Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. února 2016 10:31
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Levný „iPhone“ s Androidem: Bývalý šéf Apple přináší vlastní smartphone jen za směšných 139 dolarů

TECH ANDROID IPHONE
Uložit Uložené

Kromě nízké cenovky a celkem pěkného designu vás tento kousek asi ničím jiným nezaujme. Možná ještě tím, že za ním stojí někdo, kdo tvoří důležitou součást historie společnosti Apple.

Dostupný Android smartphone MV1 se značkou Obi má na svědomí sám velký byznysmen a investor John Sculley, který kdysi pracoval v Apple jako CEO, což bylo samozřejmě ještě před druhým příchodem Steva Jobse. Čekat ale, že za necelých 140 amerických dolarů uživateli nabídne tak vysoký standard jako iPhone, je zřejmě pořádně nemístné. Hardwarová výbava smartphonu, stejně tak jako jeho konstrukce či materiály, patří asi do té nejnižší třídy, jakou spotřebitelský trh momentálně nabízí. A šetřilo se nejen na rozlišení displeje, ale i na výkonu, úložišti nebo fotoaparátech. Jaké technické specifikace jsou tedy v nabídce?

Levný „iPhone“ s Androidem: Bývalý šéf Apple přináší vlastní smartphone jen za směšných 139 dolarů

Přední stranu plastové konstrukce, která nezachycuje otisky prstů a nevytváří takzvané šmouhy, zdobí mírně vystouplý 5palcový HD displej. Samotný tvar těla Obi MV1 se skládá z oblých křivek a podobných vizuálních rysů, jakými vynikala starší Nokia Lumia 930. Jádro smartphonu představuje upravený Android pod názvem CyanogenMod 12.1, přičemž základ tvoří verze 5.1 Lollipop. Na výběr jsou až dva modely - jeden má 1 GB RAM a 8 GB úložiště, ten druhý všeho dvojnásob, tedy 2 GB RAM a 16 GB úložiště, přičemž stojí jen o 10 dolarů více. V útrobách novinky se nachází i low-end čipset Snapdragon 212 se čtyřmi jádry a taktem pouze 1.3 GHz. Na fotky zase poslouží 8 MPx hlavní fotoaparát s clonou f/2.2 a 2 MPx přední na selfie. Kvalita je však sporná, takže není třeba očekávat asi žádné velké zázraky. Ve výbavě dále nechybí slot pro microSD karty do 64 GB, podpora pro LTE pásma, možnost natáčet Full HD videa při 30 fps a ani přiměřeně velká 2500 mAh baterie, která se nabíjí přes klasický microUSB slot a konektor.


Smartphone MV1 od Obi během nadcházejících dnů dorazí na pulty obchodů v Asii, Jižní Americe, Africe a v Evropě, zřejmě hlavně ve východní. Jak je tedy vidět, zaměřený bude zejména na rozvojové trhy, kde ještě příliš lidí nemá k podobným zařízením a ani k mobilnímu internetu vůbec žádný přístup.

Levný „iPhone“ s Androidem: Bývalý šéf Apple přináší vlastní smartphone jen za směšných 139 dolarů
Domů
Sdílet
Diskuse