za poslední roky se to nestalo ani jednou. Všichni tedy doufáme, že i když Ukrajinec neprohraje, bude to alespoň super zápas bez nadměrného množství objímaček a podobných srand, kterých jsme si už ve Vladových zápasech užili až až. Na druhé straně, nikdo na světě mu nemůže upřít jeho skvělou a v posledním desetiletí i úspěšnou taktiku. Proč by tedy Jennings měl být jiný? V čem je tak výjimečný, v čem má navrch v porovnání s předcházejícími soupeři Dr. Steel Hammera. Upřímně, asi jen v tom, že je ukrajinksý obr každým dnem starší a starší. Ne že by mu to nějak překáželo v ničení všech svých protivníků, navíc, má z toho nehorázné peníze, jak sám nedávno poznamenal. 

 Už tato fotka jakoby říkala, že si Jennings až teď uvědomil, s kým si podává ruku. Přehnaný respekt či strach? Ne, jen momentka.

Kličko skoro přišel o opasky, ale nakonec Jenningse zdolal v napínavém souboji
Kličko skoro přišel o opasky, ale nakonec Jenningse zdolal v napínavém souboji


„Pokud mám motivaci a poslouchá mě zdraví, neplánuji skončit. Necítím se slabý, ani špatný a ani pomalý. Svůj život si užívám, vždyť co může být větší zábava, než mlátit lidi za peníze," konečně to někdo řekl nahlas, že? S tímto upřímným a pro své fanoušky i blahodárným vyjádřením se Vlado připravuje na 17. obhajobu svých titulů mistra světa v kategorii WBO, IBF, IBO a WBA. Tentokrát ho vyzval jen 30letý Američan Bryant Jennings. Ten je aktuálně americkou čtyřkou a celosvětovou devítkou s pěknou vizitkou (19-0-0, 10 KO).

Před zápasem se vyjádřil následovně: „Mojí hlavní výhodou je mladost a dravost. A navíc jsem přesvědčený, že jsem rychlejší než můj soupeř. Bude to skvělý duel.“ Na závěr vyjadření Klička: „Mladých talentů je stále víc a víc. I proto je každá další obhajoba titulu pokaždé náročnější. Já jsem však kvalitně připravený a věřím ve vítězství."

Základní údaje: Vladimir Kličko Bryant Jennings
věk 39 30
váha (kg) 109,5 102,9
výška (cm) 198 191
dosah (cm) 206 (některé zdroje uvádí 201) 213
statistika 63-3-0, 53 KO 19-0-0, 10 KO
Kličko skoro přišel o opasky, ale nakonec Jenningse zdolal v napínavém souboji

V Madison Square Garden jsme tak byli svědky dalšího zápasu s prognózami přiznivými právě pro německého rodáka. Co jiného nás mohlo nabudit víc, než Kličkova tradiční opening skladba Can't Stop od Red Hot Chili Peppers? Bohužel v USA jsme se nedočkali klasického nástupu, který nahání husí kůži, za což můžeme vděčit i organizátorům, kteří skladbu pustili příliš brzo a také příliš potichu. No nic. Následně jsme se už ale mohli konečně věnovat boxu.

Let's get ready to rumble!

První kolo nepřekvapilo. Kličko si soupeře nechával dál od těla, studoval jeho pohyby a k útoku se „odhodlal“ až v posledních 30 sekundách. Po druhém seznamovacím kole jsme se dočkali třetího, zároveň prvního tak trochu „boxerského“. Jennings se v úvodu neměl rozhodně za co stydět, ale ani jeden z borců v ringu se k skutečně nebezpečnému úderu neodhodlal. A my už jsme věděli, co nás čeká ve 4. kole. Sympatické výpady Jennigse a celá kopa možností na předvedení jeho skvělé obrany, za což může vděčit několika úderům od Dr. Železného Kladiva, které byly možná překvapivé, ale rozhodně příjemné pro nezaujatého diváka. Jennings určitě cítil šanci, ale zasáhnout a vykolejit Vladimira je už trošku jiná káva. Po 6 kolech sa ale Američan rozhodně jevil sympatičtějším a odvážnějším dojmem a začínalo to už vypadat, že Kličkovi nadělá velké problémy.

Stejně jako 5. a 6., tak trochu i 7. kolo více patřilo Američanovi. Ne že by Klička nějak výrazně trápil, ale neměl problémy uniknout jeho tlaku. Nějakých přesných a nebezpečných úderů nebylo ani na jedné straně příliš, aktivita byla ale spíše na straně Jenningse. V 8. kole ale Kličko inkasoval a následně přišla sprška úderů od ukrajinského krále boxu. Zárooveň na něm ale bylo vidět, že kondičně na tom nejlépe není. Po 9. kole už bylo nejistotu a strach vidět i na Vladimirově budoucí manželce. Jennings už více vedl, než remizoval a příští tři kola slibovala velkou a napínavou show. Za držení soupeře si favorit dnešního zápasu vysloužil i veřejné napomenutí a to rozhodně pro jeho body nevěstilo nic dobrého. 


Jennings byl sice aktivní, ale určitě ne přesný. Většina úderů spočívala ve slepých výpadech, které si Kličko většinou pohlídal. Stejnětak na tom byl ale i jeho soupeř, jehož aktivita převyšovala přesnost. V 11. kole se šampión super těžké váhy konečně probral a zasadil soupeři 4 tvrdé údery, avšak stále to pořád nevypadalo jednoznačně. A my jsme se už ptali, zda Ukrajinec skutečně prohraje svoje opasky? Poslední dvě kola ale jednoznačně patřili Vladimirovi. Co z toho bude? V téměř každém aspektu Kličkovy dnešní strategie bychom mohli najít spoustu chyb. V případě, že by více využíval pravou ruku a snažil se víc probíjet jeho blok, jsem přesvědčený, že by Jennigs padl, k čemuž byl nejblíž právě v poslední 30vteřinovce celého zápasu. 


Nakonec se ale šok nekonal. I když byl Jennigs velmi blízko, tak blízko, jako žádný boxer už dlouhou dobu , k tomu, aby Klička porazil, vyhrál obhájce zaslouženě a myslím, že o tom po 12 kolech není pochyb. Hovořit o výkonu hodném mistra světa ale nemůžeme. Pokud si takto povede proti Furymu či Walderovi, je celkem možné, až vysoko pravděpodobné, že Kličko padne. Myslím, že dnešní výkon aktuálního mistra světa byl nedostačujíci a daleko za ideálním. Příprava, odhodlání a místy až dokonalý box, který předvedl proti Povetkinovi, se s tím dnešním totiž bude jen těžko moci porovnávat. Jméno Bryant Jennings budeme (nejen) v nasledujících dnech slýchat ve spojení se superlativy, ale také s jemnou příchutí zklamání z tábora jako fanoušků a příznivců, kteří, stejně jako my, cítili, že na to dnes skutečně měl. V závěru se ještě nechal slyšet, že jednoznačné bodové rozhodnutí - 3:0 na body (118:109 a 2x 116:111), nebylo od rozhodčích na místě a cítí se trochu ukřivděný. Kličko ještě poděkoval příznivcům a zejména pak fanouškům boxu v USA, kam po dlouhé přestávce zamířil.


Protože Vladimir vyhrál, měl by se v budoucnu postavit Američanovi Deontayu Wilderovi, který je šampionem těžké váhy organizace WBC. Jak se zápas líbil vám? Pro více ze světa sportu klikejte sem.

Domů
Sdílet
Diskuse