Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2016 13:18
Čas čtení 0:00
Jakub P.

Během týdne recyklování chce H&M vysbírat 1000 tun použitého oblečení a pomáhá i zpěvačka M.I.A.

MÓDA
Uložit Uložené

Přispět a pomoct můžeš i ty! Stačí, když do nejbližší prodejny přineseš kousky, které už nenosíš.

Recyklací jednoho trička se ušetří až 2100 litrů vody. Enormní množství, že? I módní průmysl má, podobně jako téměř všechna odvětví, své temné stránky. Při výrobě nových kousků oblečení se využívá a vzniká mnoho škodlivin, které následně znečišťují naši planetu. K tomuto problému je potřeba přistupovat zodpovědněji, než tomu bylo doposud, což si uvědomují mnohé popřední světové značky snažící se vyrábět co nejekologičtěji. V jejich čele stojí švédský řetězec H&M, který 18. dubna spustí zeleně laděný projekt s názvem týden recyklace.

Během týdne recyklování chce H&M vysbírat 1000 tun použitého oblečení a pomáhá i zpěvačka M.I.A.
Během týdne recyklování chce H&M vysbírat 1000 tun použitého oblečení a pomáhá i zpěvačka M.I.A.

Cílem této prospěšné iniciativy je vysbírat za 7 dní alespoň 1000 tun použitého oblečení, které poté projde procesem recyklace, aby se z něj později vyrobily další, opět použitelné a úplně čerstvé produkty. Přiložit ruku k dílu a pomoci můžeš i ty. Stačí, když přineseš své staré kousky do jedné z prodejen H&M, kde je odevzdáš namísto toho, abys je vyhodil do koše. Hennes & Mauritz podporuje takovýto přístup už od roku 2013, kdy spustili jejich plán na sbírání použitého oblečení, přičemž od té doby v jejich obchodech skončilo více než 25 tisíc různých kusů oblečení. Neboj se donést i ty nejděravější věci, které doma najdeš, trička, ponožky, kabáty, kalhoty, ze všeho se dá totiž vytěžit něco použitelného a recyklovatelného.

Týden recyklace podporuje i zpěvačka M.I.A., která speciálně pro tuto myšlenku nahrála tematickou skladbu Rewear It i s doprovodným videoklipem. Jejím cílem je rozšířit skrze hudbu cíle tohoto projektu, který dokáže pomoci uzavřít kruh v produkci oblečení. Opět můžeš skrze sociální sítě přiložit ruku k dílu i ty, a to tak, že od 18. do 24. dubna přidáš příspěvek, ve kterém vyfotíš kousky, které jdeš vrátit a označíš ho hashtagem #HMrehaul. Tak co, už prohledáváš skříň?

Domů
Sdílet
Diskuse