Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2016 16:13
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

HUDBA
Uložit Uložené

S Pirátem jsme si popovídali nejen o albu DMS, ale i o událostech, které mu v posledním období vyčítalo hodně fanoušků.

Je to už nějaký ten týden, co spatřil světlo světa nosič, na který čekalo opravdu obrovské publikum rapových fanoušků. Formace DMS ve složení Dame, Separ a Smart dala dohromady album, které se ve finále těší extrémně velkému úspěchu a ani my jsme ho nepřehlédli v žebříčku nejlepších počinů roku 2015. MMXV již dnes představovat nebudeme, protože ho už má snad každý naposlouchané odpředu i odzadu, ale společně se Separem, který přijal nabídku na rozhovor, probereme kromě jeho pohledu na společný projekt s odstupem času i pár událostí, které mnohým fanouškům nedají spát a také názory na současnou podobu naší milované rapové scény a její budoucnost. Určitě jste i vy zaregistrovali, že se Pirát rozhodl nechat si narůst vlasy a dokonce si dovolil udělat společně s kolegy skladbu s Aless. Dnes vám tedy všechny tyto události objasní ze svého pohledu sám Separ, který si našel čas odpovědět na naše otázky i mezi množstvím povinností. Pojďme tedy na to.


Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

Čau starý. Máš momentálně pár týdnů po albu, už jste odehráli i nějaké zastávky z tour a ohlasy fanoušků jsou velmi pozitivní. Vnímáš toto období jako zatím nejlepší/nejúspěšnější v kariéře?

Serus. Neviem, či najlepšie, pretože to takto je už zopár rokov. Plné kluby, super ohlasy, sloboda v tvorbe, platinové a zlaté platne, naplnené sny. Takže skôr by som to definoval tak, že som vďačný, že to ešte stále trvá!


Pojďme nejprve k samotnému albu. Pracovalo se ti pohodlněji na sólových věcech, nebo jste již s Damem natolik sehraní, že jsi nezpozoroval žádný rozdíl?

Rozdiel je v tom, že sa musíš zhodnúť na hudbách, témach, coveri a mastri s ďalšími ľuďmi. Pri sóle robíš pochopiteľne všetko podľa seba, čo je určite slobodnejšie a pohodlnejšie. Zvolíš si svoje tempo a v ňom tvoríš. No každopádne som na tretie sólo zatiaľ nemal chuť, keďže som spravil dve v rozmedzí roka a pol. Takže som sa tešil a zároveň nečakal nič. Teraz už môžem povedať, že to dopadlo nad očakávania všetkých a robilo sa nám dobre. Tá chémia pri DMS proste funguje dodnes. 

A je ji také cítit. Dokázal bys MMXV charakterizovat třemi slovy?
Rukopis, Dynamika, Sila.


Na tracklistu můžeme najít jak Tinu, tak i MiniMo. Šlo vám o to, aby lidé nevěděli, o koho jde a utvořili si nezávislý názor, nebo není třeba hledat něco hlubšího?
MiniMo NENI Tina, sú to dve rôzne osoby. Viac ti k tomuto neviem povedať. 

Album obsahuje 20 tracků, a tak je pochopitelné, že jste sáhli po hudbě od několika producentů. S kterým československým se ti momentálně spolupracuje nejlépe, resp. koho produkce ti nejvíce sedí?

Smart a SpecialBeats sú mi najviac po chuti, ale aj Wich alebo Homiebeats sú týpci, pri ktorých ťa nebolí hlava po každom jednom telefonáte. 

Za asi nejsilnější věc na albu bychom mohli označit TLAK, která je odkazem pro tvou dceru. Cítíš se jako otec zodpovědněji?

Oveľa. Niekedy je tá zodpovednosť za celú rodinu tlak sama o sebe, hahah, ale prišlo to v tú najsprávnejšiu dobu. Hrozne ma baví ta rola "živiteľa", cítim sa tak byť naozaj potrebný, a to mam rád. No a malá je zázrak, ale to pochopí asi len foter. A nie taký, čo spraví decko a má piči, ale taký ten ozajstný. 

Že nedáváš přebalování již víme, jinak pomáháš Tině ve všem? 
Šťanica je ok, kula fakt nedávam, aj keď samozrejme, aj tomu sa občas nevyhnem. Resp. keď sa malá narodila, robil som to iba ja, keďže Tina sa moc nemohla hýbať. Snažím sa, no nie som dokonalý. 

Jdeme k C. S Lukášem se pochopitelně setkáváš na koncertech, protože často hrajete spolu. Sedli jste si jako lidé, což je i při hudbě nejdůležitější a vznikly z toho společně s Vidím jak ich zlobí dvě velké spolupráce. Vidíš ho jako budoucnost rapu na Slovensku a v Česku?
Pil t d maafakin Sí je nepochybne človek, ktorý to cíti a vie, jak spraviť banger a jediné, čo by ho mohlo dojebať je, že si uletí a začne sa k ľuďom chovať jak primitív. My sme si sadli a poznáme sa veľmi dlho, aj keď sme nikdy spolu nechodievali von. Vidím jak ich hnevá malo za mesiac 3 a pol milióna views, čo sa veľmi často nestáva, takže je to hit jak hajzel a keď to hráme, veľa ľudí si spontánne odtrhne uši alebo nejakú končatinu z toho návalu eufórie. Dojebávame statiku budov. A či je budúcnosť? Šak sa pozri, čo spravil za rok. Ak sa udrží a jeho kvalita nezačne upadať, ak zajebe album jak trojhlavý mastodont vyjebaný, tak jeho miesto je, myslím si, už isté. 

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

Máš pocit, že se naše současná rapová „scéna“ ubírá správným směrem, nebo to vnímáš spíš tak, že to jde do sraček?

Ja si myslím, že naša scéna, ak by bola "americky" narapovaná, má svetovú úroveň. Samozrejme, nie všetci, ale väčšina z tých "Áčkových" interpretov je podľa mňa veľmi kvalitná. 


V poslední době stalo se ti stalo i to, že sis pustil něco nového slovenského a řekl sis, že z těchto něco bude? Klidně buď konkrétní.
Nerieš, Aless, Pil C, MegaM, PAT, Palermo. Títo šeci majú podľa môjho názoru veľkú šancu uplatniť sa. Nebudem sa hrať, že ich nevidím, pretože ako všetci slovenskí rapeři, mám doma internet a využívam sociálne siete. Veľa kolegov sa bude tváriť, že ich nevidí, nepočuje a ani netuší, o kom hovoríš, aj keď videl všetky ich klipy. To mi je na smiech.  


O tom, že jsou slovenské internety nevyčerpatelnou studnicí zvrácených názorů asi není třeba pochybovat. Natrefil jsem i na komentáře typu, jak je MMXV mělký album a jak jste si strašně uletěli. Myslíš, že fanoušci (asi hlavně ti mladší) již nedokáží poslouchat rap s porozuměním a stačí jim dobrý beat a barva hlasu?

Ja si skôr myslím, že tie hovná píšu tí starší. Pretože im nejakým spôsobom vadí, že ich obľúbeného interpreta "zrazu" počúva masa detí od 13 rokov, a že tým sa ten interpret stáva zlým. LENŽE! Asi si neuvedomujú, že aj oni začali rap počúvať v tom istom veku a počúvajú ho dodnes. Tie decká sú budúcnosť "fans" základní všetkých interpretov v celkom československu. Na koncert ti nedojde 30-ročný cápek a aj keď už príde, užije si ten koncert niekde na boku, v kľude s piukom v ruke. Tie deti nám ale robia atmosféru, tie decká skáču a hučia refrény. Takže mám piči ich jeblé žiarlivostné komentíky. Každopádne, základom je, že moju hudbu cením ja, a že ju robím najlepšie jak viem. Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať. Funguje nás tu zhruba 8 dookola, prečo? Lebo sme napiču? Jaaj, no, tak asi hej. Plytký album? Zapni si zvuk, ty tupec. Pochop metafory a iróniu, ty primitív. A začni rozdeľovať názor a hejt, no a potom sa pokojne vyjadruj aj verejne. Pozri sa za seba, čo si vytvoril ty. Nič? Hmm, škoda. Tak asi som ja z nás dvoch ten väčší nikhaj, hahahah.

Souhlas. Jak už řekl Delik: "Na naše koncerty chodia decká, nech chodia radšej na nás ako na vás, poď nalej mi ešte panák". Když už jsme ale u těch komentářů, tak bych se chtěl pozastavit i u aktuálního tématu, které momentálně mnohým nedá spát. Jak si mohl Separ dovolit nechat narůst vlasy?

V piči som, že ľudia platia agentúram extrémne love, aby mali dosah a reklamu na internete jak ja zajebem jednou fotkou pojebaných vlasov. Som rozvíril hladinu ešte viac, jak Škola rapu, hahah. Pozri, takto ... mal som hlavu dohola 13 rokov, no už som to nechcel, tak prišla zmena. ALE! Niekde pred pár rokmi som poznamenal, že chlap má byť dohola. A tak slovenský a český národ ZASE nezabudol a usúdil, že už NAVŽDY musím byť dohola. To je to isté, jak skladba Tepláky. Keď si dám rifle, maskáče alebo kraťasy, v sekunde je tam 68 komentárov alá "kde máš tepláky", "toto už neni Separ". Im úplne jebe a ja sa na tom len bavím. 

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

Všiml jsem si, že ses to snažil těm ortodoxním zastáncům klasiky bez možnosti vybočit alespoň trochu na sociálních sítích vysvětlit, ale i přesto málokdo chápe, že to, co nosíš na hlavě, je jen tvoje věc. Nemáš pocit, že je to jen házení hrachu na stěnu a v konečném důsledku je to zbytečné?

Hej, hej, sem tam zajebem výchovný mood a začnem im vysvetľovať veci s pocitom, že im pomôžem a vyliečim ich hlúpe názory. Sem tam to dokonca aj niekto pochopí, sem tam sa aspoň zasmejem a sem tam sa len zas utvrdím, že náš národ je bohužiaľ z 80 % zložený z tupcov a obmedzencov. Nevadí. 

Už vícekrát jsi zmínil, že nový účes bude součástí nějakého projektu. Znamená to tedy, že se ho v dohledné době dočkáme?

V nedohľadnej. A možno to ani nespravím. Za trest za tých kokotov, čo to odsúdili skôr, jak zistili, prečo, a čo vlastne súdia.

A co tvoje další plány na rok 2016?

Rapovať, nahrávať, hrať koncerty, robiť nové kolekcie PiratArmy, rodina a výchova detí. Jak každý rok. 

Co se týče těch kontroverzí v posledním období, tak bychom mezi ně mohli zařadit i spolupráci s Aless. Vím, že skladba měla původně vyjít jen jako Alessin singl, ale datum vydání se muselo o týden posunout, protože jste se tam s Damem a Tinou nanominovali. Jak se to stalo?

Nahrávali sme s Damem feat na jeden album a bola tam aj Agnézia ej kej ej Skaparelli Flow. Pustila nám to a my že fuuu, popiči. Okrem toho ju dissujú všelijaký nikhaji, tak reku, že šak podporme dievča. Mali sme dlhší rozhovor a presvedčila ma, že to má v hlave veľmi dobre upratané, čo je na tak "malé" dievča veľmi sympatické. Zažila si nejaké hovná a prekonala ich, čo ma tiež dosť baví. No a čo sa týka rapu, cením, že to myslí naozaj vážne, venuje sa tomu a je to popiči, tak prečo nie? Hocikedy jej dám ďalší feat. 


Fanouškům hořely klávesnice a smartphony i proto, že si pár týdnů předtím v Přijmi Cveng věnoval pár minut tématu nových jmen. Myslel jsi tím tedy všechny kromě Aless?
Myslel som aj ju. Keď som hovoril, že zvezenie na Egovi im pomohlo, ale aj uškodilo, keďže tá méta je tak vysoko, že bude ťažké ju prekonať. Ale moje sympatie mala už predtým ako človek. Tie hudobné sympatie prišli doslova pár dní po tom rozhovore. To sú tie paradoxy života - nikdy nevieš, prečo a kvôli čomu zmeníš názor na to, alebo to.


„400 tisíc euro za rok a furt nemám dosť“. Tak zní začátek tvé sloky na Detektorovi II, která opět generovala stovky komentářů, tentokrát zpochybňujících tuto částku. Jasně, najdou se tací, které to je*e, ale i tací, kteří si prostě řeknou, že to není reálné. Takže se mýlí?

Keď predáš 7 tisíc albumov, máš tri kolekcie handier behom roka, ktoré sa predávajú viac jak dobre a hráš každý víkend 2 až 4 koncerty za nemalú sumu, plus vyfasuješ nejaké "sponzorské", iTunes a Youtube, ver mi, že sa to dá. Každopádne nie som človek, ktorý si kupuje Gucci a hovná, tak možno preto to tak nevyzerá. Investujem inde. Jedno, čo by som chcel ešte povedať je, že nejsom ani v prvej trojke, čo sa zárobkov týka. Diky, dovi. Neriešme to už.


Tak k hudbě a událostem z posledního období by snad i stačilo, přejděme ještě na pár našich klasických otázek. Jak momentálně trávíš volný čas?
S rodinou. Sem tam si aj pohoním.

Dáváš i filmy nebo seriály? Pokud ano, jaké?

Momentálne ma určite najviac rozbil Revenant a Narcos. 


Vaříš? Jaká nejkomplikovanější jídla zvládáš? Klidně buď konkrétní.

Keď je leto,veľa grilujem, inak tomu moc neholdujem. Ale jedlo milujem! Pupek ti napovie...


Jelikož jsi za posledních pár let procestoval celé československo 47krát, určitě nám umíš doporučit nejlepší restaurace.

Geronimo v Košiciach, Culinarium v Smokovci, Koliba na Donovaloch (tá drevená v rohu na parkovisku), Savoy Praha... a vlastne celkovo Ambiente reštiky sú úplne inde.


Když zmiňuješ ty Košice, tak doporučuji i Dish v Praze, taková, ještě o něco vylepšená verze Geronima 2.0. A stalo se ti i to, že ti naložili takové jídlo, že ses ho vůbec nedotkl?
Kokooot, NERAZ! Zažil som polievku, ktorá bola číra voda, v nej 15 slizov a nerozpustený bujón.


Před nedávnem jsi začal spolupracovat se značkou svého oblíbeného pití a k tomu mám hned dvě otázky. Čím zapíjíš a zda si umíš představit chlastat něco jiného.
Pijem menej jak kedysi, ale stále to isté a na zmenu to nevyzerá. Zapíjam vodou alebo 100% jablkovým džúsom.


A co sport?
Sem tam, nič špeciálne. Moje koncerty sú jedny z tých najenergickejších na scéne, takže asi ani nie je treba. Je to jak dva regulérne kardiotréningy po sebe, takže sa udržiavam hraním. 

Menší koncertní pauzu jste měli již v lednu, ale předpokládám že po MMXV Tour bude opět prostor trochu vypnout. Chystáš se někam k moři?
Presne tak. Máme už objednaný krásny dom pri mori pre celú rodinu. Naučím deti šnorchlovať.

Děkuji ti velmi pěkně za rozhovor. Na závěr ještě prostor pro tebe na pár slov čtenářům Refresher.cz.
Diky, cením podporu fans a cením hejterov za ich neutíchajúci viral okolo môjho mena. Mimochodom, tí v komentároch na refresher.sk patria k tým najprimitívnejším skurvysynom (pozn. redakcie: niektorí sa občas veru radi anonymne opustia), hahah. Seruuus!

Separ: Výsledky hovoria za seba samé a ja nemusím po tých rokoch nikomu nič dokazovať (Rozhovor)

A za pozornost děkujeme samozřejmě i vám. Věříme, že jsme vám tímto rozhovorem vnesli správné světlo na množství dosud ne zcela dopodrobna diskutované nejasnosti. Zároveň jsme pár témat snad už natrvalo uzavřeli a věříme, že už nikdy nebude třeba se k ním vracet. To je pro dnešek vše, na shledanou!

Domů
Sdílet
Diskuse