Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2016 18:46
Čas čtení 0:00
Dejvid

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

SPORT
Uložit Uložené

Podaří se favorizovaným Carolina Panthers na čele s Camem Newtonem porazit Denver Broncos se zkušeným Peytonem Manningem?

Americký fotbal patří mezi nejnáročnější kolektivní sporty na světě. Jeho pravidla se „vymýšlela“ 60 let. Jak by se mohlo na první pohled možná zdát, tento sport není náročný jen z atletické stránky. Čtení hry a inteligence hráče skutečně vyhrává zápasy. Zvláštní je, že navzdory kolektivnosti amerického fotbalu je jeho hra zároveň striktně individuální. Dá se totiž tvrdit, že skóre „stojí a padá“ na chybě jednotlivce. Pokud jeden hráč udělá chybu, například nezvládne nátlak na lajně, defenziva se dostane ke quarterbacku a podrazí mu nohy. Jeden hráč pochybí, padá celý tým. Zde snad nejvíce platí pravidlo, že řetěz je jen tak silný, jako jeho nejslabší článek. A právě závěrečný zápas nejvyšší ligy amerického fotbalu NFL, se uskuteční již dnes v noci - Super Bowl.

one hand catch 

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

K tomu, aby se týmy dostaly do zápasu o Super Bowl, musí vyhrát tzv. Conference round, což je vlastně šampionát Konferenční ligy. Jak to funguje? V minulosti, kdy se americký fotbal v USA stával populárním, vznikly dvě ligy, NFL a AFL. Navzájem si konkurovaly. Nakonec se ale dohodly, spojily a ponechaly si název starší, tedy NFL. Jako kompromis, rozdělily play-off na dvě Konferenční ligy NFC a AFC, přičemž vítěz z každé této skupiny se nakonec popere o mistrovský pohár Super Bowl. A tak se také stalo v tomto případě, před legendárním Super Bowl 50 se týmy utkaly v ligách Konferenční AFC a NFC, z nichž vzešly vítězové Denver Broncos (champs konference AFC) a Carolina Panthers (champs konference NFC). Jejich souboj o finále NFL nás čeká 8.2.2016 v 00:30.

Finále NFL nese mnoho přívlastků a superlativ: megalomanská show během poločasu, reklamy za miliony (dokonce i pornhub.com se mnohdy pokoušel vyhrát soutěž o oficiální reklamu Super Bowlu...) Letos se však bude hrát kulatý 50. ročník Super Bowlu, který představuje ještě větší prestiž, než všechny tituly dosud.

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

Jde tedy o Super Bowl 50, nebo L. A nejen Amerika šílí: tento sport se dostává do krve i velkým zástupům sportovních fanoušků v Evropě. Super Bowl L se bude hrát na Levi´s Stadium v Santa Carlu mezi Carolina Panthers a Denver Broncos. Kočky a koně. Super Bowl 50 bude výjimečně ze „zlata“. Zlatá jsou i loga Super Bowlu 50, zlatá bude i trofej Vince Lombardi trophy (18 karátu). A nebude zlatý jen názvem a provedením, ale i filantropií. 25 procent výdělku ze sportovního svátku bude věnováno na různé charitativní účely. Změny nastaly i v názvu: byla přerušena tradice označování ročníku Super Bowlu římskými číslicemi (minulý ročník SB XLIX) a byly nahrazeny arabskými. A kolik stojí 30sekundová reklama během zápasu Super Bowlu 50? $5,000,000. Je to rekordní částka, která se připočte na účet americké CBS, která bude Super Bowl 50 vysílat v USA. U nás budete moci sledovat Super Bowl 50 na stanici Sport 2.

A nyní něco k all-stars týmům, které se v prestižním zápase setkají v tvrdém bojii: Denver Broncos a Carolina Panthers.

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

Broncos ukončili play-off s bilancí 12-4, přičemž v zápase, který lámal rekordy sledovanosti i v Evropě proti New England Patriots (Pats mají největší počet fanoušků i v EU) je porazili velmi těsně 20-18 v konferenci ligy AFC. Broncos tedy zablokovali Patriotům cestu k dalšímu titulu Super Bowlu, k dalším prstenům, protože Pats vyhráli Super Bowl XLIX (49 - 2015). Broncos se tedy zařadili mezi legendární týmy, které se ocitly v Super Bowlu osmkrát. Zápas konference AFC mezi Broncos a Patriots byl pikantní ještě něčím: setkali se totiž dva největší rivalové z quarterbacků v lize NFL: QB Patriots Tom Brady a QB Broncos Peyton Manning. Toto bylo jejich páté setkání v play-off, přičemž dosud měli oba dvě výhry. Nicméně Manning vyhrál potřetí a Broncos tak postoupili do Super Bowlu 50. A rivalita pokračuje.

highlights zápasu Patriots vs. Broncos

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

A něco k taktice hry. Broncos se zaměřují na jiný druh playe než dosud, což vychází z tvrzení trenéra Garyho Kubiaka. Broncos se totiž již nebudou plně spoléhat na skills QB Manninga. Jejich hra bude stát na disciplinované defenzivě, která nepřenechá soupeři čas na pass. Ofenzíva bude pravděpodobně stát na běhu a na hvězdných runningbackers. Priorita Broncos: soustředit se čistě na touchdowny, ne na field góly. A defenziva, která bez chyb vyhrála nad Patriots, se zaměří hlavně na odstavení runningbacka Panthers Stewarta. Denver Broncos se však musí připravit na jednoho muže, který je u Panthers snad nejnebezpečnějším: QB Cam Newton. „Rozhodit Cama. Donutit ho zbavit se míče dříve, než si naplánuje pass. Donutit ho ztrácet míče. Donutit ho k interceptions,“ zní pokyny defenzivního koordinátora Wadea Phillipse. To však nebude problém, protože defenziva Broncos se stala číslem 1 v lize NFL. Snad největší hvězdy jsou linebackers Von Miller a DeMarcus Ware, kteří ve své defenzivní hře dokáží rozbít jakýkoliv pokus ofenzivní hry soupeře. Není se co divit, byli to právě oni, kteří v podstatě porazili Patriots, protože Brady neměl prostor na velké rozhodování.

Von Miller a DeMarcus Ware v akci, dole QB Peyton Manning

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník
Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

Panthers ukončili play-off sezónu s neuvěřitelným skóre 15-1 zdoláním Arizona Cardinals 49-15 v konferenci ligy NFC. Jde o druhý Super Bowl koček od založení týmu. Panthers se stali jediným týmem NFC, který se probojoval play-off pouze s jednou prohrou. Na kontě mají už i mnoho rekordů během play-off. Například, nejdelší win-streak v historii NFC (14). QB Panthers, Cam Newton, hodil 3,837 yardů a proběhl sám držíc míč 636 yardů. 45 total touchdowns. Žádný jiný tým v NFL nehraje tak často po zemi jako Carolina Panthers. Přestože jejich QB Cam Newton zvládá všechno - dlouhé, krátké passy, ​​všechno. Carolina jsou stavěni na silovou hru, což je jejich výhoda oproti Broncos, kteří však hrají rychleji. Ostatně, o Panterech je bezpečně známo, že se budou snažit soupeře silově rozdrtit. Jejich běh rozráží hráče a posouvá hru o desítky yardů. Defenziva Panterů je zase téměř neproniknutelná, linebacker stojí na lajně pevně a svou hvězdu Cama chrání vynikajícím způsobem.
Podaří se tedy Broncos porazit tohoto favorita během finále NFL? Mnoho znalců tvrdí, že ne. Zmínit je třeba linebackera Luka Kuechlyho, který byl vyhlášen nejlepším linebackerem NFL za poslední sezónu. Josh Norman, cornerback Panthers, je hvězda nejen na trávě, ale i na tiskovce. Známý je svou arogancí a tzv. "trash talks", avšak jeho schopnost zastavit jakéhokoli receivera je přece jen slavnější. A Greg Olsen? Tight end, často srovnáván s hvězdou Patriots Gronkowskim. Který je lepší? Ukáže finále NFL 2016.

Quarterback Carolina Panthers Cam Newton a pod ním tight end Greg Olsen

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník
Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

Pikantnosti: oba týmy byly koučované Johnem Foxem, jedním z předních znalců tohoto sportu. Za posledních deset let Super Bowl vyhrály týmy v bílých dresech s bilancí 9-1. Denver Broncos budou mít v Super Bowl 50 pravděpodobně bílé dresy.


Co se týče show během poločasu, o tu se postará partner Super Bowlu 50, Pepsi. Hymnu bude zpívat Lady Gaga. Headline kapela na Super Bowl 50 Halftime show bude britská skupina Coldplay. Spolupracovat s Coldplay budou i Beyoncé a Bruno Mars. Fanoušci si mohou prohlédnout přípravu Coldplay na poločasovou show na pepsi.com, stejně jako i záběry ze zákulisí.

Jeden z největších sportovních svátků roku je tady! Super Bowl slaví jubilejní 50. ročník

Letošní, zlatý Super Bowl 50 bude exkluzivně prestižní. A ukáže, zda vyhraje relativně mladý tým Carolina Panthers, nebo Denver Broncos, kteří se tak zapíší do síně legendárních týmů s vysokým počtem titulů Super Bowlu. Komu fandíš ty?

Domů
Sdílet
Diskuse