Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Úterý 2. 3. 2021 svátek má Anežka

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Zajímavosti
12
johnnybravo
29. leden 2016, 8:09

Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)

Když je nápad, stojí za to ho vyzkoušet.

johnnybravo
29. leden 2016, 8:09
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)

O odchodu z Česka nebo Slovenska za lepším a krásnějším životem prý v současnosti přemýšlí vysoké procento mladých lidí, ale co u některých zůstává pouze v rovině snu, to se Miška a Iggy vydali splnit do slunné Kalifornie. Na druhé straně, do USA je nevedla pouze touha opustit Slovensko, protože přímo za oceánem se rozhodli svou rodnou hroudu reprezentovat nejlépe, jak dokážou, a tedy provozováním food trucku, pojízdné restaurace na kolech, s názvem Cheeky Janoshik. Oba nám s radostí pohovořili o tom, proč se vlastně do Ameriky vydali, co je to vlastně ten jejich food truck a co všechno je na jeho provozování potřebné. Pokud ve svém okolí také znáš odvážného Slováka nebo Čecha, který se rozhodl splnit si sen i přes všechny překážky, pak se určitě ozvi na adresu ado@refresher.sk.

 

Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)

 

Mohli byste se nám na začátek představit? Odkud pocházíte, kolik máte let, kde momentálně bydlíte?

Pochádzame z Nitry (Miška, 25 rokov) a z Prešova (Iggy, 27 rokov) a momentálne bývame v Los Angeles v Kalifornii. 

 

Jak jste se vůbec do USA dostali? Co vás vedlo k tomu opustit rodnou vlast?

Keďže je USA jeden z najväčších trhov na svete a taktiež krajinou neobmedzených možností, o ktorých sme sa už mali možnosť v minulosti osobne presvedčiť, tak naše kroky viedli práve do Kalifornie. Posledným krokom bolo už len získanie investorských víz, ktoré boli vstupným lístkom do sveta biznisu na americkej pôde.

 

Proč momentálně žijete na západním pobřeží? Východní pobřeží vás neláká vůbec?

Pre západné pobrežie sme sa rozhodli najmä kvôli klíme a cestovnému ruchu. Východné pobrežie nás nelákalo najmä kvôli tomu, že sú tam ľudia veľmi uponáhľaní a počasie tiež nie je najlepšie.

 

Jak jste se poznali? Byla to láska na první pohled, nebo to trošku trvalo? Kdy přišlo rozhodnutí uzavřít manželství?

Keďže je moderná doba - doba internetu, tak sa dá povedať, že sme sa zoznámili moderne :). Potom prišlo to osudové prvé osobné stretnutie a bola to láska na prvý pohľad. Odvtedy sme vlastne stále spolu. Rozhodnutie zosobášiť sa prišlo po relatívne krátkom čase, no tak to je, keď človek v živote nájde svoju chýbajúcu polovičku. Povedali sme si, že sa dokonca roka vezmeme, a tak sa aj stalo.

 

Stýská se vám po Slovensku? Jak často se vracíte zpět?

Určite áno. Domov je predsa len domov. Slovensko je krásne, je krásne počuť svoj rodný jazyk a ten pocit zvítania sa s rodinou je zakaždým neopakovateľný. Domov sa vraciame v priemere raz ročne.

 

Jak byste popsal život v LA v porovnání s životem na Slovensku? Je to skutečně nesrovnatelné?

Život v LA sa väčšinou začína slnečne, čo človeku dodá energiu na celý deň. Život je pestrý, stále sa tam niečo deje, je tam viac možností, čo sa týka rôznych aktivít, oddychu, zábavy a najmä inšpirácií. Ľudia sú viac otvorení a veľmi priateľskí. 

 

Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)

 

Kdy vás napadlo vytvořit něco takového jako Cheeky Janoshik Food Truck?

Obaja sme veľmi ctižiadostiví a už predtým, ako sme sa spoznali, sme vždy chceli obaja mať niečo vlastné a jedinečné. Niečo, na čo môžeme byť hrdí a zároveň nám dá možnosť reprezentovať nielen samých seba, ale aj svoju krajinu. Na nápad slovenského food trucku som prišla ja, no Iggy ma v tom bez váhania podporil. Spojili sme všetky svoje skúsenosti, ja najmä tie gastronomické a Iggy tie marketingové, a pustili sa do budovania niečoho, na čo sme dnes veľmi hrdí.

 

Můžete nám vysvětlit, co to takový food truck v americkém pojetí vlastně je?

Je to kuchyňa na kolesách, ktorá musí spĺňať tie najvyššie štandardy. Výhodou food trucku oproti reštaurácii je, že sa každý deň môžete rozhodnúť pre inú lokalitu a pre iný otvárací a operačný čas.

 

Kdo všechno ve vašem projektu zatím pracuje?

Na našom projekte pracujeme zatiaľ my dvaja a jeden kuchár.

 

Co všechno ve vašem trucku nabízíte a prodáváte?

Podávame tradičné slovenské jedlá, obohatené o prvky modernej gastronómie a fast foodu, keďže musia osloviť najmä amerického zákazníka.

 

Kam byste se s ním chtěli dostat? Jaké jsou vaše cíle?

Naším cieľom je samozrejme expandovať. Do budúcnosti plánujeme otvoriť food trucky aj v iných štátoch USA.

 

Kde, kdy a jak vlastně váš food truck bude fungovat? Kdy zahajujete provoz?

Budeme pôsobiť v oblasti Los Angeles. Taký typický food-truckový deň vyzerá nasledovne: Ráno treba skoro vstať, dostaviť sa autom na miesto, kde parkuje náš truck, pred otvorením pripraviť všetko potrebné na dennú prevádzku. Odviezť sa s truckom na predom určenú lokalitu a potom sa začína servis. Po skončení servisu späť na miesto, kde truck parkujeme, všetko umyť, upratať a zavrieť truck. Je to každodenný kolobeh, pričom sa lokalita a časy neustále menia a prispôsobujú zákazníkom. Možno to znie jednoducho, ale v skutočnosti je to ťažká práca. Prevádzku zahajujeme v posledný februárový týždeň.

 

Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)

 

Jaké potvrzení či licence jste potřebovali na to, abyste ho mohli začít provozovat?

V každom štáte to funguje inak. My v Kalifornii sme potrebovali povolenie od úradu zdravotníctva, oddelenia motorových vozidiel (DMV), povolenie na parkovanie, business a vendor licencie, a tak by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej.

 

Jaká je příprava tradičních slovenských jídel v USA? Co děláte s chybějícími slovenskými surovinami, když se nedají koupit přímo v Kalifornii?

Príprava slovenských jedál v USA sa takmer ničím nelíši od prípravy tradičných slovenských jedál na Slovensku. Základnými surovinami slovenskej kuchyne sú múka, zemiaky a vajcia, ktoré sú celosvetovo dostupné. Čo sa týka surovín, nemáme žiadny problém, aj keď musíme priznať, že niektoré sa zháňajú ľahšie a iné zasa ťažšie.

 

Pracujete i někde jinde, nebo je food truck hlavní náplní práce?

Pre nás food truck nie je len prácou, ale našou vášňou, ktorej venujeme všetok čas, aby spokojnosť našich zákazníkov bola čo najvyššia.

 

Jaké reakce jste zatím ohledně svého projektu dostali? Vědí už o něm Slováci a Češi ve vašem okolí?

Doteraz sa stretávame najmä s pozitívnymi a podpornými reakciami, aj keď samozrejme sa nájdu aj takí, ktorí v nápade reprezentovať a zviditeľniť Slovensko nevidia perspektívu. Snažíme sa nastaviť naše komunikačné kanály a médiá tak, aby sa náš nápad dostal k čo najširšiemu publiku.

 

Kdyby se naskytla možnost udělat z food trucku společnost větších rozměrů s pomocí investora, šli byste do toho?

Čo sa týka vstupu investora do našej spoločnosti a prípadnej expanzie, tak teraz a ani do budúcna nad touto myšlienkou neuvažujeme a ostávame verní našej biznis stratégii.

 

Měl by takový truck podle vás úspěch i na Slovensku?

Samozrejme ÁNO, ale všetko to závisí od postoja spoločnosť, aký by zaujali voči niečomu novému a nepoznanému, čo už bežne funguje v iných európskych krajinách, ale aj na celom svete.

 

 

Mišce a Iggymu držíme v Kalifornii palce, aby se jim dařilo nejen reprezentovat Slovensko, ale i v oblasti byznysu. Pokud tě jejich projekt zaujal, pak by si neměl vynechat jejich facebookovou stránku Cheeky Janoshik Truck, kterou najdeš na tomto odkazu, a samozřejmě nezapomenout ani na jejich webovou stránku.

 

Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)
Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)
Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)
Slovenská zamilovaná dvojice, která začala gastronomickou revoluci v Los Angeles. Slovenské pochoutky nabízejí Američanům z auta (Rozhovor)

Pokud ve svém okolí také znáš odvážného Slováka nebo Čecha, který se rozhodl splnit si sen i přes všechny překážky, pak se určitě ozvi na adresu ado@refresher.sk

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
NAHORU
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.