Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2016 19:53
Čas čtení 0:00
Marek R. anon

Před rokem se zachraňovali, nyní si jdou pro titul. Bude mít pohádka Leicesteru šťastný konec?

SPORT
Uložit Uložené

Tým, kterému přeje titul asi nejvíce fanoušků na světě.

Před několika dny jsme se podívali na opravdu neobvyklou cestu na vrchol fotbalisty Jamieho Vardyho, který si musel vedle fotbale přivydělávat v továrně, no a teď je nejlepším střelcem klubu, který směřuje senzačně za titulem, má v garáži Bentley Continental a pozvánku na EURO 2016 ve Francii. Úspěch Leicesteru však není postaven jen na několika jednotlivcích, ale celý tým funguje opravdu perfektně - od brankáře, skálopevné obrany, kreativní a tvrdě pracující zálohy až po útok. I proto jsme se rozhodli, že se podíváme na klíčové hráče tohoto klubu, kteří se během jedné sezóny vyšvihli k nejlepšímu hráčům na svých pozicích. A to v klubu, který jen nedávno postupoval nahoru anglickými soutěžemi, zuby nehty se snažil udržet v té nejvyšší, což se mu nakonec i podařilo a nyní jde nezastavitelně za svým titulem. A my věříme, že pohádka bude mít šťastný konec.

Leicester City - 12 months on...

What a difference a year makes...

Posted by Premier League on Sunday, 3 April 2016

 

N'Golo Kante

Nejlepší přestup sezóny? Nepochybujte o tom. Neznámého záložníka si Leicester vytáhl z Caen a nemohl snad vybrat lépe. Kante je hráčem, kterého je málokdy vidět „ve světle reflektorů“ jako jeho slavnější spoluhráče. O to důležitějším článkem kádru Leicesteru je - každý zápas si odpracuje v srdci zálohy na 110%, vybojuje nesmírné množství míčů a odvádí pověstnou černou práci.
 
Ne nadarmo o něm uznávaný Garth Crooks z BBC napsal, že jeho výkony připomínají Claude Makeleleho v dobách jeho největší slávy. Kante skvěle zaplnil díru vytvořenou odchodem zkušeného Estebana Cambiasse a dnes už se o něm hovoří téměř výhradně v superlativech. Z nenápadného nákupu za 8 milionů eur se tak stal hráč, kterého Leicesteru může závidět celá liga. A i když si titul POTY odnese s největší pravděpodobností jeho spoluhráč Mahrez, najde se spousta lidí, kteří právě Kanteho považují za největší klíč úspěchu Leicesteru.

Kanteho výborné výkony znamenaly pozvánku do francouzské repre a možná se představí i na domácím evropském šampionátu. Takto se prosadil v přípravném zápase proti Rusku.

Jak jsme zmínili, Leicester má ve svém kádru hráče, kteří jsou na hřišti na první pohled daleko výraznější. Pokud však někdo miluje fotbal, musí vidět i neskutečnou černou práci Kanteho.

Ve víkendovém zápase se Vardy dvěma brankami postaral o tři body Leicesteru, ale ocenění pro hráče zápasu bral Kante. A vůbec se nedivíme.

Kasper Schmeichel 

Žádný opravdu dobrý tým se neobejde bez dobrého brankáře a Kasper Schmeichel je toho důkazem. Pokud jste při jeho příjmení zpozorněli, tak vězte že nejde jen o náhodu. Kasper je opravdu synem slavného Petera, který v devadesátých letech vyhrával s Manchesterem United co se dalo. Kasper však buduje vlastní kariéru a letos se na něj Foxes mohou spolehnout. Nepatří zatím k brankářským hvězdám Premier League, ale stále má ještě většinu kariéry před sebou.
 
Uvidíme, zda se bude moci srovnávat se svým otcem, který vyhrál Premier League hned pětkrát. Na nejlepší brankáře v lize mu ještě několik důležitých dovedností chybí - měl by zlepšit hru nohama, jeho výkopy často nenacházejí správné adresáty. Schmeichel však oplývá skvělými reflexy, jak to předvedl například ve velmi důležitém zápase proti Arsenalu. A před pár dny se dokonce i těšil z ocenění pro nejlepšího dánského fotbalistu roku.

Kasper Schmeichel: "My father is ruthless. We were out for dinner a couple of weeks ago and said, "You're a legend, mate. Your son's doing well but he'll never be as good as you". My dad said, 'Just go. You're going to come here and insult my son and think you're going to get away with it?'"

Zmíněný zákrok ze závěru zápasu proti Arsenalu

Další famózní zákrok, tentokrát po dělovce Ibrahimoviće v severském derby mezi Dánskem a Švédskem

Wes Morgan

Kdo vlastně šéfuje kabině plné zajímavých hráčů, které jsme si dosud představovali? Wes Morgan je další z důležitých postav v pozadí. 32letý reprezentant exotické Jamajky hrává na King Power Stadium od roku 2012, ale už po necelé sezoně v modrém dresu mu přistála na rameni kapitánská páska. Morgan si ji v tvrdé konkurenci udržel a podává dlouhodobě velmi spolehlivé výkony (viz obrázek - o Alderweireldovi či Smallingovi se mluví mnohem více, Wes Morgan však s nimi může statisticky směle soupeřit).

Před rokem se zachraňovali, nyní si jdou pro titul. Bude mít pohádka Leicesteru šťastný konec?
Morgan vytvořil v tomto ročníku spolu s Robertem Huthem jednu z nejobávanějších stopérských dvojic Premier League. Oba jsou velmi fyzičtí obránci se slušnou výškou, centrované míče jsou tedy pro ně malinou. Ne nadarmo se o nich nedávno vyjádřil Troy Deeney, útočník Watfordu, že právě proti této dvojce se mu hraje v EPL nejhůře. Fun fact na závěr - jeho vítězný gól proti Saints byl zároveň jeho prvním (a zatím jediným) v této sezóně.
 
 

Výhry o gól jsou pro Leicester docela typické, takto získal Wes Morgan tři body pro svůj tým v zápase proti Southamptonu.

Jamie Vardy

Příběh Jamieho Vardyho je specifický v tom, že se nejedná o žádný mladý talent, jako je tomu například v případě Harryho Kanea z Totenhamu, který ukázal, že není jen one season wonder a vše nasvědčuje tomu, že má před sebou úspěšnou kariéru. Vardymu je totiž již 29 let, přičemž za ideální věk fotbalisty, kdy by měl být na výkonnostním vrcholu, se většinou udává 27 let, i když pro útočníky bychom toto číslo mohli pravděpodobně posunout i směrem nahoru.
 
Aby se uživil, před pár lety vedle fotbale ještě pracoval i v továrně a dvanáctihodinovky pro něj nebyly žádnou neznámou. Postupně si Vardy prošel týmy FC Halifax Town, kde v 37 zápasech skóroval 27krát a Fleetwood Town, kde v první sezóně skóroval dokonce 31krát. V sezóně 2011/12 pomohl Vardy Fleetwood Townu k historickému postupu do Football League (tři divize známé jako Championship, League One, League Two - tedy tři nejlepší anglické ligy hned po Premier League) a stáhl tak na sebe pozornost Leicesteru. Mimochodem, v dresu obou výše zmíněných klubů se těšil z ocenění pro hráče sezóny.
 
Do Leicesteru City se poroučel za částku 1 milion liber, což byla pro klub rekordní částka za neligového hráče. Vardy byl tedy při tom, jak se "lišky" dostaly z nižší soutěže až do Premier League, zažil i minulou sezónu, kdy to dlouho vypadalo na vypadnutí, no a teď je nejlepším střelcem prvního týmu soutěže.
 
V této sezoně byl i povolán do národního dresu a představí se na EURO 2016 ve Francii, překonal rekord legendárního Nizozemce Ruuda van Nistelrooije v počtu gólů v za sebou jdoucích zápasech a v posledním kole zařídil tři body pro svůj tým dalšími dvěma góly.

Reprezentace Anglie proti úřadujícím mistrům světa z Německa. Jamie Vardy a jeho neskutečná patička z náročné pozice a ani samotný Manuel Neuer neměl šanci.

I v této sezóně Premier League padlo množství neskutečných gólů a bude určitě náročné vybrat ten jeden nejlepší. Z hlavy mne napadly góly Alliho či Bentekeho, ale i tento Vardyho projektil stojí za to. Mignolet byl bez šance.

Následující kompilace pochází z doby, kdy měl Vardy na svém kontě již 15 přesných zásahů

Vardyho druhý gól z posledního kola, kdy ho nic nezastavilo

Riyad Mahrez

Co jen říci k tomuto alžírskému klenotu. Nejlépe se to dá vystihnout asi následovně. Minulá sezóna, suverénní Chelsea si jde lehce pro titul na čele s fantastickým Hazardem, který si odnáší ocenění pro nejlepšího hráče sezóny Premier League. A teď tu máme Riyada Mahreze, hráče, který předtím působil ve francouzském Le Havre a při přestupu do Leicesteru v roce 2014 ani netušil, že nějaký Leicester vůbec existuje. A teď je nejen největší hvězdou klubu, ale i největší hvězdou celé Premier League. A ocenění pro nejlepšího hráče soutěže by mělo zaslouženě směřovat do jeho rukou (John Terry ukázal své hlasování, do sestavy sezóny dal až 7 hráčů lišek a Mahreze vybral jako POTY).

Riyad Mahrez: 'I thought they were a rugby team' 

Riyad byl v klubu již v době, kdy mu výhrou Championship pomohl k postupu do Premier League a nyní vede lišky k dalšímu titulu. Mahrez diriguje zálohu svými výbornými přihrávkami a driblingem a v této sezóně Premier League se podílel až na 27 gólech svého klubu - 16 gólů a 11 asistencí a množství dalších šancí ještě vypracoval. Není tedy divu, že jeho cena vzrostla až na přibližně 30 milionů liber, podle Ranieriho se však cena za tohoto hráče nedá vyčíslit. O Mahrez mánii se mohla přesvědčit i fanouškovská stránka klubu na Facebooku, když v ní je snad více Alžířanů než Angličanů. Bude tedy zajímavé sledovat, jak to bude s Mahrezem po sezóně. Pro mě osobně je však setrvání v Leicesteru tím nejlepším krokem pro samotného hráče, protože své kvality bude moci dokázat i na evropské scéně, a to přímo v Lize mistrů.

Bojovnost Kanteho a genialita Mahreze - takto asi vypadá sezóna Leicesteru

Pověstná obrana Chelsea, na kterou jsem již dlouhá léta hrdý. A pak přijde Mahrez a najednou si z nich udělá kuželky...

Už na začátku sezóny byl ve výborné formě. Takto jedním pohybem oklamal hned tři soupeřovy hráče

 

Při Mahrezově formě vypadá fotbal opravdu jednoduše

Budoucí držitel ocenění POTY vs ten současný

Poměrně jednoduché zakončení, ale je třeba jednoznačně vyzdvihnout přihrávku Vardyho

Je třeba připomenout, že za úspěchem lišek je i výborná atmosféra v kabině a na hřišti. Mahrez je exekutorem pokutových kopů, ale v této době táhl Vardy šňůru už 8 zápasů s minimálně jednou vstřelenou brankou. Mahrez si to uvědomoval, a tak mu přenechal zahrávání pokutového kopu.

A Mahrezo-mánii zakončíme tím nejlepším možným způsobem

Claudio Ranieri 

Mnozí zvedali obočí, když se dočetli, že hrdinu Nigela Pearsona, který zachránil Foxes před sestupem z Premier League, nahradí v nové sezoně ostřílený „tinkerman“ (jak se Ranierimu na ostrovech přezdívá). Ital nebyl v Premier League nováčkem, byl prvním manažerem Chelsea v éře Romana Abramoviče, později si prošel kluby jako Inter či Monako. Do Leicesteru však nepřicházel v nejlepší fázi kariéry. Ranieri totiž v posledních letech neoplýval velkými úspěchy, spíše naopak - z pozice manažera Řecka byl odvolán po bídných výsledcích (prohra s Faerskými ostrovy).
 
Ranieri ale všem kritikům ukázal, že na to stále má. Pozitivním přístupem a motivováním hráčů dosáhl, že v první polovině sezóny jeho svěřenci hráli s neuvěřitelnou lehkostí, stále se pohybovali na čele ligy a sám Ranieri vždy mluvil o záchraně a povinných 40 bodech. Tu už Foxes dávno překonali, italského lodivoda a jeho hráče však zdánlivá bezstarostnost neopouští - jakoby si vůbec nepřipouštěli, že už je duben a oni jsou stále na čele ligové tabulky.

Nejblíže byl k titulu během působení v AS Řím, ale ani tam mu to nevyšlo. Proto se ani nedivíme a absolutně ho chápeme, proč se po víkendovém zápase rozplakal. Ten titul je totiž opravdu blízko.

Zejména kvůli tomu patří Ranierimu absolutorium za jeho práci v Leicesteru. Po jeho příchodu je každý tipoval na sestup, on se jim v duchu vysmál. Z Vardyho, Mahreze a spol. vytvořil vítězný celek s nezlomnou mentalitou. Pokud i nakonec Premier League nevyhrají, pro velkou část fanoušků budou vítězi i tak. Několik individuálních ocenění se jim nevyhne zcela jistě.

Před rokem se zachraňovali, nyní si jdou pro titul. Bude mít pohádka Leicesteru šťastný konec?
Zdroj: independent

Takto postupně bychom mohli vyzvednout každého jednoho hráče/osobu. Z obrany jsme zmiňovali kapitána Wese Morgana a samozřejmě i brankáře Schmeichela, nezmínit však například Hutha, Morganova stopérského parťáka, by byl hřích. Na stranách působí Simpson a Fuchs, který dobré výkony předváděl už v Bundeslize, není se proto čemu divit, že Leicester už 5 zápasů v řadě nedostal gól. S obranou Leicesteru se však váže i jedna vtipná příhoda. Na podzim jsem proto nevěřil, že by mohli vyhrát titul, protože se řídili taktikou, která je poměrně jasná, ale v žádném případě jednoduchá, a to hlavně na dlouhodobé cíle. Tou taktikou bylo vstřelit více gólů než soupeř a čisté účty v úvodu sezony tak byly jen přáním trenéra Ranieriho. Před každým zápasem přizvukoval svým hráčům, ať se konečně zaměří na čisté konto, ale žádná změna nenastala. Proto dostal Ranieri nápad. Neznám člověka, který by neměl rád pizzu a tuto skutečnost si uvědomoval i italský kouč. Proto svým hráčům řekl, že pokud si v dalším zápase udrží čisté konto, pozve celý tým na pizzu. A ono to opravdu vyšlo.

Before every game, I said, “Come on boys, come on. Clean sheet today.” No clean sheet. I tried every motivation. So finally, before the game against Crystal Palace, I said, “Come on boys, come on. I offer you a pizza if you get a clean sheet.” Of course, my players made a clean sheet against Crystal Palace. One-nil. So I stood by our deal and took my players to Peter Pizzeria in Leicester City Square. But I had a surprise for them when we got there. I said, “You have to work for everything. You work for your pizza, too. We will make our own.”

Před rokem se zachraňovali, nyní si jdou pro titul. Bude mít pohádka Leicesteru šťastný konec?
Zdroj: Getty Images

Abychom článek už zbytečně nenatahovali, musíme pochválit alespoň takto v krátkosti i Dannyho Drinkwatera, kterého jsem si nejdříve oblíbil kvůli vtipnému příjmení, ale pak mě přesvědčil i o svých fotbalových kvalitách, které mu přinesly pozvánku do anglické repre a hned v prvním zápase se těšil z ocenění MOTM. Albrighton, Okazaki, Ulloa a jednoduše celý tým si zaslouží uznání za to, co v této sezóně vyvádějí.

Před rokem se zachraňovali, nyní si jdou pro titul. Bude mít pohádka Leicesteru šťastný konec?

Už nyní je téměř jisté, že Leicester si v příští sezoně zahraje slavnou Ligu mistrů. I proto bude zajímavé sledovat letní přestupové období. Hráči totiž v příští sezoně dostanou příležitost ukázat na evropských trávnících, že jsou hodni velkého přestupu a tím pádem by nemuseli oslabit tým už letos. Naopak, s Ligou mistrů přicházejí velké finance a Leicester se může klidně i posílit. Výhodou také je nový formát losování skupin, díky kterému bude Leicester v prvním koši a pohádka bude možná pokračovat. Na závěr by se asi slušelo poděkovat liškám. V dobách, kdy se kluby dostávají na výsluní díky ropným magnátům, se najednou během dvanácti měsíců stane z klubu, který téměř vypadl, pravděpodobný mistr Anglie. A přesně toto jsou ty důvody, proč milujeme fotbal a proč je nejpopulárnějším sportem na světě. A ačkoli já jako fanoušek Chelsea jsem určitě zklamaný, že budoucí sezóna bude bez pohárové Evropy a kolega anon jako fanoušek Manchesteru United určitě také nemůže vyskakovat radostí, oba jsme se shodli, že to Leicesteru prostě přejeme. A věříme, že i vy.

Domů
Sdílet
Diskuse