Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2016 v 18:48
Čas čtení 0:00
Marek R.

Barcelona si uhlídala první místo a obhajuje mistrovský titul v La Lize!

SPORT
Uložit Uložené

Sice se treble nezopakuje, stále se však možná bude moci Barcelona těšit alespoň ze zisku double.

Už pár týdnů dozadu se zdálo, že Barcelona má titul v kapse. Obrovský náskok před oběma madridskými kluby, tedy Realem a Atléticem, se zdál být nedostižný, katalánský velkoklub si to však celé zkomplikoval, když mu na určité období absolutně vypadla forma a přišla prohra v El Clásicu, vypadnutí z Ligy mistrů a nakonec i ztráta velkého náskoku v lize. Pamatuji si, jak jsem před El Clásicem zdůrazňoval jeho důležitost, protože mnozí ho brali kvůli postavení v tabulce na lehkou váhu a ukázalo se, že jsem měl pravdu. Od tohoto vítězství Realu Madrid se neustále dotahoval bílý balet na Barcelonu a po středeční prohře Atlética se sestupujícím Levante se dotáhli na první Barcelonu se ztrátou už jen jediného bodu. O mistru tak rozhodl dnešek a navíc, jak bývá zvykem, se oba zápasy začaly ve shodný čas.

Barcelona si uhlídala první místo a obhajuje mistrovský titul v La Lize!

Real Madrid se představil na hřišti Deportiva La Coruna a trenér Zidane stále věřil, že Enriqueho družina může zakopnout na hřišti Granady. Jelikož se královskému velkoklubu v lize poslední roky nedaří vyhrávat tolik titulů, kolik by se na takový klub patřilo, případný triumf by jim značně posílil sebevědomí před finálem Ligy mistrů. Ostatně naposledy se z titulu v La Lize radovali ještě v sezoně 2011/12 a od té doby stihl ligu vyhrát například i městský rival Atlético. Mnohem více než spoléhat se na zaváhání Barcelony se však museli na svůj výkon proti Deportivu, na což upozorňoval i odchovanec Jese. Real Madrid musel prostě jít pro všechny tři body, protože i remíza a ztráta dvou bodů by znamenaly titul pro Barcelonu bez ohledu na jejich výsledek proti Granadě, protože mají lepší skóre na základě vzájemných zápasů (výhra 4:0 a prohra 1: 2).
 
Jese: „The worst thing would be for us to slip up and then for there to be a surprise result in Granada. We'll go there to win, just as we always do. We've already started preparing for the game. I see the whole team as being in very good shape. We're very keen to win the final game of the La Liga season. Winning the title is out of our hands, but we can't slip up. We're Real Madrid and we have to win the last game, pick up another three points and then wait and see what happens in Granada.“

Od Barcelony se očekávalo, jak naloží se zbývajícími zápasy po ztrátě obrovského náskoku, nakonec se však ukázalo, že sice menší, ale nesmírně špatně načasovaný výpadek formy je pryč. Koneckonců od momentu, kdy se Real Madrid dotáhl na rozdíl jednoho bodu a Atlético dokonce doběhlo Barcelonu, odehráli blaugranas čtyři zápasy se skóre 21:0. Navíc, Granada se sice dlouho držela v tabulce u zóny sestupu, pak však přišla výborná série tří vítězství ze čtyř zápasů, během nichž porazili Levante, Las Palmas a dokonce i Sevillu 4:1 a před dnešním zápasem tak bylo jisté, že jsou zachráněni a nehráli vlastně o nic. Naposledy si Granada překvapivě poradila s Barcelonou ještě v dubnu 2014, od té doby však odehrály oba celky proti sobě osm zápasů, z nichž Barcelona vyhrála všech osm. V této sezoně to byla výhra na Camp Nou 4:0, když hattrick vstřelil Messi a jednou se prosadil Neymar.

Jak se tedy postupně vyvíjelo skóre obou zápasů a kdo se prosadil? Před dnešním zápasem totiž ztrácel Ronaldo na Suáreze čtyři přesné zásahy.

Sedmá minuta zápasu na stadionu Deportiva a hosté se dostávají do vedení. Po perfektní práci Balea a přihrávce Benzemu se lehce prosazuje Ronaldo.

Barceloně to sice trvalo trochu déle, ale v 22. minutě se také dostává do vedení. Výbornou práci předvedl Jordi Alba, který přesně našel Suáreze a ten už neměl problém vstřelit gól do prázdné branky.

Jen tři minuty nato padl opět gól, tentokrát to však bylo na hřišti Deportiva. Po rohovém kopu se prosadil Ronaldo, i když gól po faulu Balea neměl zřejmě platit.

V 38. minutě se do dvoubrankového vedení dostala Barcelona a opět byl při tom Suárez. Tentokrát se prosadil hlavičkou a přesně ho našel další krajní obránce, nyní to byl však Dani Alves.

Ve druhém poločase se už Real Madrid prosadit nedokázal, Barcelona však svůj náskok ještě zvýšila, když svůj třetí gól v zápase vstřelil Suárez. Navíc bylo jasné, že Ronaldo už nemá moc šanci dohnat Suáreze, který měl náskok 4 góly 45 minut do konce ligy, a tak ho trenér Zidane logicky stáhl, aby si ho ušetřil na finále Ligy mistrů (uruguayský kanonýr ještě tedy náskok navýšil). Luis Suárez tak prolomil dlouhou gólovou nadvládu dvojice Messi/Ronaldo, protože posledním hráčem, který nemá jméno Lionel či Cristiano a vyhrál tabulku střelců v La Lize, byl Diego Forlan, a to bylo ještě v sezoně 2008/09.
 
Skóre zápasu se už pak neměnilo ani na jednom stadionu a tři body si po výhrách 0:2 a 0:3 připsaly Real Madrid i Barcelona. To tedy znamená, že Barcelona zopakovala ligový úspěch z loňského roku a opět se tak raduje z mistrovského titulu. Treble v této sezoně sice nezíská, stále však může vyhrát dvě trofeje po případném triumfu ve Španělském poháru. Real Madrid zabojuje o vítězství v Lize mistrů, stejně jako i Atlético. Čerstvému ​​mistrovi gratulujeme!

Luis Suárez takto dokonal svůj hattrick

Spontánní radost klubu

Domů
Sdílet
Diskuse