Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2016 v 9:13
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Po 31 letech se dvěma kamarádům podařilo najít černou skříňku z letadla, které se zřítilo v Andách

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vydali se na misi do hor a nakonec ji i splnili.

V nedávné době se odehrálo hned několik závažných leteckých nehod, při kterých umírali lidé, ale jedna z těch nejznámějších v celé historii se udála už v roce 1985. Společnost Eastern Air Lines vyslala svůj let 980 z Paraguaye města Asunción do floridského Miami, avšak Boeing s 29 lidmi na palubě nikdy do USA nedoletěl. Boeing se totiž 1. ledna zmíněného roku během přeletu nad pohořím Andy dostal do kolize s vrchem Mount Illimani a ničivý náraz okamžitě zabil všechny pasažéry i členy posádky.
 
Až v říjnu stejného roku se na místo nehody dostal tým vyšetřovatelů, jejichž hlavním cílem bylo najít a přivézt zpět předměty jako černá skříňka či objevit pozůstatky těl, avšak hlavní cíle nebyly splněny kvůli rozlehlému území, které muselo být prohledáváno a vyšetřování nenapomáhal ani sníh hluboký někde až 9 metrů. Našlo se jen několik kousků letadla, ale až 4. června 2016 zveřejnili na internetu úžasnou informaci dva dobrodruzi Dan Futrell a Isaac Stoner. Dva kamarádi se pod projektem s názvem Operation Thonapa vydali hluboko do And, aby našli zapomenutou černou skříňku a zvukový rekordér přímo z kokpitu. Nebyl to sice jednoduchý úkol, ale nakonec se jim to podařilo zvládnout a i když v současnosti netušíme, zda se odborníkům podaří z předmětů získat nějaké nové informace, před Danem a Isaacem skládáme klobouk, protože troufnout si na takovou misi, to by nedokázal každý. 

Po 31 letech se dvěma kamarádům podařilo najít černou skříňku z letadla, které se zřítilo v Andách
Zdroj: Operation Thonapa
Domů
Sdílet
Diskuse